8 трика да се отървем от манипулатора

luza1

Как да накараме манипулатора да се тръшне от яд? Ето какво трябва да не забравяме.

  1. Не се привързвайте!

Често се привързваме към неподходящи хора или предмети. Тази привързаност понякога ни кара да губим душевното си равновесие. Помнете,че тези силни емоционални връзки са причина лесно да ни шантажират. Не позволявайте на хората, които са Ви близки да се превръщат в домашни терористи.

  1. Не осъждайте и не критикувайте!

Доста е подмамващо да се изкажем критично по адрес на тези, които не харесваме. Знайте, че критиката не е нужна на никого, нито на Вас, нито на обкръжаващите. Когато Ви осъждат, не настръхвайте в отбранителна позиция. Просто кажете: „ Какво следва от това?“, „Как предлагаш да променим това?“ или „Защо мислиш,че твоята позиция и гледна точка е най-правилната?“. Но най-добре е да не спорите с глупак, още навремето Лермонтов го е казал в прекрасен стих.

  1. Не предавайте информация, която не сте видeли и чули лично!

Ако не проверявате информацията, която говорите, Вие се превръщате в клюкарка. Ще започнат да не Ви вярват. Това ще зарадва враговете и те с удоволствие ще се възползват от това. Когато общувате, питайте отсрещния откъде знае това и дали е проверил информацията. Повечето от тях не проверяват пуснатия слух и стават жертви на манипулаторите и интригантите.

  1. Живейте в настоящето, а не в миналото!

Един от най-важните закони. Манипулаторите често използват трика да Ви кажат: „Преди не беше такъв!“ На никого не му се иска да бъде по-лош от самия себе си. Кажете им, че миналото си е минало и е отминало. Сладките им обещания за прекрасно бъдеще може да пресечете като им кажете: „Това ще бъде после, а какво предлагате сега?“

  1. Природата няма лошо време!

Закон с голям философски потенциал. Той ни учи да използваме всеки случай, даже нашите провали. Много от Вашето обкръжение ще се радват да Ви напомнят за неудачите или да се пожалват колко е лошо всичко около тях. С помощта на този подход, те влияят на Вашето настроение. Помнете няма лошо и хубаво в този случай, има само Вашето отношение към света.

  1. Не пречи!

Най-гениалният от всички закони! Фразата : „Моля, недей да пречиш!“ прави чудеса. Важното е да я произнесете преди да почнете да изпитвате раздразнение.

  1. Щом ти трябва, направи си го сам!

Когато чуете думичката „трябва“, задайте си въпрос всъщност на кого най-много му „трябва“. Манипулаторите премълчават, че желаното „трябва“ е нужно на тях. Например фразата: „Трябва да почнеш работа!“, пречистена от манипулация звучи: „Омръзна ми да ми висиш на главата и да те издържам!“ Докато на другият му е удобно да лежи на дивана и гледа телевизия.

  1. Не обещавай, но ако си го направил, изпълни обещаното!

Спомнете си колко често сте давали необмислени обещания под напора на другите. Манипулаторите ще Ви карат да давате обещания и после ще експлоатират Вашето чувство за вина. Щом сте обещали-изпълнете обещанието. Другият път ще помислите три пъти преди да поемете излишни задължения.

Надявам се, че тези малки трикове ще Ви спестят доста неприятности!

Споделете в социалните мрежи, за да научат и Вашите добри приятели за тях!

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *