Цялата истина за високото кръвно налягане

високо кръвно

Какво представлява артериалната хипертония?

Кръвното налягане е силата, с която кръвта притиска по стените на артериите. Увеличаването на кръвното налягане (хипертония) увеличава натоварването на сърцето и причинява увреждане на стените на артериите. Ако не се лекува, хипертонията може да доведе до инфаркти и инсулти.

 

Симптоми

Артериалната хипертония често се нарича мълчалив убиец, тъй като често не е придружена от никакви симптоми. Много хора не знаят за болестта си и те идват при лекаря твърде късно, когато се появят промени във вътрешните органи — сърцето, мозъка и бъбреците.

 

Причини
Артериалната хипертония е постоянно повишаване на кръвното налягане ≥ 140/90 mm . При повечето пациенти причината за артериалната хипертония не може да бъде определена. В други случаи причините за повишено кръвно налягане могат да бъдат заболявания на бъбреците или надбъбречните жлези.

 

Граници

Кръвно налягане в интервала от 130-139 / 80-89 mm  счита се за високо. С този натиск рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания се удвоява. Затова всички хора с високо кръвно налягане трябва да се консултират с лекар, който ще даде подходящи препоръки относно промените в начина на живот.

 

Хипертонична криза

Под хипертонична криза се разбира увеличението на налягането до 180/110 mm и нагоре. Ако по време на многократно измерване налягането остане на същото ниво или се повиши, е необходимо да се извика линейка. Хипертоничната криза може да доведе до развитие на инсулт и инфаркт на миокарда. Симптомите включват силно главоболие, тревожност, кървене от носа, задух.

 

Кой е изложен на риск

Сред хората под 45-годишна възраст артериалната хипертония се среща по-често при жените, след 45 години — със същата честота при мъжете и жените, и до 65-годишна възраст — отново по-често при жените. Рискът от развитие на хипертония се увеличава при наличие на заболяването при близки роднини, както и при наличие на захарен диабет.

 

Сол

Натрият, основният компонент на натриевия хлорид, води до задържане на течности в организма, което от своя страна води до повишаване на кръвното налягане. Американската асоциация по кардиология препоръчва да се консумират не повече от 1,5 милиграма натрий на ден. Имайте това предвид и внимателно изучавайте състава на продуктите върху етикетите.

 

Стрес

Стресът е придружен от повишаване на кръвното налягане и може да бъде косвена причина за развитието на артериална хипертония. Постоянните спътници на стреса са недохранването, алкохолът и тютюнопушенето, които също провокират повишаване на налягането.

 

Затлъстяване

Наднорменото тегло и затлъстяването увеличават риска от развитие на хипертония. Ето защо, за да се намали налягането, е необходимо да се спазва диета с ограничение на мазнини и въглехидрати и да се увеличи приемът на зеленчуци, плодове, постно месо и храни, богати на фибри.

 

Алкохол

Злоупотребата с алкохол води до високо кръвно налягане. Американската сърдечна асоциация препоръчва да се консумират не повече от две порции алкохол на ден за мъже и не повече от една порция на ден за жени. Една порция алкохол е 360 милилитра бира или 120 милилитра вино или 4,5 милилитра силни напитки.

 

Кофеин
Кофеинът повишава кръвното налягане, но ефектът му е краткотраен. Според изследвания кофеинът не причинява развитието на хипертония. Затова можете с чиста съвест да си позволите по няколко чаши кафе на ден.

 

Бременност

Гестационната хипертония е вид артериална хипертония, която се появява през втората половина на бременността. Заболяването е опасно, тъй като ограничава притока на кислород към плода. След раждането обаче налягането обикновено се връща към нормалното.

 

Лекарства

Вазоконстрикторните лекарства, стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства, лекарства за отслабване, противозачатъчни хапчета и някои антидепресанти могат да доведат до повишено налягане. Ако имате високо кръвно налягане, консултирайте се с вашия лекар, може би това се дължи на приема на това или онова лекарство.

 

Хипертония от белия халат

При някои хора кръвното налягане се повишава само при назначаване на лекар. Според изследванията те имат повишен риск от развитие на хипертония. За да получите по-точна информация, измерете налягането у дома, водете дневник и отидете на лекар с дневника си.

 

Деца

Въпреки че хипертонията е най-често при възрастни, тя може да се появи и при деца. Нормалните стойности на кръвното налягане зависят от възрастта, ръста и пола на детето. Повишен риск от развитие на хипертония са децата с наднормено тегло и наличието на болестта в непосредствени семейства.

 

Лечение: диета

Първият елемент в лечението на хипертония е диетата. Разработена специално за пациенти с хипертония, диетата се основава на ограничаване на приема на червено месо, наситени мазнини, сладкиши и натрий и увеличаване на приема на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, риба, птици и ядки.

 

Лечение: физическа активност

Редовната физическа активност — само 150 минути умерена физическа активност на седмица (градинарство, ходене, колоездене) — ви позволява да понижите кръвното налягане. Поне два пъти седмично трябва да правите силови упражнения за основните мускулни групи.

 

Метод на лечение: диуретици

Ако диетата и физическата активност не помогнат за облекчаване на налягането, лекарят предписва лекарства. Такива лекарства включват диуретици, които премахват излишния натрий и вода от тялото. Страничните ефекти включват намаляване на калия в организма, което е придружено от мускулна слабост и спазми и повишаване на кръвната захар при пациенти със захарен диабет.

Лечение: бета блокери

Бета-блокерите намаляват сърдечната честота и съответно натоварването на сърцето. Бета-блокерите се използват не само за лечение на артериална хипертония, но и при коронарна болест на сърцето и нарушения на сърдечния ритъм. Страничните ефекти включват безсъние, замаяност, еректилна дисфункция.

 

Метод на лечение: АСЕ инхибитори

АСЕ инхибиторите (ангиотензин-конвертиращ ензим) блокират производството на ангиотензин II — вещество, което причинява артериален спазъм. Приемът на лекарства се придружава от разширяване на артериите и намаляване на налягането. Страничните ефекти включват суха кашлица, обрив, замаяност, повишени серумни нива на калий. АСЕ инхибиторите са строго противопоказани при бременни жени.

 

Лечение: блокери на рецепторите на ангиотензин II

За разлика от предишната група, лекарствата от тази група блокират рецепторите на ангиотензин II, като не им позволяват да покажат ефектите си. Ефектът от лекарствата се постига в рамките на няколко седмици след началото на приложението. Страничните ефекти включват замаяност, гърчове, безсъние и повишени серумни нива на калий. Лекарствата са строго противопоказани при бременни жени.

 

Метод на лечение: блокери на калциевите канали

Блокерите на калциевите канали предотвратяват навлизането на калциеви йони в гладките мускулни клетки на кръвоносните съдове и кардиомиоцитите, намаляват силата на контракциите на сърцето и разширяват артериите. Страничните ефекти включват замаяност, сърцебиене, подуване на краката, запек. Приемайте лекарства с храна и не комбинирайте със сок от грейпфрут или алкохол.

 

Лечение: други лекарства
Други лекарства за лечение на артериална хипертония включват алфа-блокери и централно действащи лекарства (имидазолинови рецепторни агонисти). Страничните ефекти на тези лекарства включват замаяност, сърцебиене, главоболие и диария. Тези лекарства не са задължителни и се предписват, ако основните групи лекарства, изброени по-горе, са неефективни.

 

Алтернативни лечения

Медитацията ви позволява да се отпуснете напълно, което спомага за намаляване на налягането. Йога и дълбокото дишане също помагат. Всички тези методи трябва да се използват в комбинация с традиционните лекарствени и нелекарствени подходи към лечението. Внимавайте с билките — някои може да не са съвместими с лекарствата, които приемате.

Как да живеем с хипертония

Артериалната хипертония има хроничен характер, затова е изключително важно да следвате препоръките на лекаря за промени в начина на живот и да приемате предписаните от вас лекарства. Не забравяйте редовно да следите кръвното си налягане. Всичко това ще помогне за намаляване на риска от инсулт, инфаркт на миокарда и бъбречна недостатъчност.

До нови срещи и се пазете!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *