10 хитри трика за елегантна фигура

 metabolism

                      Здравейте, приятели!

Всички искаме да изглеждаме добре и да нямаме излишни килограми. Бедата е, че в повечето случаи ни домързява да спазваме елементарни правила. Всеки път си казваме: „Почвам от утре!” Нека този път си кажем: „ Почвам от този момент!” Ще видите как само едно изречение може да промени Вашия живот.

Вижте как ще постигнете нещо, към което сте се стремили дълги месеци.

Ускоряването на обмяната на веществата води до по-бързо постигане на желания резултат. В тази статия ще Ви разкрия как най-лесно и бързо може да  повишите Вашия метаболизъм и да се радвате на прекрасна фигура.

Скоростта на изгарянето на калориите при всеки човек е различна и зависи и зависи от три неща:

  • Възраст

След като навършите 40 години, метаболизмът постепенно се забавя.

 metabolizm

  • Наследство

Има щастливци, на които бързия метаболизъм се предава по наследство.

  • Пол

Мъжете изгарят повече калории от жените, дори да се намират в покой.

За съжаление не можем да изменим нашия пол, възраст и това, което сме получили като наследство.

Добрата новина е, че ние можем да си помогнем и да ускорим метаболизма.

За бързо изгаряне на калориите, обърнете внимание на следните неща, които ще изброя по-надолу:

Пийте повече вода!

watter1

Дори при леко обезводняване, метаболизмът рязко се забавя. Изгарянето на калориите е много по-интензивно при тези, които пият по 7 или 8 чаши вода дневно, отколкото при другите, които се ограничават от 3 до 5 чаши.

Не забравяйте да изпиете чаша вода, когато се събудите, а също така и преди всяко ядене. Така с първата чаша ще се освободите от токсините в организма, а с другите ще се спасите от обезводняване, а също и от преяждане.

Закусвайте между храненията със сочни плодове като портокали, круши, ягоди, ябълки. Те ще подобрят водния Ви баланс.

Пийте напитки с лед!

ice

Тук не става дума за уиски с лед! Говорим за безалкохолни напитки, като студен чай, цитрусови сокове и такива, каквито освежават и Ви зареждат с хубава енергия.

Учените са открили, че ако пиете 5 чаши с лед на ден, ще изгаряте повече 10 калории. На пръв поглед цифрата е много смешна, но като изчислим за една година, можем да свалим близо 500 грама. При това без да си мръднете пръста, без бягане, без диета и глад.

Пийте черно кафе!

caffe

Тези, които се събуждат сутрин с чашка ароматно кафе, не само ценят несравнимият му вкус, но и се зареждат с енергия за настъпващия ден. Кафето усилва за кратък период обмяната на веществата. Научно е доказано, че ако една дама, която тежи 65 килограма, изпие две чаши кафе, организмът изгаря 50 калории без физическо натоварване. Кафето просто служи като елемент, който усилва горенето.

Трябва да Ви напомня, че тук става дума за чисто черно кафе, без захар и сметана. Отначало може да не Ви хареса особено, но после ще оцените, че чистото кафе има своя вълшебен аромат.

Пийте зелен чай!

green tea

Зеленият чай е шампион по активиране на обмяната на веществата. Продължителността на въздействието му е почти 2 часа. Това се дължи на съдържащите в него кофеин и катехини.

Ако пиете 3 чаши на ден от тази течност, ще имате щастието да загубите до 2,5 килограма за годината без да направите и най-малкото усилие.

Избягвайте гладните и строгите диети!

watter2

Строгите гладни диети Ви помагат да отхвърлите някой излишен килограм, но това е за сметка на мускулната маса. Колкото по-малка е мускулната маса, толкова е по-бавна обмяната на веществата. Това води до намаляване на изгорените калории и оттам до по-бързо възстановяване на изгубените килограми.

Калориите, които консумирате на ден, не трябва да падат под 1000 единици.

Консумирайте повече белтъчини!

metabolism

Организмът изразходва около два пъти повече енергия при преработка на белтъчини, отколкото на въглехидрати и мазнини. Това не означава, че трябва да нарушите баланса си на хранене. Просто заменете някои храни, богати на въглехидрати, с други с белтъчно съдържание и ниско присъствие  на мазнини.

Прекрасни източници на здравословни белтъчини ще намерите в бялото пилешко месо, рибата, телешкото месо, свинското месо- като избягвате белите мазнини в него, яйца, бобови растения, обезмаслено мляко и тофу.

Използвайте по-често остри подправки!

0006266082I-1920x1280

Това важи за тези, които нямат проблеми със стомаха. Храната, приготвена с подправки, увеличава обмяната на веществата до 23% и ефектът продължава до половин час. Колкото по-често употребявате подправки, ефектът ще е по-забележим. Предупреждавам Ви обаче да спазвате разумните граници. Аз обичам много да консумирам люто и когато прекаля, винаги се заричам да забраня внасянето на лютиво в къщи.

Не съм станала стройна като фиданка, но за моите години изглеждам прилично.

Укрепвайте мускулите!

 metabolizm

Ако имате висока мускулна маса, то нямате проблем с обмяната на веществата. Колкото е по-голяма тя, толкова е по-бърза обмяната, дори да не се движите в момента.

За един килограм мускулна маса, организмът изразходва 13 килокалории на ден, а за едно кило мастна тъкан- около 4,5 килокалории. Тази разлика се натрупва по бедрата и талията през годините и ни кара да приличаме на огромна „круша”.

Силовите упражнения укрепват мускулите, активират ги, изгарят калории и повишават обмяната на веществата. Не се крийте зад щанда с колбаси, а помогнете на съседката да пренесе огромните си чанти до колата.

Същото важи и ако съседът е получил дърва за камината, помогнете му да ги пренесе под навеса или в гаража.

Движете се!

 metabolizm

Разходката, бързото ходене, лекото тичане в парка няма да увеличат драстично мускулната Ви маса, но ще увеличат обмяната на веществата. Ако нямате време за това, слезте три спирки по-рано и се раздвижете с бързо ходене до там, накъдето сте тръгнали. Не използвайте непрекъснато колата. При близки разстояния, не палете напразно двигателя, а използвайте да раздвижите краката си.

Сутрешно разкършване!

Нищо не Ви струва да станете няколко минути по-рано и да направите няколко леки упражнения за тялото. Това ще Ви направи бодри, ще повиши самочувствието Ви и ще повиши метаболизма за няколко часа напред.

Помнете, че колкото по-малко стоите на стола, толкова повече калории ще изгаряте! Не бъдете мързеливи и не досаждайте на другите: „Подай ми това! Вземи и занеси онова!” Движете се и не оставяйте кръвта да се заседява по вените, защото ще Ви бъде студено в зимните дни.

metabolism

До нови срещи, мили приятели и весело посрещане на Новата Година! Бъдете здрави и се грижете за себе си и своите близки!

Один комментарий к “10 хитри трика за елегантна фигура

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *