BEAUTIFUL BULGARIA

 Здравейте, скъпи приятели!

Днес искам да се отклоня от основната тема на сайта и искам да ви покажа някои мои снимки, превърнати в слайдшоу. Те показват някои от културните паметници и пейзажи на България- една малка красива държава, но с богато историческо минало и древна култура.
 

Манастирът в село Бачково е построен през 1083 година от Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий.

Главната черква е «Успение на Пресветата Богородица». Сегашната черква е построена върху основите на старата Бакурианска черква през 1604 година.

Тук се намира известната чудотворна икона на Богородица Влахернска, която е обкована със сребро в 1311 и 1819 година.

Руският храм паметник Рождество Христово  е построен близо до Шипченския проход. Проектът е на архитект А. Й.Тимошенко.
Църквата е построена с дарения на руската общественост, върху земя дарена от жителите на село Шипка в памет на руските воини и българските опълченци, загинали в Руско-Турската освободителна  война. Известна е с позлатените си куполи, създадени от истинско руско злато дарено от Русия.

Архитектурния етнографски комплекс «Етър» е музей на открито и се намира в близост до град Габрово.Той разкрива българският бит, култура и занаятчийство почти преди два века.

Показани са 10 обекта на народна техника на вода.Интересното е,че всички обекти работят и днес, даже може да се тестват.

Тук се намира красива стара улица на занаятите, която разкрива прекрасният уникален талант на българите.

Трявна-град в Северна България, област Габрово.

В града е запазена възрожденската архитектура и културното наследство от този период.

Град Трявна е построен през втората половина на 12 век. През 16-ти и 17-ти век бързо се разраства.

Тъй като около града няма плодородни земи, местните жители се обръщат към художествените занаяти, иконопис, дърворезба, строителство, гайтанджийство, мутафчийство, копринарство и розопроизводство.

В града има прекрасна старинна улица на занаятите и много архитектурни паметници, които заслужават да ги видите на живо.

Хотелски комплекс, построен в Родопите. Предлага всички удобства за почивка. Архитектурата предлага  да се върнете във възрожденския период.

Равда е разположена между град Несебър и град Ахелой. В настоящият момент Равда е свързана с Несебър чрез редица хотелски комплекси, посещавани отчужди и български туристи през лятото.

Старият град Несебър е разположен на малък полуостров с дължина 850 метра и ширина 350 метра, като е свързан със сушата чрез тесен провлак.

Населен е преди хилядолетия  в бронзовата ера. Има две пристанища-северно и южно.

В древността градът се е наричал Месембрия. В края на 6-ти век пр. н. е. са пристигнали първите гръцки заселници. Строят се училище, театър, храмове и града се обгражда с масивна крепостна стена. През 440 година преди новата ера са почнали да секат и първите собствени монети.

Градът се слави с древната си култура. В настоящият момент е известен като туристическе атракция, близка до най-големият южен морски курорт- Слънчев бряг.

Село Ковачевци се намира в Западна България, близо до град Перник.

Не е известно кога е възникнало селището, но някои археологически разкопки сочат, че това е станало в началото на нашата ера.

Има архитектурни паметници, които аз не успях да посетя.

Селото е известно със зимните си кукерски празници.

Това са места в Новия Несебър.

Белинташ е огромна скала, която има форма на малко плато. Намира се в Родопите.

Предполага се, че е култов обект от времето на траките.

На горната площадка са издълбани ниши, стъпала, улеи, кръгли отвори. Някои казват, че това е карта на звездното небе. Интересното е, че тези отвори са винаги пълни с вода, дори и при дълга суша. Някои използват тази вода за лечение, като си киснат крайниците.

Други разказват, че площадката се използва за кацане на извънземни обекти.

Дължината на скалната площадка е 300 метра, а надморската височина е 1225 метра.

 

Довиждане, скъпи приятели! Надявам се, че ви е било забавно.

Споделете с приятели в социалните мрежи, ако ви харесва статията!

Один комментарий к “BEAUTIFUL BULGARIA

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *