Как да предпазим кожата през зимата

кожа

                 Здравейте, мили приятели!

Въпреки нашата носталгия по чаровното и весело лято, есента си дойде с красиви топли багри. Все още е топло навън и не ни се иска да идват студените дни, но зимата вече тропа на вратата. Някои не обичат сивото намусено небе на идващия сезон. Помислете за оживените и шумни Коледни празници! Как всички очакваме да стане чудо и светът да стане по-добър.

Но за да не развалим духа на празниците и да запазим прекрасното си настроение, трябва да изглеждаме добре. Нашата кожа се нуждае от системни грижи и всеки сезон има своите особености.

Северният вятър кара кожата да бъде суха, понякога зачервена и да  чувстваме сърбеж. В тази статия ще поговорим как правилно да се погрижим за кожата на лицето, ръцете и устните. Това са частите на нашето тяло, които най-много страдат при смяна на сезона.

Хигиена

Зимният душ трябва да бъде с топла вода, която няма да наруши мастния баланс на кожата.. Избягвайте да се загрявате с гореща вода, защото дългият престой под неподходяща температура влошава положението.  Душът допълнително ще овлажни Вашата кожа.  След банята, подсушете се с мека кърпа  и нанесете овлажняващ крем на цялото тяло. Ниските температури през зимата увреждат кожата и тя трябва да се подхранва. Това може да бъде с крем с ъдържащ глицерол /чистият глицерин изсушава кожата/ или хиалуронова киселина. За чувствителната кожа се препоръчва бебешко масло. Кремът ще попречи изпарението на влагата от повърхностния слой на кожата и ще я запази здрава, еластична и красива.

Крем за лице

Бъдете особено внимателни и четете какво пише на опаковките, когато си избирате овлажняващ крем за лице през зимния период.

През лятото се използва по-лек крем за лице, през зимата трябва да употребявате по-хранителен, поне за сухите участъци. За да не изпитвате неприятно чувство на мазнина, нанесете малко крем на пръстите и внимателно го втрийте в кожата. Омекотяващите елементи като жожоба, ланолин, стеаринова киселина и вазелин компенсират липсите на мазнина в кожата.

Овлажняващи елементи, като глицерол, хиалуронова киселина абсорбират вода от въздуха.

 Внимавайте за влагата на въздуха в стаята. Ако въздухът е много топъл и сух, кремът ще отнеме влагата на Вашата кожа.

Използвайте апарат за овлажняване на въздуха.

Отопляващите уреди затоплят и изсушават въздуха. Сложете в спалнята и всекидневната по един апарат,  за да го овлажните. Така ще избегнете риска да изсушите хубавата си кожа и да получите неприятни бръчки.

Овлажняване на лицето

За да се постигне максимален резултат от грижата за овлажняване на кожата, необходимо е да почистим мъртвите клетки. Така кожата ще може свободно да диша и жадно да поема хранителните и овлажняващи елементи на крема и маските, които си правите. За зимата се препоръчва ексфолиращ  крем с високо съдържание на салицилова и млечна киселина.

Някои ексфолианти, съставящи като елементи на почистващият скраб, могат да раздразнят кожата. Преди да почнете почистване на кожата, нанесете на малък участък от препарата и се уверете, че не чувствате парене и сърбеж. При суха и раздразнена кожа, се консултирайте с дерматолог.

Пийте вода

кожа

Организмът се нуждае от вода не само в топлите дни. За да не обезводните клетките на организма, не забравяйте да пиете достатъчно вода. Препоръчват се приятните билкови чайове, особено пред камината, върху мечешка кожа. Ако сте на работа и нямате време за глезотии, сложете пред очите си бутилка минерална вода. Не забравяйте, че включеният климатик също може да изсуши въздуха в помещението.

Защитен крем против слънце

Някои смятат, че е глупаво да защитават кожата от слънце през зимата. Не подценявайте това. През зимата слънчевите лъчи се отразяват в снега и кожата получава повече ултравиолетови лъчи. Вземете си крем с SPF30, ако сте на ски в планината, може и по-висок фактор. Всеки път, като излизате навън, сложете крем на откритите места на кожата.

Пренебрегването на този фактор може да доведе до слънчеви изгаряния, за Ваше учудване, особено ако се занимавате със зимни спортове.

Грижете се за устните

Когато сте навън, не си облизвайте устните. Облекчението ще бъде кратко, а състоянието на устните ще се влоши. Слагайте балсам на устните с основа на восък или вазелин. Нанесете червило всеки път, когато излизате навън. Избягвайте да се застоявате на силен вятър и слънце навън.

Защита на косата

Косата, подобно на кожата, също губи своя воден баланс в студените дни. Не мийте косата всеки ден през зимата. В най-лошия случай, мийте косата през ден. Прекомерното ползване на шампоан, ще доведе до лишаване на косата Ви от влага. А това води до риск да изгубите нейния блясък и красив вид. Употребявайте само топла вода и не я сушете със сешоар или на печката за отопление.

коса

Не забравяйте да носите в студените дни шапка и шал, за да запазите не само своето здраве, но и да съхраните косата си.

Напукани пети

Ако имате суха кожа на петите и не се грижите за нея, напуканите пети водят до неприятен дискомфорт. При мазоли положението се влошава. За да облекчите проблема, намажете петите с вазелин, обвийте ги с найлон и обуйте отгоре чорапи. Процедурата се повтаря три нощи и проблемът изчезва.

Грижа за ръцете

Честото миене на ръцете, дори от хигиена гледна точка, силно изсушава кожата. Дори да носите ръкавици, ръцете страдат най-много от зимния студ, отколкото другите части на тялото.

Нанасяйте крем за ръце сутрин и вечер редовно, а така също и когато усетите, че кожата изпръхва.

Избирайте подхранващи кремове с минерално масло, ланолин и глицерин.

Когато правите процедура за почистване на лицето от мъртвите клетки, желателно е да направите такава и на ръцете. След това подхранващият крем ще се поеме по-лесно от чистата кожа.

Измръзване

Ако почувствате изтръпване  на деликатната кожа на ушите, бузите, носа и пръстите, това означава, че имате опасност от измръзване.

Приберете се по възможност в къщи или влезте в близкото кафене. Непременно сложете ръкавици, шал и шапка, преди да излезете навън.

Дълбоко измръзване

Ако забележите, че кожата Ви е станала бледа и болезнена, не чувствате докосване, веднага се обърнете към специалист.

Трябва срочно да отидете в болница, за да се положат стерилни компреси на пострадалите участъци.

кожа

До нови срещи, скъпи момичета и момчета. Бъдете здрави и красиви! Споделете в социалните мрежи!

Как да предпазим кожата през зимата: 1 комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *