Колко е вредна и дали е полезна захарта

Захарта е вещество, което се намира по един или друг начин в повечето храни. Животът ни е невъзможен без него, но прекомерното му използване е фатално за нас.

Би било погрешно да поставим захарта в недвусмислените врагове на нашето здраве и да я изключим напълно от менюто. Използвано умерено и в правилните комбинации, това вещество може да бъде от полза за нашето тяло, например:

— помага ни да бъдем активни и да не губим енергия;
-подобрява състоянието на черния дроб и му помага да се бори с вредните фактори;
-спомага за прочистването на далака от токсини;
-подпомага здравето на опорно-двигателния апарат;
-намалява риска от ставни заболявания;
-подобрява настроението, като произвежда хормона на щастието, серотонин;

Препоръчителното дневно количество захар за жени е около шест чаени лъжички. Тези 6 чаени лъжички съдържат всички добавени захари под всякаква форма:

  • Млечни продукти с пълнители — 5 ч.ч. в 1 порция 150 гр.
  • Сосове, маринати — до 2 ч.л. за 1 с.л. л сос
  • Алкохол — 2-7 ч.ч. на чаша / порция и др.

Много е трудно да се спазва точно нормата на консумация на захар: от време на време искаме да се поглезим с нещо сладко. В резултат на това това води до превишаване на препоръчителната доза.

По този начин е невъзможно да се изоставят напълно сладките. Но е реалистично да намалите дела си във вашата диета “, казва ендокринологът.

Отказът от захар може да бъде толкова труден, колкото отказването от цигарите и алкохола. Реакцията на нашето тяло може да бъде най-непредсказуемата.

Страничните ефекти могат да се проявят като неприятни симптоми. Например може да забележите неразбираема умора и да почувствате нуждата от допълнително зареждане и кофеин. Може дори да изпитате главоболие и да станете избухливи и раздразнителни без основателна причина.

В някои случаи тези, които са се отказали от захарта, изпитват чувство на депресия и лошо настроение.

Ако редовно се чувствате сънливи през деня, но имате проблеми със заспиването през нощта, проверете колко сладки има в менюто си.

За да избегнете повечето неприятни моменти, описани по-горе, най-добре е да се отказвате постепенно от захар и нездравословни храни.

Започнете, като изрежете само няколко сладки храни, които сте свикнали да ядете всеки ден, и постепенно се стремете към премахване на всички сладки храни от вашата диета.

Изненадващо, чувството за умора и загуба на енергия след отхвърлянето на захарта ще бъде заменено от само положителни промени във външния вид, благосъстоянието и общия тонус на тялото ви.

Ето само някои от удивителните трансформации, които ще се случат на тялото ви, когато премахнете този вреден елемент в храната си:

1.Подобрява здравето на сърцето
Намалявайки приема на захар, ние помагаме на тялото да се повиши нивото на инсулин в тялото, което активира симпатичната нервна система.

Което от своя страна ще доведе до нормализиране на кръвното налягане, както и сърдечната честота.

2. Намалява риска от диабет

Рискът от развитие на диабет се намалява наполовина, ако премахнете тази захарна храна от диетата си.

Трябва също да се има предвид, че някои напитки, като Coca Cola, също съдържат огромни количества захар.

Като ги елиминирате, вие също така намалявате риска от диабет с 25 процента.

Ако консумирате плодови напитки или сокове, мислейки, че те са по-здравословна алтернатива на други храни, тогава също грешите. Рискът от диабет се увеличава с 30 процента при хората, които пият повече от две чаши от тези напитки дневно.

По този начин, като въвеждате плодови напитки или сокове в диетата, по същество обменяте една захар с друга.

3.Настроението ще се подобри

Подобряването на настроението ви не е нещо, което можете да почувствате веднага, когато изрежете захарта. Напротив, в началото на процеса ще почувствате липса на енергия и лошо настроение.

След като обаче най-трудният период отмине, ще се почувствате много по-добре.

Десертите, сладките закуски, различни подсладени напитки, преработените меса и други рафинирани въглехидрати често увеличават шансовете ви за депресия с до 40 процента.

4. Качеството на съня ще се подобри значително

Първо, ще ви бъде много по-лесно да заспите. На второ място, ще ви стане много по-лесно да се събуждате сутрин. Сънливостта, която придружава онези, които злоупотребяват със захар, ще си отиде.

В същото време вече не е нужно да спите. Нощните ви часове сън са ви достатъчни, така че необходимостта от дрямка по време на обяд или следобед ще отпадне.

Липсата на енергия ще се запълни, когато се откажете от излишната захар и храните, които я съдържат.

Известно е, че повече от една четвърт от населението страда от проблеми с кръвната захар, които се считат за втората най-честа причина за безсъние.

5.Ще бъдете по-добри в запомнянето на информация
Консумирането на прекалено много захар може да доведе до забравяне и дори до затъпяване.

Ако продължите да консумирате неконтролируемо захар, можете да спечелите сериозно мозъчно заболяване, казват експертите.

В допълнение, неконтролираното му използване влияе върху способността ви за учене и способността да възприемате информация. Тези умения постепенно ще се влошат, ако не спрете и започнете да консумирате минималното количество захар.

6.За да се отървете от излишните килограми? Лесно!

Загубата на тегло може да се случи по-бързо, отколкото сте си представяли. Достатъчно е просто да намалите захарта или да я премахнете изцяло от диетата си.

Като премахнете захарта от диетата си, вие не само ще подобрите всички телесни процеси, свързани с инсулина, но и ще се отървете от излишните калории и следователно излишните килограми.

Вашата имунна система ще стане по-силна и по-здрава

Според проучване от 1973 г. захарта кара нашите бели кръвни клетки да спрат да абсорбират лоши бактерии.

За да функционира имунната система на най-високо ниво, идеалната ситуация е да се елиминира всяка преработена захар, както и храни, които я съдържат.

Захарта, подобно на тютюна и алкохола, пристрастява организма.

Ето защо някои хора просто не могат да живеят без сладкиши.

Това широко разпространено сладко пристрастяване често е извън нашия контрол. Когато се откажете от сладкото, при наркоманите се случва нещо много подобно на така нареченото „отнемане“.

Процесът на отказване от захар понякога е също толкова сериозен и болезнен, колкото отказването от тютюна.

7.Болките в ставите и възпалението ще намаляват, тъй като нивата на захарта намаляват

Рафинираните и преработени захари могат да причинят или допринесат за възпаление по различни начини.

В допълнение към влошаването на автоимунните нарушения, повишаването на захарта в организма причинява повишаване на нивата на инсулин, а инсулинът може да предизвика възпаление, което от своя страна води до болки в ставите и сериозни заболявания.

Следователно, колкото по-малко захар ядете, толкова по-малък става рискът от възпаление на ставите. Спрете да ядете захар и веднага ще забравите за този сериозен проблем.

8.Черният Ви дроб ще стане по-здрав

Черният дроб използва захар, особено фруктоза, за регулиране на мазнините. Колкото повече захар консумирате, толкова по-вероятно е черният ви дроб да произведе обилно количество мазнини, което може да доведе до затлъстяване на черния дроб.

Черният дроб с излишък от мазнини изглежда точно като черния дроб на тези, които прекаляват с алкохола.

Преведено от статията на доктор Ангелина Пасхалиди.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *