watter1

10 страхотни феномена на водата

water1

                              Здравейте, скъпи приятели!

В горещите жеги най-търсената напитка е студената вода, която утолява жаждата и ни кара да си възвърнем всички жизнени функции. Специалистите ни съветват да се придържаме към златното правило: „ 8 пъти на ден по една водна /250гр/ чаша вода.”

Ако пиете други течности, естествено ще поемате по-малко вода. Но ако усилено тренирате или се изпотявате, ще Ви трябва по-голямо количество от тази ценна напитка.

Водата участва в 90% от химическите реакции на организма. Без нея се нарушава работата на всички органи.

  • Водата помага за прочистване на организма.

Водата играе огромна роля  при храносмилането. Тя помага да се разтворят отпадъчните частици и лесно да се изведат  през храносмилателния тракт. При дехидратация се затруднява извеждането на отпадъчните вещества  и страдаме от запек.

  • Водата помага да отслабнем.

Изпийте половин час преди хранене чаша  ледена вода и ще получите наведнъж 3 ползи от нея.

–– Ще се почувствате заситени.

–– Водата ще ускори метаболизма Ви.

–– Ще изразходите повече калории, за да подгреете водата до Вашата температура.

Изследванията доказаха, че хората, които изпиват по 2 чаши вода преди хранене, отслабват по-бързо от тези, които не го правят. Дори ако им се дава еднакво количество храна.

Учените го свързват с това, че чувството за ситост кара хората да  изяждат по-малко количество храна.

water

  • Водата е като естествен крем

Водата запълва и овлажнява клетките, което прави лицето Ви да изглежда свежо и младо. Малките бръчки изчезват. При недостатъчно количество вода, бръчките се задълбочават. Водата извежда токсичните и замърсените частици, подобрява циркулацията на кръвта и от там  подхранва  кожата. Вашето лице почва да сияе от свежест и чистота.

  • Водата увеличава прилива на енергия.

Недостигът на вода Ви кара да се чувствате уморен. Това е защото водата помага на кръвта да снабдява клетките с кислород и хранителни вещества. Пиенето на вода помага на сърцето да работи в по-лек режим и да предвижва кръвта по цялата кръвоносна система. Затова се препоръчва да изпиваме през нощта една чаша вода, което предотвратява сгъстяване на кръвта. Особено ако сме пили алкохол и сме тичали няколко пъти в тоалетната, на сутринта ще Ви чака главоболие. Ще попитате защо?! Организмът се обезводнява, мозъкът се нуждае също от вода. Той дърпа запасите от организма, но те не му стигат и главата почва да боли. Вместо да бързате да посегнете към хапчето, напийте се хубаво с вода!

Водата помага на мускулите и ставите да поемат повече напрежение при спортуване. Тя Ви помага да правите по-дълго и по-сложни упражнения без да постигате лимита на своите възможности.

  • Водата намалява стреса.

Колкото и да се удивявате но трябва да приемете факта, че 85% от тъканите на мозъка се състоят от вода. При изпитване на жажда, вашият организъм е вече обезводнен. Поставяте вашето тяло и мозък в стресова ситуация.

При обезводняване се отделя стресовия хормон кортизол. Влошава се мисловния процес и имате чувството, че нямате сили да се движите, да не говорим за връхлетялото главоболие, което Ви пречи даже да говорите нормално.

За да не изпадате в подобно състояние, носете винаги със себе си малка бутилка с вода и отпивайте от време на време от нея, особено в горещите летни дни.

water2

  • Водата предпазва от болести.

Когато вирусите и бактериите попадат в организма ни, първото  с което се срещат е лигавицата. Ако тя е суха агресорите лесно навлизат в организма и вършат своето коварно дело. За да е влажна лигавицата, трябва да поддържате правилен воден баланс.

Особено трябва да внимавате ако се намирате в затворени пространства с много хора. Дишате общ въздух и вероятността да бъдете заразени е много голяма. Затова не забравяйте да извадите „дежурното” шишенце с вода и да овлажните лигавицата.

  • Водата предотвратява поява на камъни в бъбреците.

Водата отмива солите и минералите, които се превръщат в твърди кристали в бъбреците. Когато урината е разредена, вероятността да се появят камъни е много малка.

  • Водата контролира температурата на тялото.

Системата, която регулира постоянната ни температура получава от хипоталамуса непрекъснати сигнали.

Нейната работа е ефективна само, когато имаме достатъчна наличност на вода в тялото.

Водата помага в горещите летни дни да се разхладим чрез отделяне на пот и в студените дни да се стоплим за сметка на треперенето.

  • Водата поддържа артериалното налягане.

water4

Хората, които не пият достатъчно вода и имат ниско кръвно налягане, през лятото са склонни да губят съзнание.

Същото важи и за кръводарителите. Затова ако сте такъв, напийте се с вода преди да отидете да дарите  кръв. Иначе уплахата при припадъка ще Ви накара завинаги да се откажете от тази благородна кауза.

  • Пийте една чаша вода след събуждане.

Това ще помогне да изчистите шлаките в кръвоносните съдове и да помогнете на сърцето си. Хидратацията помага на мускулите на неуморното Ви сърце.

Водата ще помогне да намалите риска от инсулт и  инфаркт.

 До нови срещи, скъпи приятели! Помогнете и на другите да научат ползите на тази скъпоценна течност, наречена вода.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *