Как да приемаме по -леко критиката

criticism, критика

                 Здравейте скъпи приятели!

Озъбената критика ни връхлита неподготвени и неочаквано. Понякога се стряскаме и не знаем как да реагираме.

Има два вида критики- едната е неприятна, но градивна. Другата е несправедлива и ни наранява като остър нож.

В тази статия ще разгледаме и двата вида. Ще Ви помогна да излезете сухи ако ви хвърлят в студената и мокра вода в езерото на раздора.

Критиката може да бъде отправена към: ситуацията, личността на човека, към неговите действия или изказвания.

Тя може да бъде открита и скрита, в очите или зад гърба, справедлива и несправедлива, конструктивна и не. Използва се, когато не се получава по хубавия начин, когато човек не разбира от думи и не можем да го научим или да го заинтересуваме.

В критиката неволно попадат, когато сме в лошо настроение, общият негативизъм и негативни чувства към отсрещния. Когато не се сърдим, а изпитваме повече любов, намираме възможност и добри чувства да поговорим и обсъдим заедно положението.

Критиката провокира протести, конфликти, обиди, разваля отношенията между хората. Този, когото критикуват, не става по-добър. Ако може да се размине без критика, по-добре е да се въздържате от нея. Ако не- критикувайте справедливо, конкретно, доброжелателно и грамотно.

Не прекалявайте с критиката и ако сте началник, помнете: Равновесието идва като се спазва условието: на седем похвали- една критика.

criticism, критика

Градивна критика може да използваме, като не наблягаме на лошото, а това как може да стане по-добре.

„Добра работа! Но струва ми се, че ще бъде по-добре ако се изтъкнат на преден план рекламите. Ти как мислиш?”

Често критиката се превръща в огромен проблем, който не Ви позволява да правите кариера и да се наслаждавате на любимата работа. Понякога след конструктивната забележка, в съзнанието ни отеква предупредителен звънец: „ Не ме харесват! Не ме обичат! Ще ме уволнят всеки момент!”

Моя позната се оплаква:

„Имам сериозни проблеми на работата. Работата е в това, че винаги остро реагирам на всяка критика. Не мога да се променя. Уморих се да сменям работата си, да попадам все в нов колектив, да свиквам с нови началници и техните характери.

Когато почна нова работа, отначало всички ме хвалят, но при първата критика, ме изхвърлят „зад борда”. Като направих анализ на поведението си, разбрах, че проблемът е в мен. Моята реакция на всяка дребна забележка се сравнява с развихрена буря.”

criticism, критика

Неоценена колежка се жалва:

„Полагам всичките си усилия в работата. Обидно ми е, когато ме ругаят и нападат. Почвам яростно да се защитавам!”

Причината за такова емоционално нараняване се крие във факта, че днес професионалния успех се свързва с личния и обществения успех в живота.

Как да приемаме критиките на работното място?

  • Слушайте внимателно!

Ако чуете забележка по Ваш адрес, не я игнорирайте веднага. Помислете си защо това Ви се казва. Ако сте разсеян професор, може да си я запишете. Това много пъти е резултат на желание на критикуващия да изведе колектива на предна позиция.

  • Не приемайте критиката лично!

Когато Ви критикуват относно работата, това е свързано с колегите и добрите резултати в работата. Не забравяйте, че всеки се радва на бонуси!

  • Проверявайте втори път свършената работа!

Така ще избегнете евентуални грешки и съответно критика от шефа.

  • Това, което чувате, има причина!

Помислете къде бъркате.

  • Не задържайте гнева в себе си и поемете свеж въздух!

Не се ядосвайте прекалено от критиката, а помислете как да направите нещата по-добри. Лично аз, когато съм ядосана правя грешки, които още повече ме ядосват.

критика

  • Другите отстрани, могат да видят нещата от друг ъгъл.

Приемете този факт, че Вие не сте най-добрият във всичко.

  • Приемете, че няма перфектни хора!

Вие не може да сте перфектен, въпреки старанията си. Към всеки може да се отправи критика относно работата. Един върши нещо добре, друг може да е по-добър. Затова си има и отделни специалности и професии.

Най-обидна е несправедливата критика, когато не те разбират по  правилния начин. Можеш да загубиш съня си, да се озлобиш и като малко дете да търсиш начин как да отвърнеш на удара. За да превъзмогнем този деликатен момент и да не разрушаваме вътрешния си мир, може да постъпим по няколко интересни начина.

Когато пожелаете да направите крачка напред пред другите, да създадете нещо оригинално и различно, веднага ще се намерят десетки критици по повод вашето занимание. От ненадейно появилият се страх, Вие се колебаете и мислите да отложите за по-нататък Вашето решение.

За миг забравяте за своята мечта и широкия хоризонт, който се разкрива пред широко отворените Ви очи. Страхът в сърцето Ви кара да бягате без да се оглеждате, но разумът Ви заповядва да се вземете в ръце и да направите заветната първа трудна крачка напред.

Ако не се съпротивлявате на страха, той няма да Ви превземе. Помнете, че винаги когато растете нагоре и пред Вас се разкриват нови непознати хоризонти, съвсем е нормално да изпитате чувството на страх. Ако не го изпитате, значи не растете, а тъпчете на едно място.

Не се старайте да избягате, да отречете или да се отървете с едно мрънкащо извинение от настигналата Ви критика.

Може да подходите по хитър начин и да изясните нещата, вместо да загнездите в душата си червея на съмнението и той да Ви гложди денонощно и болезнено.

criticism,критика

Постъпете градивно!

Първо правило:

Приближете се към критикуващия и съвсем спокойно поискайте да Ви каже повече подробности за случая.

Хората често критикуват неопределено: „Не си вършиш съвестно задълженията!”, „Не ти пука за мен!”, „Не харесвам твоето отношение!”

Поискайте подробности и само по този начин може да разберете срещу какво възразява човекът отсреща. Това не е щит, който поставяте за да се предпазите от душевно нараняване, а средство за постигане на разбирателство.

Насърчете отсрещния да каже повече подробности относно неговото възражение. Попитайте го дали има и други причини за недоволство. Въздържайте се от нотки на сарказъм в гласа: „Кога съм станала за посмешище?”, „Кога съм проявила неуважение към теб?”, „Кого притеснявам с моето поведение?”

Слушайте внимателно, защото човекът може да има съвсем друг мотив в главата и да Ви подвежда по заобиколен начин. Това често се случва при жените, които казват: „Ти не ме обичаш!”, ако случайно сте забравили годишнината от първата среща или сте пропуснали да купите червени рози за рождения ден.

Второ правило:

Съгласете се с критиката. Приемете истината.

Критикувания и критикуващият заемат позицията: Аз съм прав и ти си прав.

criticism

Ако отхвърлите спорния въпрос, търсите оправдание за поведението или извинение, позицията се обръща в: Аз не съм прав, ти си прав.

Ако отсреща Ви се озъбят, позицията се обръща: Аз съм прав, ти не си прав.

Ако приемете, че критиките отправени към Вас са верни, може да се съгласите и да повтаряте думите на отсрещния:

„Не се постара достатъчно!”- „Така е, май наистина не се постарах!”

„Не си почистил бюрото!”- „Така е, не съм го почистил!”

Съгласете се, но имате право да покажете своите чувства  и мотиви за стореното: „Може би си прав, но това е, което чувствам и нищо не мога да направя друго по въпроса!”

Всеки човек има право на собствено мнение и трябва това да го признаете на критикуващия. Често няма да бъдете съгласни с мнението на критикуващия. Обяснете му защо не сте съгласен и е възможно и той да Ви разбере.

Най важното е: Съгласете се с мнението на критикуващия и го разберете. Но трябва да отстоите и това, което смятате за истина.

В бизнеса често се приема тактиката Прехвърляне на топката.

criticism, критика

Просто питате другия какво би направил, ако се намира във Вашата ситуация. Когато другия почне да обяснява своята позиция, му казвате: Какво съвпадение! Именно това направих и аз!

До нови срещи, скъпи приятели! Споделете в социалните мрежи, ако статията Ви е харесала! 

Как да приемаме по -леко критиката: 2 комментария

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *