10 причини другите да ни използват

доброта, любов

                         Здравейте скъпи приятели,

Днес ще поговорим за 10 грешки в поведението Ви, които позволяват на другите да Ви използват. Може би сте забелязали, че добрите хора често не ги уважават. Те помагат на другите в трудни минути, всичко търпят, прощават и не задържат зло чувство. Но защо остават обидени и самотни? Ако сте един от тях, то причината е в грешките на поведението Ви.

Ще разгледаме грешките, които сте правили не само един път. Това са грешки, които са причина хората да не могат да Ви оценят достойно:

  1. Вашата излишна готовност да се жертвате за другите.

Да разгледаме една проста ситуация. Настъпили са Ви по крака и като че ли нищо не се е случило, продължават да стоят така. Ако сте излишно пожертвователен, ще се направите, че нищо не се е случило. А може би ще кажете: „Не се притеснявайте! Аз ще потърпя.” Така Вие пренебрегвате потребностите си в полза на обкръжаващите. Но те просто това не го забелязват. Когато те Ви обиждат, не Ви е удобно да им кажете. По този начин те ще продължават да го правят отново.

Как да изменим това?

Не се страхувайте да заявите на другите за Вашите неудобства и за това, което не Ви харесва!

Хората наоколо ще Ви разберат. Но ако премълчите своята излишна готовност на жертви, никой няма да го оцени.

  1. Отсъствие на самоуважение.

Просто като чели не забелязвате, когато започват да Ви нагрубяват и обиждат. Или затваряте очи на обидите. Грубиянът няма да почне да Ви обича или уважава за подобно поведение. Тогава защо трябва да търпим тази дебелащина.

Ако някой се държи зле с Вас, то означава, че той не Ви уважава. Не търсете оправдание за грубияна. Той не заслужава това. Научете се да уважавате себе си.

  1. Зависимост от одобрението на другите.

Ако патологически се нуждаете от положителната оценка и одобрение на другите, давате сигнал, че с Вас нещо не е наред. А хората, с които нещо не е наред, обикновено не се харесват на другите. Затова повечето от хората ще почнат да Ви избягват.

Как да избегнем такава ситуация?

Престанете да чакате похвали!

Не е задължително да чувате, че сте добър човек. Просто бъдете такъв. Не се страхувайте от критики. Хората винаги са  били склонни да критикуват и няма да спрат да го правят по една или друга причина.

Помнете, че най-важното е Вашето собствено мнение за Вас.

  1. Навик да виним за всичко само себе си.

Склонни сте да вините себе си във всички жизнени ситуации. Никой и никога няма да Ви благодари за това. А да Ви подиграят и да добавят проблем, като нищо могат да го направят. Това поведение кара хората да Ви използват, правейки живота Ви още по-тежък.

Как да изменим това?

Не мъчете себе си. Постоянното самоизтезание може да предизвика съжаление, но не и симпатия и любов към Вас. По добре съберете сили да решите проблема.

  1. Самохвалството.

Самохвалството от победите и жаждата от аплодисменти води ди зависимост в отношенията. Да повтаряте своите достойнства и да просите като подаяние уважение- това е основната грешка на зависимите отношения. Убеждавайки другите, че сте добър човек, само ги отблъсквате. Даже наистина да сте много добър и хубав човек.

Как да го изменим?

Най-добрият начин е да докажете, че наистина струвате-това наистина си струва.  

Важно е твърдо да вярвате в себе си и да останете естествен. Когато сами си знаете цената, няма нужда никому да я доказвате.

  1. Страх от отхвърляне.

За да не бъдете отхвърлени, Вие се притеснявате да не обидите някого, даже с цената на Вашето неудобство. Давате си вид, че всичко е наред, само и само да не разтроите другите. Като следствие често не сте примирени със своите чувства и това Ви причинява дискомфорт.

Как да изменим това?

Не се бойте да казвате: „НЕ”!

Даже най-приятните хора ще се качат на главата Ви ако им позволявате. Помагайте на другите само, когато действително желаете това и можете да го направите.

  1. Забравяне на собствените интереси.

Свикнали сте цял живот да угаждате на другите, пренебрегвайки своите желания. Стигате до там, че не избирате какво да правите, а приемате чуждите желания за собствени. Отстрани изглежда, че не можете да взимате решения и сте безпомощен, а не че сте добър човек. Това поведение никога няма да Ви донесе уважение и любов.

Как да го изменим?

Научете се да се вслушвате в собствените си желания.

Не се страхувайте, че ще обидите някого. Вашите страхове са измислени от самите Вас. Винаги може да се намери компромисно решение.

  1. Отсъствие на граници за допустимо поведение.

Не сте готови да се борите за своята чест, защото за това е нужно мъжество и желание да защитите собственото си достойнство.

Когато към Вас проявяват неуважение и причиняват болка, мислено оправдавате, този който се държи по този начин. Това е неправилна позиция.

Какво можете да направите?

Трябва да поставите ясни граници на допустимото поведение на другите спрямо Вас. Какъв се явявате и какъв не сте, с какво сте съгласни и с какво не сте, какво обичате и какво мразите. Границите определят Вашата същност и не позволявайте на другите да ги нарушават. Хората, които нямат граници на допустимо поведение, не са уважавани от другите, независимо от техните заслуги…

  1. Страх да не останете самотен.

Правите от Вашите взаимоотношения култ и сте готови да пожертвате всичко заради партньора си. Даже се чувствате комфортно. Струва ли си тогава да се учудвате, че притегляте към себе си тирани, грубияни и егоисти? Позволявате да Ви използват, защото се страхувате да не останете сами.

Как да изменим това?

Не е нужно да избирате между отношенията и чувството за достойнство.

Не е нужно да избирате между Вашия партньор и Вашата самооценка. Ако сте поставени в такова положение, значи между Вас и партньора нещо не е наред. Бъдете смели и не се страхувайте от промени. Научете се да виждате в този разрив на отношенията шанс да придобиете свобода, не самота, а шанс да срещнете този, който е достоен за Вас.

  1. Убеждение, че уважението трябва да се заслужи.

Смятате, че уважението може да се заслужи само с Вашето поведение. Даже не можете да допуснете, че може да Ви уважават просто така. Изпитвате неловкост ако отношенията с партньора се градят на равни начала. Това е защото мислите, че може да заслужите уважение, само ако дадете нещо в замяна. Мислите, че сте ценен човек само ако дадете нещо от себе си.

Как да изменим това?

Всъщност не Ви е нужно да купувате любов и уважение. Научете се да обичате и да приемате любовта без условия, като въздуха който дишате.

Надявам се тези съвети да помогнат на Вас и на Вашите близки да живеят истински и да имат правилно отношение не само към себе си, но и към обкръжаващите Ви хора.

До нови срещи, скъпи приятели! Ако Ви е била полезна статията, споделете в социалните мрежи. Нека и Вашите приятели сдобри сърца да се научат да обичат малко повече себе си.

                                                               Източник:https://www.youtube.com/watch?v=wHN4wFZBvRM&t=565s

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *