Бавният убиец с име СТРЕС

стрес

Стресът може да ни навреди

Здравейте, скъпи приятели! Днес ще обсъдим една много сериозна тема- Как ни въздейства стресът.

За жалост организмът не прави разлика между психическа и физическа заплаха. Няма значение дали ви крещи партньорът или в миг съзирате, че върху вас може да се сгромоляса огромно отсечено дърво. В момент на стрес в организма ни почват да се освобождават хормони- адреналин и нордадреналин. Сърдечният пулс се увеличава, дишаме учестено и повърхностно, мускулите се напрягат, дори метаболизмът става по-бърз.

Мозъкът бие тревога «БИТКА ИЛИ БЯГСТВО»

Случва се понякога от страх, човек може да обърка едното с другото. Скоро ми разказваха за една жена, която се прибирала сама късно през нощта. По едно време чула зад себе си мъжки стъпки. Жената ускорила крачка, но чула че стъпките отзад приближават. В момент на стрес, дамата се обърнала към преследвача и тръгнала срещу него с боен вик «УРА!» Нападателят решил, че е попаднал на луда или нимфоманка и побягнал от паника.

В момент на стрес човешките възможности са неограничени. Виждала съм човек, гонен от бик да прескача висока стена за да се спаси. После се чуди как го е направил. Стресът може да ви даде много сили, но ако се проявява рядко. Ако живеете или работите при постоянно напрежение, последиците може да се окажат фатални. Силното сърцебиене повишава кръвното налягане- увреждат се сърцето, мозъка и кръвоносните съдове. Човек почва да чувства, че е без енергия и е загубил всички си жизнени сили.

стрес В състояние на стрес, организмът за пет минути унищожава толкова витамини и минерали, колкото ни са необходими за едно денонощие. При това положение имунната система получава срив. Организмът произвежда голямо количество свободни радикали, които атакуват и увреждат клетките. Няма част от тялото, която да се спаси от разрушителната сила на стреса.

 

Как да се справим със стреса?

Най-напред трябва да помислим и решим кое можем да променим и кое не можем. След като променим своята психическа нагласа, можем да почнем да печелим войната с това социално зло.

 

Ако чувствате тревожност в себе си, запитайте се от къде идва това чувство. Ако не можете да си отговорите от първия път, запитайте се отново. Така докато си изясните причината. Опитайте се след това да си зададете въпроси, на които съответно да отговаряте.

Например:

От какво се притеснявам в момента?- Притеснявам се, че ще загубя работата си.

Попитайте се: И какво ще стане?- Отговор: Ще остана без доходи!

И какво ще стане?-Няма да имам пари за храна и дрехи!

И какво ще стане?-Няма да имам приятели!

И какво ще стане?-Ще ровя в казаните да търся отпадъци!

И какво ще стане?-Ще загубя жилището си и ще спя под моста!

И тук настъпва смешният момент, защото вие никога няма да допуснете това!

Едно от най-добрите средства в борбата срещу стреса е смехът.

Когато се смеете, напрегнатите мускули се отпускат. Имунната система почва да произвежда повече имунни клетки. Как да направим смешни смешни и забавни тези моменти, които ни парализират? Когато началникът почне да ви крещи, представете си че е намазан с лепило и се е овалял в перушината на кокошките. Смешна гледка, нали?! И сега той вика и кудкудяка какво голямо яйце е снесъл, но няма кой да му се върже.

Ако сте стресиран и сам в момента, веднага почнете да вършите нещо. Например да измиете прозорците. Или не!!! Притесних се, че може да скочите от четвъртия етаж. По-добре разтребете вкъщи, подредете гардероба. Съсредоточете се върху всеки детайл. Правете всичко бавно и старателно, като мислите как да го направите по нов начин. Така ще се откъснете от лошите мисли.

Пийте много вода! Мозъкът се състои от 75% вода. Ако лишите организма от необходимото му количество вода, пръв ще бъде поразен мозъкът.

Намалете кафето! Приемането на кофеин води до отделяне на по-голямо количество хормони на стреса. Стресът на работното място ви кара да поглъщате повече чашки кафе с цигарите и това води до един затворен кръг.

Внимавайте с храната!

Повечето хора,когато са под напрежение, намират утеха в дъвченето. Отварят хладилника, навират си главата вътре и опустошават всичко, даже храната на бебето. По-добре дъвчете дъвка!

Други съвсем се отказват от храната. Така остават организма без нужните хранителни вещества и докарват имунната система на ръба.

Първото води до затлъстяване, а второто до болести.

стрес

 Как да се справим със стреса на работното място?

Не вършете много неща наведнъж! Съсредоточете се върху едно нещо. Насочете вниманието си към него и не мислете за другите задачи. Ако не направите така, ще загубите своята продуктивност.

Не се опитвайте да постигнете съвършенство! Опитите ви да отстраните и най-малкият недостатък, ще доведе до загуба на доста време. Тези, които се стремят към перфекционизъм, в повечето случаи работят много усилено, но по- малко ефективно. Те изпитват силен стрес, защото времето лети и ги е страх, че няма да могат да изпълнят ангажиментите си за деня.

Няма смисъл да се напъвате повече, от това което можете!

Работете с капацитета, който притежавате. Не се насилвайте, защото всяко прекалено нещо е вредно. Това е една голяма истина. Така, когато се наложи да «форсирате», ще забележите, че имате «допълнителна енергия».

Научихте ли се най-после да казвате НЕ!

Разбира се не трябва да отказвате всичко , което ви казва началника или молба на колега.

Просто подредете нещата по приоритет. Щом задачата, която ви поставят не съвпада с никой от вашите приоритети, просто кажете «не».Не можем да изпълняваме всичко, което ни кажат, само и само да се харесаме на всички. Не може всички да ни харесват. Знайте, че този, който се стреми да е добър към всички, е лош за себе си. Обичайте себе си! Има една шега: «Добър, добър, че чак прост!»

Ако искате да овладеете стреса на работното място, превърнете паниката, че всичко е във вашите ръце и можете да се справите със задълженията.стрес
Първата стъпка е да решите какво може да промените и кое не е във ваша власт.

Проумяването кое е под ваш контрол и кое не е, ще ви накарат да се почувствате по-малко безпомощни. Вие просто няма да губите време да решавате неразрешими задачи. На никой не му харесва да прилича на Дон Кихот, който се бори с вятърни мелници.

Обърнете внимание кое ви дразни!

Ако мразите да чакате автобуса или в магазина на касата, грабнете интересно списание и обърнете загубеното време в приятно изживяване.

Ако си губите непрекъснато очилата, купете си два чифта. Един за работа и един за вкъщи.

Непрекъснато търсите ключовете, оставяйте ги на закачалката до вратата.

Страхувате се, че вкъщи всичко не е наред. Аз лично преди да отида в отпуск, проверявам всички чешми, електроуреди, прозорци. Ох, добре признавам си- правя го винаги, когато трябва да напусна къщата.

Научете се да слагате нещата на едно и също място. Така няма да изживявате шок при мисълта, че сте го загубили.

Направете от дома си крепост!

Подарете си меки пантофи и обуването им да е като ритуал на прехода от външният стресиращ свят към домашния спокоен уют.

Пригответе си чаша билков чай и се отпуснете  на дивана.

Запалете свещ. Не ги пазете само за «особени случаи». Мекият пречистващ пламък на свещта ще докосне нещо в сърцето ви.

Потърсете свещи и сапуни с естествено ухание на лавандула.Този аромат увеличава алфа вълните на мозъка и е подходящо средство за успокоение.

Изолирайте се от външния свят с поставянето на двойни или тройни стъкла на прозорците. Заменете външния неприятен шум с лека приятна музика, може шум на вълни или песни на горските птички.

Намерете си интересно хоби!

Купете си малък аквариум, не е нужно голям. Една малка златна рибка върши чудеса!

Обичайте животните. Не е нужно да гледате голямо куче в малката гарсониера. Просто заведете кучето на съседите на разходка. Отидете в зоопарка. Ще се върнете в детството. Седнете в парка и хвърлете трошици наоколо. Ще видите колко гълъби и малки птички ще ви се зарадват. Познавам един старец, който го прави всеки ден. Оказа се, че птиците го познават вече и го посрещат две пресечки преди да влезе в парка.

Отглеждайте цветя. Тяхната красота ще излекува душата ви.

Практикувайте диафрагмено дишане!

Правете това два пъти на ден по 5 минути-сутрин, когато се събудите и вечер, преди сън.

Когато го усвоите добре, то ще стане вашето оръжие за оцеляване, когато сърцето ви забие лудо.

Обикновено дишаме с гръдния кош. Дишането по този начин разрешава на сърцето да бие по-силно, а белите дробове да работят по-усилено с 50%. Когато дишате с диафрагмата, вие избутвате въздуха в долните дялове на белите дробове,които са по-богати на кръв.

Когато контролирате дишането, можете да контролирате емоциите си. Контролирането на емоциите води до контролиране на стреса.

Ето как можете да направите това:

1. Сложете едната си ръка на корема.Докоснете пъпа си с малкия пръст, а другите пръсти разтворете като ветрило.

2. Поставете другата ръка на гърдите си.

3. Постарайте се, когато вдишвате, да не движите гърдите си. Представете си, че имате в корема футболна топка  и искате да я надуете. Когато вдишвате, издувате топката, а когато издишате, спадате топката.

По този начин ръката върху гърдите не ви се движи, а ръката върху корема се издига при вдишване и обратно при издишване.

Излизайте сред природата! природата носи неочаквано приятни емоции. Правете си снимки сред природата. Това действа разтоварващо, когато ги преглеждате през седмичните дни.

Накрая да не забравим ВЕЧНИЯТ СПОРТ! Това е най- големият враг на стреса! Кръвта се раздвижва и целият организъм се снабдява с кислород и хранителни вещества. Мозъкът се събужда от вцепенение и си казва: « Как може да съм толкова тъп и да се притеснявам от тези простотии!!!»

Направих това слайдшоу специално за вас и се надявам, че ще успокои опънатите ви нерви. Обичам ви и до нови срещи!

Бавният убиец с име СТРЕС: 4 комментария

  1. Hartvelly

    Life is short, and this article saved vaalbule time on this Earth.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *