Как да почистим бързо и лесно дома

 cleaning

                                        Здравейте приятели!

Дългоочакваните весели Коледни празници са на прага ни. Всеки е зает с мисли какви изненадващи подаръци да открие на отрупаните щандове в магазините.

Но това не е всичко, което стои пред всяка  домакиня. Трябва да се направят покупки за Коледната трапеза, да се приготвят прекрасни вкусни ястия, които ще подредим на масата.

Не можем да посрещнем гостите в дом, който цари безпорядък. Познавам домакини, които чистят само по Коледа и Великден. Сериозно Ви говоря. През другото време чистят другите обитатели на къщата.

В тази статия ще Ви разкрия някои хитрини как да спестите от времето си и да постигнете нужната хигиена, без да се притеснявате, че ще получите критикуване от „добрите” приятелки и роднини.

 • Чистим космите на домашния любимец.

Не се притеснявайте от това, че няма да можете да съберете всички косми от рунтавото Ви кученце само с прахосмукачката. Сложете гумена ръкавица и минете с нея по диваните, креслата и табуретките. Направете това по всички равни повърхности, където минава Вашия любимец. Вълнените косъмчета ще залепнат за ръкавицата и няма да се окажат на задните части на някой от гостите.

dog

 • Използвайте разумно хартиените кърпи.

Не изхвърляйте веднага практически чистите хартиени кърпи след като сте само  попили влагата от ръцете си.

Капнете няколко капки вода върху тях и изтрийте стъклата на вратите между стаите, а също така стъклените повърхности в банята.

 • На помощ идва фолиото.

Дразнят Ви петната върху огнеупорните стъклени чаши, в които приготвяте крем-карамел. Вземете парченце фолио, може и употребявано, смачкайте го, сложете в съда миещ препарат и изтъркайте петната. Резултатът просто ще Ви удиви и не забравяйте да го споделите на свекървата.

 • Използвайте за чистене старите калъфки за възглавници.

Старите калъфки могат да Ви помогнат при почистване на полилеите и вентилаторите.

Просто наденете отгоре върху вентилатора цялата калъфка, направете потриващи движения и издърпайте внимателно навън плата, така че всичкия прах да остане вътре и да не се разпилее по чистия под.

 • „Филтрирайте” телевизора.

Ако имате модерна кафемелачка, би трябвало да имате книжни филтри за кафе. С тях може да почистите деликатните монитори на телевизора и компютъра. Предимството на тези филтри е, че не оставят пухчета и малки частици след употреба.

 • Използвайте оцета като почистващо средство.
 1. Премахнете неприятната миризма в мивките.Напълнете формите за лед с оцет. Сложете ги във  камерата на хладилника. Когато са готови, поставете на всички сифони по няколко бучки оцетен лед. Преди да се разтопят окончателно, изплакнете с чиста вода. Всички миризми са „пометени”.
 1. Оцетът разтваря всякакви мазнини и мръсотии. Може да го използвате при почистване на замърсени съдове.
 2. Почистете с оцет микровълновата печка.
 3. При отделен варовик в чайника, сипете в него чаша вода и три лъжици оцет. Сложете да заври течността за няколко минути.
 4. Оцетът убива микробите. Може да почистите дъската и ножовете след като сте рязали сурова риба или месо.
 5. Разредете лъжица оцет в чаша вода. С тази течност може идеално да почистите замърсените прозорци.
 6. При загубен блясък от домакинските метални съдове, смесете сол и оцет. Изтъркайте повърхностите с тази смес и те ще заблестят като нови.
 • Не забравяйте содата за хляб.

 cleaning

 1. Почистете сребърните съдове лесно и бързо. Поставете ги в тенджера, залейте ги с литър вряла вода. Добавете четвърт чаша сода и две лъжици сол. Затворете с капак тенджерата и оставете за 5 минути да се накиснат приборите. Изплакнете с хладка вода и ги подсушете с кърпа. Ще сияят на Коледната Ви трапеза.
 2. Ако водата в мивката се изтича по-бавно от охлюв, може да си помогнете по следния начин. Сипете в сифона половин чаша сода и след това-половин чаша оцет. Оставете за пет минути. Измийте с топла вода и проблемът е решен.
  • Използвайте лимон.

Дъските за рязане от дърво и пластмаса често се нараняват и в техните цепнатини остават малки парчета от това,което сме рязали. Изстискайте върху дъската лимонов сок. Потъркайте,за да го втриете, оставете да престои 20 минути. Изплакнете и лесно измийте остатъците. Ще остане само приятния аромат от лимон.

До нови срещи, мили приятели и весели Коледни празници! Обичайте се и бъдете щастливи!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *