Как да предпазим нервните хора

депресия

                          Здравейте скъпи приятели!

Включвате ли таймера на заредената адска бомба от яростни чувства вътре във Вас? А може би отприщвате смъртоносната вълна на ужасно цунами и помитате всичко, което Ви се изпречи на пътя.

В тази статия ще научите най-главните причини за Вашето променливо настроение или на Ваш познат и ще намерим отговор как да се справим с този необикновен проблем.

Понякога сте пълни с енергия, чувствате че можете да преобърнете света. Каквото и да правите-всичко Ви се получава. Готови сте да зарежете съня си, но да завършите проекта, който Ви е заредил с дива страст.

Скоро започвате да се чувствате като откъснато есенно листо. Единственото Ви желание е да си лежите в удобното легло и да не вършите нищо. Нямате настроение. Ако не Ви сервират кафето в постелята, решавате да не ходите на работа. Звъните на личния доктор за болнични.

Това необичайно сменяне на настроението се среща в 2% от хората. Нарича се

Биполярно разстройство или маниакално депресивна психоза.

За сега не е напълно изяснено защо се появяват тези фази. Предполага се, че мозъкът играе съществена роля. Появява се нарушаване на баланса на веществата, които мозъкът произвежда. Когато те са много-връх взима манията. Когато са малко-появява се депресивния период.

депресия

Маниакална фаза

В този момент нашият герой си въобразява, че морето е до колене. Държи се безумно. Завързва безразборни интимни връзки. Злоупотребява с алкохол и наркотици. Шофира с непозволена скорост. Харчи с лека ръка спестяваните пари. Говори много и спи малко. Има неадекватна оценка на своята личност, близка до „Супермен” или „Мис Свят”. Достатъчно е да видите четири от тези качества в продължение на седмица и можете да поставите диагноза преди доктора.

Депресивна фаза

За съжаление в България голяма част от населението се намира  в това положение. Изпитват чувство на корабокрушенци, вяли и печални. Намират утеха в трупането на килограми или забравят да се хранят. Малко спят и често споменават, че имат желание да сложат  край на мъките си. Те не се признават за болни и е много трудно да ги заведеш на доктор.

Смесено състояние

При това състояние, човек работи много упорито, но се чувства едновременно подтиснат. Тези смесени настроения му пречат и често минават от едната депресивна фаза, в другата- маниакална. Ако насреща имаме жена, често си мислим, че е в цикъл. Но проблемът е много по-сериозен. Нарича се биполярно разстройство и корените му често идват от детството.

 • Изпадналите в това положение често имат проблеми с алкохола и наркотиците. Когато са в маниакална фаза, те имат желание по този начин да си помогнат. Надяват се да изгладят рязкото сменяне на настроенията, което не се лекува по този начин.
 • Мъжете и жените еднакво боледуват от биполярно разстройство. Носите риск ако в рода Ви има вече болни. Болестта се проявява от 13 до 30 години.
 • Явяват се проблеми в общуване в семейството и с колегите на работа.
 • Желанието за самоубийство при тези хора е в 15% повече от другите. Посъветвайте такъв човек да се обади на „Телефона на доверието” или потърсете специализирана помощ, защото това което желаят да направят не е шега.
 • Ако ваш близък е болен и не иска да се лекува, кажете му, че това не е недостатък. Нужно е само лечение, което е много успешно в настоящия момент.
 • Общуването с психиатър донася добри резултати с прилагането на няколко вида терапии.
 • Лекарствата помагат за стабилизиране на настроението и довеждат до нормални взаимоотношения.

депресия

Най напред трябва да се направи диагноза след внимателно проучване на симптомите. За тази болест не съществуват специални лабораторни тестове.

Най напред се изяснява дали няма психични отклонения, заболяване на мозъка или щитовидната жлеза, зависимост от наркотици, вторични реакции от лекарства, синдром на хиперактивност и липса на достатъчно внимание от любими хора.

При биополярно растройство е желателно да се изработи строг режим на сън, физкултура и здравословно хранене. Алкохолът се излива в мивката и не се купува, носи и съхранява в къщи. Наркотиците се изсипват в тоалетната, а цигарите в коша за боклук. Преди тези действия се взимат лекарства, за да не се разяри непредвиден ураган. Болният трябва да се наблюдава и при първите признаци да се намеси доктор. Целта е да се предотврати пристъпа.

Последствия от силни преживявания

Когато изпаднем в стрес, ние мобилизираме всичките си сили за справяне с „опасността”. Но когато този стрес стане наше ежедневие, той ограбва енергията, пречи ни да живеем нормално, спираме да се занимаваме със спорт  и не забелязваме кога нашата половинка тръгва на работа и кога се прибира.

 • Стресът „отключва” производството на кортизол. Той от своя страна кара сърцето да бие ускорено, като с това увеличава притока на кислород в мозъка и тялото и осигурява нужната енергия. Когато отделянето на кортизол стане много често, мозъкът се намесва и го ограничава. Стресът изпива последната капка сила и човек  се чувства с „омекнали колена”. За да върнем нормалното отделяне на този хормон, трябва да спортуваме по 2 часа всеки ден.

депресия

 • Стресът разрушава луковиците на космите на главата, те престават да функционират. Два или три месеца, след като организмът се успокои, започва активно капене на косата. Не се притеснявайте, не всички луковици са разрушени. Скоро процесът ще спре. Достатъчно е да почнете да се храните пълноценно.
 • Ноктите стават чупливи. Достатъчно е всеки ден да ги топите в топъл зехтин.
 • Нарушава се имунитета на организма. Появяват се пъпки по кожата и екземи. Преди да се снабдите с кремове и хапчета, консултирайте се с дерматолог, защото има много видове отклонения на кожата и всяко заболяване има специфично лечение.
 • Когато сме притиснати от тежки мисли и проблеми, любовта изчезва през комина. Спира нормалното производство на естроген, който отговаря за половото влечение и за функциите на половите органи.
 • По време на стрес се чувства тежест в стомаха. Това може да Ви донесе запек.Посетете спортните зали, хранете се с плодове и зеленчуци, пийте повече течности и ако се наложи вземете хапчета против този проблем.
 • Внимавайте да не получите усложнения на щитовидната жлеза. Последствията водят до цялостно хормонално нарушение. В зависимост в коя посока протичат усложненията, възможно е рязко да напълнеете или да отслабнете.
 • Възможно е увреждане на хипокампуса-област на мозъка, който отговаря за паметта. Няма да се помни нищо ново, а така също не може да се спомни събитие преди 20 минути.
 • Стресът води до напълняване. Научно е доказано, че жените под стрес, усвояват по различен начин мазнините и въглехидратите. Да не напомням, че често когато сме ядосани, навираме главата си в хладилника.
 • Често се качва артериалното налягане от ускореното сърцебиене. Но това има и вторичен ефект. При стрес се напрягат мускулите от първичния инстинкт „нападай или бягай да се спасяваш”. Когато работим на бюро, получаваме болки в кръста и в мускулите от напрежението. Задължително ставайте от стола и правете по няколко упражнения за разхлабване през един час.

депресия

Ежедневният стрес довежда до депресия

Ето какво трябва да направите, ако ваш близък изпадне в такава ситуация:

 • Обърнете се към доктор, не оставяйте нещата на случайността. Има опасност да загубите този човек. Кажете му, че не е сам.
 • Предложете на болния да обсъдите към кое специализирано заведение ще се обърнете и предстоящата визитация. Само Вие можете да предпазите пострадалия от най-лошото и да се обадите в „Бърза помощ” ако се налага. Не говорете за депресията, по-добре прегърнете болния, за да му окажете съчувствие.
 • Ако нервите Ви са опънати докрай и не можете да търпите, помислете си, че това е само болест. Вас не Ви дразнят умишлено. Кажете, че не можете да разберете напълно какво чувства болния, но Вие му съчувствате и искате много да му помогнете.
 • Не оставяйте болестта на самотек. Това само ще усложни нещата. Обещайте на изпадналия в депресия, че никога няма да го изоставите и той ще направи това, което искате от него.
 • Не оставяйте пострадалия да се залежава.намирайте му задачи всеки ден и го поощрявайте. Кажете му, че е способен да се справи с всичко и Вие винаги ще му помагате.
 • Позвънете на болния и го поканете на семейно тържество. Обикновено такива хора стоят настрани от другите и си мислят, че пречат. Кажете: „Ти си много важен за мен и искам да си близо и да ми помагаш.” Ако отказва упорито, не настоявайте.
 • Организирайте колективни игри. Спортът е най-доброто лекарство.

депресия

Ако Ви помогна статията да научите нещо ново, споделете я в социалните мрежи!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *