Как да преодолеем карантината

карантина

Събрахме експертни препоръки и идеи за полезни дейности, които ще ви помогнат да оцелеете без стрес в карантината.

Не се паникьосвайте

За съжаление, сега често се сблъскваме с много невярна информация. Не вярвайте сляпо на всички «истории на ужасите» от интернет. Ако искате да наблюдавате развитието на ситуацията, обърнете се към авторитетни източници с надеждна информация. Опитайте се да четете по-малко информация в социалните мрежи, тъй като тя често може да бъде невярна, увеличете тревожността и напрежението.

Ако не можете да успокоите ума си, тогава може би самоизолацията е чудесно време да се насочите към медитация. Дори дълбокото дишане ще ви помогне да се успокоите и да подредите мислите си в ред. Опитайте се да осъзнаете факта, че, оставайки вкъщи, вие не само се грижите за здравето си, но и помагате да ограничите разпространението на вируса.

Организирайте работния си процес

Ако работите онлайн, подредете домашното работно място така, че да не се разсейвате от нищо при изпълнението на задължения. За да не изпаднете от обичайния ритъм, направете ежедневието си подобно на това, когато ходехте на работа. Събуждайте се и си лягайте, както в нормалните делнични дни, и ако денят в офиса приключи в 18:00, тогава вкъщи по същото време отложете вашия лаптоп. В противен случай е вероятно да седите над работните задачи до късно през нощта и да се преуморите доста скоро.

Правете активни паузи

Въпреки постоянния престой между четирите стени, опитайте се да се движите повече: подредете тренировките си, правете стречинг. Сега има огромен брой безплатни тренировки, които можете да гледате в Youtube и да спортувате, без да напускате дома си. За повечето от тях дори не се нуждаят от специално оборудване за обучение.

Ставането от работния стол е полезно поне веднъж на 30 минути. За да поддържате добро здраве, трябва да прекарвате 150 минути умерена физическа активност седмично. Това е малко над 20 минути на ден.

Също така се опитайте да ходите повече, например, докато говорите по телефона.

Погрижете се за себе си

Голям брой ресурси за карантина предоставят безплатен достъп: можете да отидете до музея от дома, да научите английски, да гледате нови филми или телевизионни предавания, да четете книги, които бяха отложени до по-късно.

Яжте правилно

Карантината не е време да  напълнявате. Опитайте се да готвите според нови рецепти, отделете време да направите балансирана диета за себе си и близките си. Пийте достатъчно чиста вода и минимизирайте приема на захар и алкохолни напитки. Не забравяйте, че не бива да надвишавате дневния прием на калории, ако не искате напълнеете.

Не забравяйте за любимите хора

Да, сега не можем да се срещаме с приятели и да посещаваме роднини. Но винаги можете да им се обадите и да поддържате връзка по телефона или скайп. Уверете се, че възрастните ви родители или баби и дядовци са вкъщи и са снабдени с всичко необходимо.

Проведете пролетно почистване

Накрая можете да разглобите стари неща, да почистите балкона или мецанините. Мокрото почистване, редовната вентилация на помещенията са включени в списъка с препоръки  за предотвратяване на коронавирус.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *