Как да различим настинка и грип

Настинка и грип

                   Здравейте, приятели!

Зимата ни носи незабравими белоснежни емоции и весели празници по Коледа. Но тя като всеки сезон крие своите рискове и ни дебне с проблеми в здравословното състояние.

На работата, в семейството, на пътя за шофьорите, непрекъснато се сблъскваме със стресови ситуации. За няколко минути стрес ни са необходими минерали, витамини и микроелементи, колкото организмът използва за цялото денонощие. Не можем да бъдем непрекъснато достатъчно „пълни” с тези ресурси. Появява се „дефицит” и оттам идва сриване на имунната система.

Заболяванията идват неочаквано и когато най-много не ги желаем. Как да разграничим обикновената настинка от грипа, който може да ни донесе неприятни усложнения.

Най-добрият вариант е да започнете да лекувате грипа в първите 48 часа. Приемът на необходимите лекарства ще съкрати продължителността на заболяването.

Грипът и простудата си приличат, но не трябва да се бъркат. И двете са респираторни заболявания и се причиняват от вируси, но се лекуват различно, макар че си приличат.

Кои са общите симптоми?

Простудата идва постепенно. Докато грипът не започва плавно, а връхлита внезапно. Простудата и грипът имат сходни признаци. Това са втрисане, висока температура, болки в гърлото, висока температура.

При простудата болките започват отначало от слабо и се увеличават. При грипа те се появяват с пълната си сила и отнемат всичките сили за съпротива.

  • Слабост

Това е може би най-важният симптом, по който се отличава грипът от простудата. Грипът кара да се чувствате без сили три седмици. Още по-зле се чувстват възрастните с хронични заболявания. При тях това чувство продължава повече.

Може да се изпитва обща слабост или частична. Общата слабост се изразява с намаляване на мускулната сила, бързо уморяване и непригодност за физически труд. Мускулната дейност се влияе от нервната система. Общата нервно-мускулна слабост се явява от недостатъчното снабдяване на организма с хранителни вещества като качество и количество. Един от най-важните елементи за организма е кислородът. Когато мускулните клетки не могат да се снабдят с нужното количество, поради липса на нужните елементи като желязо, това спира притокът на енергия. Всяка диета трябва да бъде много добре подбрана и балансирана.

  • Болки в гърлото и хрема

настинка и грип

Обикновената настинка започва с хрема и болки в гърлото.

Грипът също започва с неприятна болка в гърлото, но за него хремата не е характерна винаги.

Хремата може да се усложни от синузит-възпаление на синусите.

При запушен нос може да се ползва подходящ спрей. Той облекчава дишането, но е ефективен до три дена.

  • Температура

Не забравяйте, че температурата е защитно свойство на организма. При повишаване на температурата се убиват вирусите в организма, затова не изпадайте в паника веднага да я свалите.

При възрастните и децата нещата стоят по-различно. Трябва да се постараем да свалим температурата на малкото дете, защото при тях тя скача много рязко и може да причини гърч. При възрастните хора е опасно за болните от сърце и бели дробове.

При настинка, температурата се качва постепенно и не надвишава 38 градуса.

При грип температурата се качва рязко и често може да надвиши тази на 38 градуса. При децата температурата скача рязко и надвишава обикновените граници на възрастните хора.

  • Кашлица

Кашлицата е характерна както за грипа, така и за настинката.

кашлица и настинка

Грипът  носи опасност от преминаване в пневмония. Пневмонията е възпаление на белите дробове. При нея се поразяват алвеолите и тъканите около тях.

Ако кашлицата е упорита и не преминава, съпровожда се от повишена температура и болки в гърдите, срочно се обърнете към доктор.

  • Болки в ушите

Случва се настинката или грипът да доведе до дразнене на Евстахиевата тръба, която свързва средното ухо с гърлото. Усеща се тъпа неприятна болка в ушите. Обикновено тя преминава заедно с болестта. Ако болката не преминава или се появява остро и внезапно, потърсете специалист, тъй като има опасност от отит, който изисква специално лечение.

Диагностика

Точното определение дали сте болни от грип, се определя в лабораторията. Взима се проба от гърлото на пациента или от носа.

Ако в секрета има наличие на вирус, се поставя съответната диагноза.

Незабавно лечение

При простуда ще помогнат препаратите без рецепта, които може да закупите от аптеките. Те ще помогнат за първоначалните симптоми като главоболие, кашлица, болки в гърлото и запушения нос.

Четете внимателно инструкциите, тъй различните лекарства за настинка съдържат често еднакви вещества. Съществува вероятност от предозиране. Бъдете бдителни.

Пийте повече течности. Откажете се по време на боледуване от кола, кафе и чай, защото обезводняват организма. Яжте и пийте всичко, което желаете. Ако нямате апетит, ще трябва да положите воля  да се храните, за да се възстановите. Не забравяйте, че лекарства не се съчетават с алкохол.

Колкото по-бързо вземете мерки с лечение на грипа, толкова по-добре ще се почувствате в по-кратък период. От друга страна ще предотвратите дебнещите усложнения, които не трябва да допуснете.

кожа

Профилактика

За да се защитите от грип, мийте си редовно ръцете със сапун, тъй като по тях полепват вируси и бактерии от повърхностите на дръжките на вратите в автобусите и обществените заведения. Търкайте енергично дланите с топла вода и сапун в продължение на 20 секунди. Не забравяйте да измиете пространството между пръстите и под ноктите. Подсушете дланите и ги намажете с препарат за дезинфекция за ръце.

Мийте ръцете по-често, особено есенно и пролетно време.

Ако кихате и нямате под ръка салфетка, кихнете към свивката на лакътя вместо в дланите. Така няма да пренесете вирусите върху ръцете си и после на обкръжаващите предмети, които пипате.

Желателно е да се ваксинирате, за да избегнете неприятните грипни епидемии.

Ваксината представлява отслабнали от силата си вирусни щамове, които карат организма да направи антитела против тях.

Ваксината е много важна за деца до 6 месеца, бременни жени и хора над 50 годишна възраст с хронични заболявания и слаб имунитет.

Защо не се прави ваксина против настинка? Настинката се причинява от 250 вида вируси и това още не е по силите на медицината.

Често хората мислят, че може да се разболеят от простуда при охлаждане на организма.

Това е мит. Простудата- това е вирус. Студеният въздух може да повлияе на отслабналия организъм. Ако сте настинали след охлаждане, това е просто съвпадение.

Да се защитим против грип и простуда в периода на епидемия.

Най ефикасната защита е да укрепите имунната си система.

  • Обезмасленото мляко подобрява силата на имунната защита.
  • Витамин С няма да предотврати болестта, но ще съкрати нейния срок. Зелените зеленчуци са богати на витамин А и С. Спанакът ще зареди кръвния поток с желязо, а оттам и мускулите ще се снабдят с кислород. Ще придобиете сила и ще избегнете общата отпадналост.
  • Сьомгата ще помогне в борбата с възпаленията, благодарение на Омега-3.
  • Спортът няма да Ви предпази от вирус, но ще намали болезнените симптоми. Така ще се възстановите по-бързо.

грип и настинка

До нови срещи, скъпи приятели! Пазете се и бъдете здрави!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *