teeth

Как да предпазим ослепителната си усмивка

teeth

                                                        Здравейте, драгоценни!

Белите, добре подредени и красиви зъби разкриват, че сме чисти, здрави и надеждни личности.

Първото, което виждате на всяка реклама  е ослепителната широка усмивка. Нашата прекрасна усмивка е нашата реклама. Това е първото нещо, което прави впечатление.

Какво всъщност разкриват зъбите ни и някои усещания в устната кухина  за нашето здраве?

 1. Подути венци.

Това се дължи на неподходяща дозировка при лекарствата или страничен ефект от тях. Понякога венецът се подува толкова, че закрива зъба. Явлението се нарича хипертрофия. Среща се често при употреба на таблетки при заболяване на сърцето и при конвулсии. Незабавно се обърнете да ви сменят дозата или вида на лекарствата.

 1. Ронещи зъби.

Ще попитате какво е това. Образуваната киселина в стомаха попада в горните отдели, където се поема храната. Появяват се проблеми като киселини, възпаление на хранопровода и разрушаване на зъбния емайл.  Нарича се гастроезофагеална рефлуксна болест. От нея страдат възрастните, но често и младите.

Един от признаците, освен киселините в стомаха, е чувството на сухост в устата.

Често при младите момичета се разкрива скрита булимия. Те се тъпчат невъздържано с всякакви храни до пръсване. После тичат в тоалета и предизвикват повръщане. Храната не се е преработила напълно и заедно с киселината от стомаха минава обратно през устата. При тази дейност, киселината разрушава зъбния емайл.

 1. Бели образувания по устната лигавица.

Прилича на бяла дантелена плетеница по вътрешната страна на бузите. Обикновено заболяването отшумява само и не изисква лечение. Но за да не го объркате с друго, добре е да се консултирате с доктор.

 1. Износени зъби.

Хората, които работят и живеят под стрес, често нощем скърцат със зъби. Когато зъболекарят им съобщи, че зъбите им са изтрити, те недоумяват. Трябва да се обърне сериозно внимание на проблема без да се подценява.

bezsunie4

Появява се неприятно главоболие от постоянното напрежение на дъвкателната мускулатура. За да се избегнат тези лоши усещания, се слагат специални адаптации към зъбите. В противен случай болката  се премества към гърлото и горната част на гърба.

Най- важното и първо нещо е да се преборим с физическия и емоционален стрес, който изпитваме.

 1. Трудно зарастващи рани в устата.

Случва се да ухапем вътрешната страна на бузата по време на хранене. Ако раната не зарасне в продължение на 2 седмици, необходимо е да се отиде на лекар, за да се избегне най-лошото, наречено рак. Това заболяване се среща по-често при пушачите и хора над 60 години.

Задължително се прави биопсия при съмнение за тежко заболяване.

 1. Сухота в устата.

Може да бъде причинена от пушене, алергична реакция, дехидратация, странични реакции на лекарства като седативни средства и антидепресанти. Но може да бъде признак и на диабет.

 1. Неподдържани протези.

Неподдържаните протези започват да се разрушават. Човекът вдишва микроскопичните парченца от протезата, което може да доведе  до асперационна пневмония.

Затова протезите трябва да се мият ежедневно с четка и да се поставят през нощта в специален разтвор.

Пазете се от тези неща, които ще Ви доведат до беззъба усмивка.

 • Пиърсинг

В днешно време е много модерно да носим метален пиърсинг на устните или на езика. Внимавайте много с това „удоволствие”. Увеличава се риска от инфекциозно заболяване на устната кухина, при евентуално нараняване на зъбите и на венците. Направете преценка какви са плюсовете и минусите, преди да се отдадете на модното течение.

 • Дъвчащи бонбони.

Тези бонбони залепват по зъбите и захарта ги уврежда. Ако не можете да се откажете от тях, дъвчете ги след хранене и измийте след това зъбите.

 • Използване на зъбите като отварячка.

Някои смели екземпляри използват зъбите, за да отварят капачките на бутилки. Престанете да го правите, защото ще напукате или счупите красивите си зъби. Има специални уреди за тази цел.

 • Газирани напитки.

Съдържат фосфорна и лимонена киселина, която разгражда емайла. Във всяка чаша газирана напитка има около 5 лъжици захар. В диетичните напитки има по-малко захар, но повече киселина.

drink

По- добре се откажете да ги пиете.

 • Ледени и горещи напитки и храни.

И двата вида са стрес за зъбите. Предизвикват напукване на зъбния емайл. Ако обичате да хрупате лед, по-добре е да го замените с дъвка.

 • Екстремен спорт.

При спорт, който изисква повече предпазни мерки, може да използвате защита за зъбите. Обърнете се към Вашия зъболекар за наставление и изготвяне на предпазител за зъбите.

 

   До нови срещи, драгоценни! Споделете в социалните мрежи, ако сте научили нещо ново!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *