10 идеи за антистресова диета

диета, стрес

                     Здравейте, приятели!

Днешно време всички бързаме с бясна скорост за някъде: на работа, към детската градина или гоним автобуса в последната минута. Едва ли има такъв човек с „крокодилска кожа”, който не е изпитал на гърба си какво е стрес. Нервното напрежение и претоварване не само разваля прекрасното ни настроение, но ни довлича доста коварни последици. Хората подложени на постоянни опънати нерви са обречени на различни заболявания. Пет минути силен стрес са достатъчни да изчерпат количеството витамини и минерали, които са ни необходими за целия ден. После се чудим защо получаваме рязък спад на имунната система. В последствие страдаме в най-лекия случай от настинка, а в по- тежките от високо кръвно налягане до сърдечносъдови заболявания.

Но ние няма да допуснем да страдаме и да попаднем в този капан. Един от най лесните начини е да се подложим на „диета против стрес”.

Какво трябва да ядем при внезапна заплаха от стрес?

  1. Шамфъстъци.

Когато стресът се опитва да ни сграбчи с груби ръце, адреналинът се покачва, оттам скача кръвното налягане, което е съпроводено с ускорен ритъм на сърцето.

Шамфъстъка смекчава бурното въздействие на адреналина. Достатъчно е да консумираме само една шепа от него и ще помогнем на нестабилното ни кръвно налягане да не подскача при всяка доза адреналин.

  1. Жълт кантарион.

Тази вълшебна билка помага при лека до умерена депресия. Сваля чувството на напрежение, успокоява и премахва чувството на тревожност. Чаша чай с лъжица мед ще ни върне хубавото настроение.

  1. Портокали.

Високото съдържание на витамин С, поставя портокалите като ефективна против стресова храна. Този витамин засилва имунната система и спомага за намаляване нивото на  стресовите хормони.

Когато очаквате нервна атака, просто си обелете един оранжев ухаещ на спокойствие портокал и се пренесете мислено в някое слънчево екзотично кътче.

  1. Бадеми.

Бадемите са богати на ценни витамини и минерали. Витамин В ще успокои бушуващите нерви, а витамин Е  ще подсили имунната ни защита. За да почувствате благотворното действие на бадемите, може да консумирате всеки ден по една четвърт чаша на ден.

Само че ще препоръчам на тези, които искат да се вмъкнат в любимата шарена лятна рокля, да редуват един ден бадеми, на другия шамфъстъци.

  1. Натурални сурови зеленчуци.

стрес, адреналин, диета

Дъвченето на сурови зеленчуци помага по обикновен физически начин да се освободите от напрежението. Когато сме ядосани обикновено стягаме нашите челюсти, това води до главоболие. При хрупане на суровите зеленчуци правим гимнастика на челюстите и освобождаваме мускулите, които се напрягат от адреналина.

  1. Въглехидрати.

Въглехидратите увеличават нивото но серотонин в кръвта. Всички сме чували за хормона на щастието. Най-добре е да се консумират сложни въглехидрати, тъй като тяхното бавно усвояване запазва нивото на серотонин за по-дълъг период в организма. Ще ги откриете в пълно- зърнестия хляб, макароните и овесената каша. Водят до стабилизиране на кръвната захар и дълго чувство на ситост.

  1. Риба.

Помнете, че нивото на кортизол и адреналин се контролира от Омега-3, която може да намерите само в мазните риби. Не се притеснявайте за нежните извивки на кръшната Ви фигура. Сьомгата и риба тон ще предотвратят максималното отделяне на хормоните на стреса и ще блокират проявата на сърдечносъдовите заболявания. Препоръчва се 200 грама мазна риба на седмица. Ако искате, разделете я на две порции и консумирайте два пъти в седмица.

  1. Заместете вечерята с лека закуска.

Ако се връщате пребити от работа и бързате да се шмугнете в леглото, най добре ще е да замените тежката вечеря с лека  въглехидратна закуска. Тя ще повиши нивото на серотонин, а от там ще регулира телесната температура, ще намали чувството на агресия, ще подобри настроението и съня.

  1. Чаша топло мляко реди сън.

Едно от старите изпитани средства за намаляване на стреса. Калция блокира промените в настроението, облекчава мускулните спазми и намалява емоционалния стрес. Няма да напомням, че за препоръчване е обезмасленото мляко.

  1. Физическа активност.

Това е най-доброто средство за справяне със стреса. Освен, че подобрява снабдяването на организма с кислород, спомага за изработването на ендорфини, които ни карат да се чувстваме щастливи и удовлетворени. Желателно е при стресови ситуации да се занимавате с физически упражнения около 30 минути през ден. Ако не можете да тичате, излезте в парка и ходете в бързо темпо. При лошо време, желателно е да се поразкършите пред огледалото.stres

За домакините, които нямат много време, препоръчвам да се заемат с почистване на къщата.

До нови срещи, скъпи приятели! Споделете в социалните мрежи, ако сте намерили полезни съвети в тази статия.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *