Как да се грижим за пикочния мехур

pico

Здравейте, скъпи приятели!

Пикочният мехур е един важен орган, на който не отдаваме нужното внимание и мислим, че проблемите с него едва ли ще ни споходят.

Сещаме се за него, когато край нас мине някой „ухаещ” скитник, пиян или пенсионер в напреднала възраст. Тогава си казваме: „ Да не дава ГОСПОД!” и скоро забравяме. Има една поговорка: „Помогни си сам, че и ГОСПОД  да ти помогне!”

Какво знаем за пикочния мехур всъщност? По-скоро много малко.

Ето няколко мита и факти на тази тема.

Митове:

 • Пиене на много вода.

Пикочният мехур е способен да задържа голямо количество вода. Не се ограничавайте в пиенето. По-скоро го направете с кафето и колата. Съдържащият се кофеин в тези напитки действа стимулиращо на пикочния мехур.

watter

 • Малък пикочен мехур-големи проблеми.

Някои мислят, че изпускането на урина, докато тичате към тоалетната, се дължи на малкия мехур. По-скоро това зло се дължи на слабия тонус на мускулите в малкия таз, повреда на някои нерви, инфекции на пикочните пътища или последствие от поемани лекарствени препарати. Всичко това се лекува.

Нормалният пикочен мехур побира около две чаши вода.

 • Трябва да се смирим с изпускането.

Не трябва да се примиряваме с това неудобство и да предаваме всичко  на възрастта.

Бях на 19 години, когато моя позната на 32 години, говореше: „ Е, момичета, какво знаете! Аз съм вече възрастна жена. Като кихна, малко се напикавам в гащите!”

Как може една жена в най-хубавата си възраст да предположи, че това е нормално?

Обърнете се към медицинско лице и ще получите специализирана помощ, в зависимост Вашето заболяване или проблем. Почти във всички случаи се отстраняват симптомите и се чувства облекчение.

 • Непременно трябва да изпиваме повече от литър и половина вода.

watter1

Не приемайте това за задължително. Всичко зависи какви физически натоварвания имате през деня и от вашите габарити/височина и килограми/. Не ходете жадни, пийте  достатъчно вода, за да не предизвикате обезводняване на организма. Наличието на течности в организма, снижава риска от сгъстяване на урината и образуването на камъни  в бъбреците.

Искам да обърнете особено внимание на това, което ще Ви кажа. Никога не се стискайте и не отлагайте ходенето в тоалетната. След половин час, урината почва да се разлага и може да доведе до образуване на камъни в пикочния мехур. Запушването на каналите може да доведе до отравяне на организма. А операциите, както знаете, не са особено приятни.

 • Проблемите с пикочния мехур са неизбежни.

Има начини да избегнем тези усложнения. Има упражнения за стягане на мускулите в малкия таз. Упражнението представлява напрягане на мускулите и отпускането им в продължение на 5 секунди. Коремът, дупето и краката трябва да са разхлабени. Прави се с празен пикочен мехур 3 пъти на ден по 10 пъти. Не казвайте само, че нямате време. Може да го правите на спирката, на опашката в магазина или другаде без някой да Ви забележи. Това важи и за жените, и за мъжете.

Друг начин за стягане на мускулите е да спирате и отново да пускате струята на урината, когато сте в тоалетната.

watter2

Факти:

 • Два пъти ставане до тоалетната през нощта е множко.

Имате повод да се обърнете към доктор. Ще стане въпрос колко течности поемате през нощта, какви лекарства пиете и какви заболявания имате. При жените е възможно хиперактивност на пикочния мехур, а при мъжете може да има проблеми с простата.

 • Проблеми могат да имат двата пола, независимо на колко са годините.

Това е напълно вярно и може да посочим определени групи хора, при които е по-често- раждали жени, мъже с проблеми на простата и хора с травми на гръбначния стълб. Не приемайте мълчаливо страданието. Обърнете се към доктор!

 • Простатата не винаги е виновна.

Честото ходене в тоалетната от мъжете не означава, че непременно има увеличение на простата. Може да имате хиперактивен пикочен мехур. Лекарят може да Ви приложи лечение и да се отървете от проблема.

 • Дисциплина на пикочния мехур.

След като сте почнали да правите упражнения за стягане на мускулите на малкия таз, може да спрете да тичате в тоалетната при всеки сигнал на пикочния мехур. Отложете малко от времето и с дните може да увеличавате минутите на търпение. Така може да намалите до два пъти атаките на хиперактивния пикочен мехур.

watter3

 • Спортът предотвратява и облекчава хиперактивния пикочен мехур.

Регулярното занимание със спорт и упражненията за мускулите на малкия таз, ще Ви предпазят от неудобството да се изпускате при всяко кашляне, кихане или смях. Много полезно е за вашият мехур плуването, което ще Ви лиши от излишните килограми и ще укрепи мускулите на цялото тяло. Имайте предвид, че излишните килограми на корема подтискат пикочния мехур.

Какво казва пикочния мехур за Вашето здраве?

Хипотиреоидизъм

Това е снижаване на функциите на щитовидната жлеза. Понякога е съпроводено с поражение на нервите, които водят към пикочния мехур. Проявява се с увеличаване на теглото, окапване на косата, суха кожа и постоянна умора. Вторият признак е често уриниране и понякога изпускане на урината по пътя към тоалетната.

Не скривайте проблема и се консултирайте с  доктора.

Затлъстяване

При затлъстяване мускулите,които поддържат  малкия таз, изживяват огромно натоварване. Така отслабват мускулите на уретралния сфинктер на пикочния канал и не могат да го затворят плътно през цялото време.

Диабет, за който не сте предприели лечение.

watter4

Неправилното лечение или не обръщане внимание на нивото на кръвната захар, може да доведе до увреждане на нерва, който дава сигнал към пикочния мехур. Честото ходене в тоалетната или изпускане на урина, показва че организма се мъчи да изведе излишното количество глюкоза.

Поговорете с доктора за промяна в лечението на диабета.

Заболяване на простата.

При мъжете пикочния канал минава през простата. Когато тази жлеза се увеличава при възпаление, рак или хиперплазия, тя притиска пикочния канал. Честите сигнали на мехура, нощно ходене в тоалетната, изпускането на урина в неподходящ момент, е сигнал да се обърнете към специалист.

Инфекция на пикочните пътища.

Често се явява при жените. Това представлява инфекция с патогенни микроорганизми. Проявява се в често уриниране, придружено с парене, промяна на цвета и мириса на урината.

Обърнете се към доктор, за да ви изпише антибиотик.

 • Намалете кафето и алкохола, които дразнят пикочния мехур
 • Употребявайте дамски превръзки вместо тампони
 • Преди полов акт и след това, изпразнете пикочния мехур.

Интерстициален цистит

Представлява хронично възпаление на пикочния мехур, съпроводено с възпаление на слизестата обвивка. Изпитват се болки в таза и при уриниране. Ходене в тоалетната повече от един път на час. При менструация, стрес и полов акт, болките се усилват.Откажете се от кофеина, киселите хранителни продукти и се обърнете към доктора за лечение.

watter5

Обезводняване

Проявява се при намаляване на течностите в организма. Причините могат да бъдат повръщане, разстройство, захарен диабет и физическо натоварване на организма. Урината придобива тъмен цвят с неприятна миризма. Другите симптоми са главоболие, виене на свят, сънливост, суха кожа и лигавица. Възможно е да загубите съзнание.Необходимо е да снабдите организма с течност. За предпочитане е чиста вода, която ще Ви върне към живота. При загуба на съзнание, се въвежда физиологичен разтвор. Не забравяйте да пиете достатъчно количество вода в горещите летни дни.

Апнея 

Това е спирането на дишането за една минута по време на сън. Човек се събужда при такъв случай  и автоматично отива в тоалетната. На сутринта помни само, че е ходил в тоалетната, а това че дишането му е спирало, няма и представа.Симптомите на апнея са хъркане и сънливост през деня.Разкажете за нощните разходки на доктора и ще видите, че съществуват ефективни начини на лечение на проблема, който не Ви позволява да се наспите нормално.

Смъкване на органите

Проявява се в отпускане на мускулите и свързващите връзки на таза. Смъкването на пикочния мехур надолу се проявява след раждане, вдигане на тежки предмети, след менопауза, хроническа кашлица и затлъстяване.Изпитва се тежест във влагалището и често се уринира. При леките случаи се правят физически упражнения за стягане на мускулите в таза. При по-напредналите-хормонална терапия, електростимулация или оперативно лечение.

Рак

Съществува рак на бъбреците, на бъбречното легенче, уретера и на пикочния мехур. При рак, карцином на бъбречното легенче и рак на уретера, мутиралите клетки мигрират към другите части на тялото.Симптомите са розова или червена урина,чести позиви от пикочния мехур за уриниране и изпускане на урина.При първите симптоми се обърнете към доктор.

Други причини да се обърнете към доктор

watter6

Ако жената използва превръзки без да има менструация .

Някои жени употребяват превръзки поради изпускане на урина при резки движения, кихане, кашляне, тичане, внезапно ставане. Това се дължи на хиперактивен пикочен мехур или на отслабнали мускули в малкия таз.·

При предпочитание да лежите повече, за да не изпитвате натиск върху пикочния мехур.

При жените неудобството се причинява от смъкване надолу на мехура, вследствие раждането или менопаузата.При мъжете причината е в простата.·

Избягване на половите контакти.

При жените се явява изпускане на урина по време на оргазъм. Това се обяснява с рязкото напрежение на мускулите на тазовото дъно.При мъжете често се появява желание да уриниране по време на близост, характерно за хиперактивен пикочен мехур.·

Непрекъснато носите бельо за смяна със себе си. 

Вие сте готови да смените бельото почти след всяко кихане и чантата винаги Ви е заредена.Нежеланото изпускане  на урина се лекува с хапчета, физиотерапия, диети и хирургически в краен случай.·

Стараете се по-рядко да излизате от къщи.

Притеснявате се да излизате навън, защото може да се появят сигнали, че трябва да ходите в тоалетната. Обърнете се към доктор. Ще ви посъветва какво да направите и какви храни да избегнете, за да не дразните пикочния мехур.

В следващата статия ще разгледаме какви са средствата да удържим позивите за тоалетна. Кои са напитките и храни, които ни карат да ходим по-често там. Как да пътуваме без проблеми. 

До нови срещи, скъпи приятели!

 

Один комментарий к “Как да се грижим за пикочния мехур

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *