9 храни връщат чувството на глад

way9

                   Здравейте, скъпи приятели!

      Един от честите съвети за отслабване е да се храним често и в малки количества. Но забелязвали ли сте, че съществуват храни, които като че ли ни карат още по-бързо да изпитваме чувство на глад. Тези храни дават бърза енергия, но нивото на захарта в организма неочаквано скоро спада и ни принуждаваме да завираме отново глава в хладилника.

  1. Бели пшеничени хлебчета.

На вид имат плътна консистенция и ни подмамват да мислим, че ще ни заситят за дълго време. Казваме си, че сме направили добър избор, но за съжаление не е така.

Те имат ниско съдържание на фибри и лесно усвояващи прости въглехидрати. В първия момент ще изпитате чувство на ситост, но то няма да трае дълго. По-добре посегнете към черните ръжени хлебчета, които съдържат три пъти повече фибри и няма да Ви позволят бързо да огладнеете.

  1. Чипс.

Опитвали ли сте се само да опитате едно парченце чипс, когато сте гладни и да не поискате още? Пагубното съчетание на сол с мазнини Ви дърпа към лъскавия пакет с чипс подобно наркотик и  парализира цялата Ви воля. Грабвате пакета и без да му мислите го унищожавате до дъно.

В някои заведения се сервира като гарнитура чипс, съчетан със сос. Това натоварва още повече положението с излишни безполезни калории.

  1. Диетични газирани напитки.

Изглежда здравословно и привлекателно да изпием чаша диетична охлаждаща напитка. Но и тук трябва да бъдем внимателно. Често тези напитки съдържат изкуствени подсладители, които ни карат да посегнем към нещо сладко  поради непреодолимото чувство на липса на захар. Какво да се прави, сетивата може да излъжем за момент, но организма не можем.

  1. Бонбони.

Когато Ви поднесат под носа кутия шоколадови бонбони е много трудно да контролирате волята си. Всичко, което съдържа високо количество захар, ни пречи да контролираме апетита си. Захарта предизвиква повишаване нивото на инсулина. След това нивото на захарта в кръвта рязко спада и отново искаме да посегнем към бонбоните.

По-добре хапнете плод.

  1. Понички.

Продават се и на улицата и често ни примамват със своя невинен вид. Помнете, че даже и поничките без пълнеж, съдържат прости въглехидрати, които се усвояват бързо.Следва спадане нивото на захар в кръвта.

Поничките съдържат празни калории от мазнини и въглехидрати. Може да изядете цяла кутия и много скоро да изпитате отново чувството на глад.

  1. Бисквити.

Повечето бисквити не съдържат сложни въглехидрати, здравословни мазнини и фибри. Основните съставки са преработени въглехидрати и високо съдържание на захар. Дори да изядете цялата опаковка, организма ще подаде сигнал скоро, че се нуждае от истинска храна.

  1. Сок.

Сокът не може да утоли глада, защото не съдържа фибрите от плодовете и зеленчуците. Той няма да ви засити и само ще поемете много излишни калории. Обърнете внимание какво пише на кутията. Съдържание на захар и дали е направен от пресни плодове.

Най-добрият вариант е да си направите сами в къщи пресен сок от портокали и лимони.

  1. Плодови и зеленчукови коктейли.

Някои готови плодови коктейли съдържат добавки, захар от замразено кисело мляко и сок от сладки плодове. Високото ниво на захар, както вече се досещате, ще върне бързо чувството на глад. За предпочитане е да изберете този коктейл, който съдържа протеин на прах, липиди на авокадо или орехово масло.

way10

Вече не само е модерно, но и здравословно да си правим в къщи сами коктейли като избираме плодовете и зеленчуците, които ни допадат най-много.

  1. Мюсли.

За да контролирате глада през целия ден, избягвайте мюсли, което съдържа парченца плодове, покрити със сладка глазура. Някои зърнени култури нямат желания процент протеин, а голямо количество прости въглехидрати.

Учените са установили, че жените, които се хранят сутрин с протеинова храна, изпитват вечер по-малко чувство на глад. Тези, които се хранят със зърнени храни сутрин, вечер изпитват нужда от късно хапване на мазни и сладки храни.

До нови срещи, скъпи приятели! Надявам се да съм помогнала да се откажете от някои вредни навици. Споделете в социалните мрежи, ако статията е била полезна за Вас!

Один комментарий к “9 храни връщат чувството на глад

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *