5 секунди ще променят живота Ви

кожа

                         Здравейте приятели!

Днес ще поговорим за това как пет секунди могат да изменят живота Ви.

Може би имате невероятни идеи, но се оправдавате, че нямате мотивация. Но това съвсем не е така. Това е, защото мозъкът Ви е устроен по особен начин. Отнася се за всички хора – ние не сме способни да правим действия, които ни изваждат от зоната на собствен комфорт или тези, които ни плашат и са трудни. Нашият мозък е създаден така, че да ни защити от всички проблеми. Той се старае да съхрани нашия живот.

И за да се промени ситуацията – да започнем нов бизнес, да станем по-добри родители, да станем добри съпрузи, да направим всичко, за което мечтаем, ще се наложи да правим трудни неща, които ни плашат със своята неизвестност.

От тук идва проблемът за всички- на никого не му се иска да продължи.

Мотивацията сама по себе си не струва нищо. Ние сме мотивирани да вършим само лесните неща. Нашият ум ни спира да вършим трудни неща, които могат да ни причинят болка.

Всичко зависи от нещо, което не забелязваме. Ние имаме едно качество, наречено „нерешителност”.

Имате страхотна идея, която е просто потресаваща. Вие седите и вместо да я изречете, просто се спирате и не се решавате. И никой не разбира, че в този момент на нерешителност, в този микроелемент на малко колебание, изпращате сигнал на стрес към мозъка. Мозъкът се събужда и си казва: „Чакай защо той се спря? Той не се колебаеше, когато пиеше сутрешното си кафе или тръгваше с колата на работа. Той се поколеба и аз трябва да го защитя!”

Мозъкът има много начини да ни защити. Един от тях се нарича „ефект на прожектора”. Това е, когато мозъкът преувеличава риска, на който сте изложени. Ще попитате защо? За да ни защити от това, което определя като проблем.

Но ние можем да вземем под контрол този микроелемент и да вземем решение да действаме и реално да изменим своя живот, брак, отношения с децата. Всичко зависи от нашите решения. Ако изменим своите решения, може да изменим всичко.

Когато ни е тежко, не се събуждаме с мисълта „днес ще разруша своя живот” Ние сме подтиснати и приемаме микроскопични решения, даже без да осъзнаваме: да не станем навреме, да не ядем правилната храна, да се скараме на децата, да премълчим на събрание, решение да не търсим работа, да не си решаваме финансовите въпроси, да не звъним на родителите. Даже каквото Ви е угодно. В продължение на целия ден, тези микроскопични решение ни избутват от правилния път.

После се събуждаме, гледаме на живота си и си казваме: „Господи, как можах да попадна тук?” И още по-важно е: Как да се върна отново там, където бях? Но просто нямаме понятие. Как да открием сили в себе си? Как да се решат всички проблеми, когато толкова сме подтиснати?

По принцип знаем какво трябва да направим, но не можем да се заставим да го направим. Но как да се преборим със себе си и да престанем да мислим какво трябва да направим и наистина да го извършим.

Това са прости неща:

  • Стани навреме.
  • Направи закуска на децата.
  • Изпрати ги на училище.
  • Потърси си работа.
  • Бъди добра със съпруга.
  • Не пий много алкохол.
  • Не се изолирай, вземи телефона и се обади на приятел.
  • Измъкни се от къщи и иди на разходка.

Тези малки неща, които могат да се направят, ще преобразят живота ни.

Решението е да се движите бързо и да победите своя мозък. Трябва да се изпреварят тези 5 секунди колебание и да не мислим много. Това е интересен момент. Ние имаме инстинкти и вътрешна мъдрост. Когато си поставяте цели, вашият мозък прави списък с нещата, които трябва да направите, защото иска да Ви помогне. Той Ви напомня за това желание. Често, когато гледате телевизия или четете информация, той крещи да обърнете внимание на това. Вие вървите от знанията си към действието.Отговорът е в нашата глава.

Имате 5 секунди да преминете от идеята към действието, преди мозъкът да е почнал да действа и да саботира вашето поведение.

Това, което Ви пиша, се опира на научни изследвания.

Започнете с това да ставате рано и завършете с това да обърнете в правилна посока целия си живот.

Когато звъни будилника, не натискайте копчето за повторение. Започнете с обратно броене: 5, 4, 3, 2, 1 и на 0, веднага станете от леглото. Идеята е  да не позволите на мозъка да Ви разколебае когато броите по този начин.

Когато разберете силата на тези 5 секунди броене и взимането на решение, Вие разбирате, че винаги имате избор да преминете от автопилота до приемане на решението, всичко във Вашият живот ще се промени. Всичко се свежда до решенията, които приемаме.

Знаем какво трябва да правим, но не се досещаме как можем да си наложим това.

Тук се явява метапознанието- това е един моден причудлив термин, който означава една проста вещ: Ние можем да надхитрим своя мозък при достигане на своите цели.

Има прийоми, които можем да използваме. Те са по-силни от тези, които използва нашия мозък.

Когато нещо е важно, може да го направите.

Основното правило е да направите обратно броене. Когато го правите, в главата ви се получава прекъсване на дългото „логично” размишляване и се пробужда префронталната мозъчна кора. Когато прекъсвате вашата привичка, се прекъсва чувството на неувереност, желанието да се скарате на децата, желанието за напитка.

Обратното броене предизвиква действие. Пробуждането на префронталната кора е тази част от мозъка, която е нужна, когато сменяме своето поведение, когато изучаваме нещо ново.

Ако сте се настроили на успех и броите от едно до пет. Това не работи. Може да продължите броенето и това пречи на концентрацията.

Ако броите обратно: от пет до едно, събуждате префронталната кора и това Ви кара да се движите.

Това се използва и в армията, за да я съберат за гимнастика.

Използва се и в огромните зали, за да се накара аудиторията да замълчи.

За да направите броене, трябва да се концентрирате. Това не е навик. Това ще стане навик, който ще Ви прави уверени и смели, но отначало ще премахне Вашия модел на поведение, в който действате на автопилот. Това ще Ви помогне да поемете контрола и да станете човек, който лесно преминава от мислите си към действие.

До нови срещи, скъпи приятели! Споделете в социалните мрежи.

Один комментарий к “5 секунди ще променят живота Ви

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *