cat

Как да се предпазим болката

                                     Здравейте, мили приятели!

Веднъж преживях такова невероятно чудо. Цяла нощ ме боля зъб. Наложи се сутринта да посетя неотложно зъболекар. Когато отидох в кабинета, оказа се, че там чакат и други пациенти.

Седнах в приемната примирено да изчакам моя ред. Тогава изведнъж от кабинета на зъболекаря се чу „лъвски рев” на страдащ пациент.

И о… чудо! Болката ми изчезна и краката ми сами се устремиха към изхода! Винаги си мислех, че съм смела и че не се страхувам от докторите. Но моето подсъзнание и нервна система са били съвсем на друго мнение.

От там разбрах, че можем да влияем на страшното чувство наречено „болка”. Ще Ви разкрия няколко трика как да не посягате веднага към таблетките с успокояващ ефект при болка.

  • Дихателна гимнастика

Поемете дълбоко дъх, колкото може да съберете в белите дробове. След това бавно издишайте въздуха, като се концентрирате да изпразните всичко, което сте вдишали. Направете го 10 пъти, докато почувствате леко замайване. Препоръчва се упражнението да се прави на отворен прозорец.

Ако под прозореца бръмчат коли, ще почувствате много по-бързо замайване от изгорелите газове.

Имаше един анекдот как един човек отишъл в планината. От чистия въздух така го завъртяла главата, че се наложило да запали двигателя на автомобила и да „подиша” малко газове отзад, за да си възвърне „формата”.

  • Общуване със животни

Ако имате животно в къщи, не може да не сте забелязали, че в повечето случаи то ляга там, където съществува отрицателна енергия.

Може да проверите. Вземете около 25 сантиметра конец, завържете на него златен пръстен, по възможност без скъпоценни камъни. Хванете свободния край на конеца и дръжте неподвижно ръката си. Ще забележите, че където има положителна енергия, пръстенът прави кръгови движения. Местата с отрицателна енергия се разпознават по това, че пръстенът се движи напред и назад.

Котката винаги ляга на там, където Ви боли и след време усещате как болката утихва. Това се дължи не само на затопляне на мястото, а на отнемане на лошата енергия.

cat

Ще изпитате същите чувства ако галите животното 15 минути.

Не обичате глезените непокорни котки? Кучето Ви е грамадно и може да Ви остави без въздух ако се стовари върху Вас. Тогава излезте навън с Вашия любимец.

Физическите усилия, които ще направите, за да спрете кучето да не изяде закачливата котка на съседа или да го догоните след минаващото колело на омразния данъчен, ще повиши механизма  на защита на организма Ви. Така той ще спре да реагира на болката.

  • Танци, физически или умствени игри

Забелязва се, че при тези дейности изпитваме по-малко страх от болката. Научно е доказано, че ако правите нещо, което Ви е приятно, организмът отделя ендорфини-молекули на щастието. Те имат вълшебен аналгетичен ефект да премахват болката. Пък и видели ли сте човек, превързан с компрес през болния зъб, да се усмихва блажено от щастие?!

  • Слушане на любима музика

За наше учудване невронните пътища, които отговарят за болката, положително реагират на музиката.

Когато лежах в болницата след операция, достатъчно ми беше да послушам 20 минути  любима  музика и болките ми утихваха. Така се отвлича „вниманието” на нервните влакна и сигналът на болка не успява да дойде до гръбначния стълб.

Да не говорим, че музиката често ни спасява от лошо настроение и като сложим слушалките в ушите се откъсваме от досадните звуци наоколо. Това ми спаси опънатите нерви, докато лежах в болничната стая. В съседната стая непрекъснато се звънеше за някакъв каприз. Един „палав” дядо беше харесал младата секси санитарка, а съседката ми по легло непрекъснато и отвсякъде издаваше неприлични звуци. Добре, че стаята се проветряваше и слушалките бяха на ушите ми.

  • Сексът като обезболяващо средство

По време на секс вниманието Ви е насочено другаде и болката остава на заден план. Това се дължи на засиленото отделяне на хормона  окситоцин и на познатите ни ендорфини, които притежават естествен обезболяващ ефект.

Другият вълшебен хормон е кортизол, борещ се с появилото се възпаление, което е причина за изпитващата болка.

Доказано е при изследване с магнитен резонанс, че мозъкът реагира еднакво на болка и на оргазъм.

Изберете си кое ще Ви донесе по-голямо удоволствие! Ако сте мазохист, това не се отнася за Вас!

  • 10 часа сън срещу болката

sleep

Учените направиха експеримент, като накараха пациентите в болницата да спят по 10 часа, вместо по 8 часа. Умишлено отложиха сутрешните таблетки с два часа по-късно.

Установи се, че удълженият сън намалява чувството на болка и увеличава концентрацията.

Това се прилага при пациенти, които ги очаква операция и при тези, които изпитват хронически болки.

  • Самовнушение

Понякога уморени ни се иска да се отпуснем, някой да ни отмени и погрижи за нашите нужди. Без да искаме предизвикваме внушение на организма ни, че сме болни и сами си вярваме на това.

Опитайте се да мислите за нещо позитивно и се настройте за мобилизация на силите си. Веднага ще се почувствате по друг начин и ще Ви стане по леко.

А сега ще Ви кажа една новина:

На всички е известно, че съществуват два вида обезболяващи средства- наркотични и ненаркотични.

Наркотичните средства имат мощен обезболяващ ефект. Лошото е, че към тях се проявява зависимост и имат странични ефекти.

Французите откриха, че отровата на черната мамба притежава свойства близки до морфина, но без странични ефекти и зависимост поради органичния си произход.

Възможно скоро това ще е нова стъпка при намаляване на болката при страдащи пациенти.

pain1

Ако Ви ядосва свекървата или тъщата, пратете ги  да дадат малко от отровата си за благото на човечеството в парка на клюкарската скамейка. Така ще им оправите тяхното и вашето настроение и главоболие.

До нови срещи, скъпи приятели! Бъдете здрави и не допускайте да Ви измъчва болка! Хареса ли Ви статията, споделете в социалните мрежи!

 

Как да се предпазим болката: 2 комментария

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *