Как да се откажем от цигарите

cigary

 Здравейте, скъпи приятели!

Може би се опитвате отчаяно няколко пъти  да откажете цигарите и все не ви се отдава. В тази статия ще се опитам да Ви помогна да се справите с този вреден навик.

Най-напред си помислете какво чувствате при палене на цигара и до какви последствия Ви довеждат цигарите. Направете си списък.

Ето моя списък преди да оставя цигарите. До сега беше скрит от другите, защото ми се струваше, че е нещо лично. Но сега решавам да го публикувам, защото имам желание да Ви помогна.

Какво ми носят цигарите!

 1. При всяка цигара чувствам отначало приятно замайване, което прераства в неприятно усещане на виене на свят.
 2. Чувствам, че ме напускат силите и не ми се прави нищо. Още от сутринта с първото кафе, вече се чудя дали ще имам енергия да изкарам целия ден.
 3. Може би започвам да имам алергия към цигарите, защото почвам да кихам и кашлям от тютюневия дим и носът ми отделя секрет.

cigary1

 1. Всичките ми дрехи, дъхът и косите смърдят на цигари.
 2. Цигареният дим ми люти в носоглътката и често боледувам от гърло.
 3. Стягат ме гърдите.
 4. Започнах да кашлям всяка сутрин. От кашлицата ме заболява главата и имам чувството, че очите ми ще изхвръкнат от орбитите.
 5. Повредиха ми се зъбите.
 6. Пръстите ми изтръпват поради свиване на кръвоносните съдове от никотина. Нямам правилно оросяване на крайниците.
 7. Разходите за цигари ме карат да се лишавам от други необходими нужди и неща.
 8. Страх ме е от рак!

Списъкът можеше да е по-дълъг, но мисля, че и това е достатъчно.

Вие искате да зарежете пушенето, но не сте си намерили достатъчно мощна причина, за да го направите. Някои казват, че това е единственото им удоволствие. Повярвайте ми, че да не пушиш е още по-голямо удоволствие, да дишаш с пълни гърди и всеки ден да ти остават парички от икономисаните цигари.

Причината да захвърлите цигарите не може да се опише само с думичката, че са вредни.

cigary2

 • Може би сте решили да го направите, защото вредите на цялото семейство с цигарения дим, който е още по-опасен за пасивните пушачи.
 • Може да сте забелязали бръчките около устните си при всяко дръпване от цигарата. Ако не сте. Застанете пред огледалото и се вгледайте. Когато изпускате дима, свивате очи, за да не влезе в тях цигарения дим. Точно тогава се очертават новите бръчки около очите. Чували ли сте, че пушачите добиват специално изражение на лицето?
 • Може би сте забелязали как кожата Ви е добила сивкав мъртвешки вид, защото не се оросява достатъчно.
 • Страхувате ли се от заболяванията, които може да Ви донесе пушенето?
 • Предстои ли Ви в бъдеще да раждате здрави деца?

Изберете си достатъчно силна и мотивираща причина, която ще трябва да секне желанието Ви да запалите цигара.

Ето какво препоръчват учените:

cigary3

 • Не се отказвайте изведнъж от цигарите.

Имате желание изведнъж да изхвърлите цигарите и да обявите, че вече не пушите. Но не можете да го направите, колкото и да си го казвате. Никотинът предизвиква зависимост. Мозъкът свиква с него и започва да изпитва жажда към него. Изпитвате чувство на никотинов глад. Само 5% от хората могат да го направят. И това са хора, които имат много силна мотивация.

Лично аз си определих предварително дата като първи януари и казах, че в следващата година няма да пуша. Така през новогодишната вечер пуших до 24 часа. Когато настъпи Новата година и ми подадоха луксозна цигара към шампанското, обявих: „Аз вече не пуша!” и удържах думата си до днес.

Доказано е, че 95% от хората, които отказват цигарите без терапия и лекарства, отново се връщат към тях.

 • Намерете си компания

Кажете на половинката си, на семейството си, на колегите или приятелите си, че сте решили да откажете цигарите. Така ще намерите в тях подкрепа наистина да го направите. Възможно е и други да се присъединят към вашето решение и така заедно да увеличите шанса на успех. Взаимно обменяне на информация кой как се справя, какво изпитва и някои смешни обменени ситуации ще Ви помогнат да не се обръщате към специалист и терапия. Но ако Ви се налага външна помощ, няма да се разминете без консултация.

cigary4

 • Отървете се от неприятната миризма.

В момента, когато загасите последната си цигара, изхвърлете всички запалки, цигари и пепелници от къщи. Изперете всички дрехи, пердета и килими, носещи нежеланата миризма. Освежете въздуха с нов приятен аромат. Кажете „Сбогом!” на гадната миризма, която е била характерна за Вашия дом.

 • Никотинови лепенки

Изпитването на никотинов глад може да Ви доведе до раздразнителност, неоснователно безпокойство, несигурност, страх и депресия. Желанието само за едно дръпване от цигарата може да Ви се стори неудържимо. Тук на помощ ще Ви дойдат никотиновите лепенки, никотинови дъвки и таблетки. Това увеличава два пъти шанса Ви да се отървете от цигарите. Преди това се консултирайте със специалист, за да не получите усложнения като високо кръвно налягане или стенокардия.

 • Откажете се от навика да посягате към цигарите в трудни моменти!

 Някои хора, когато се ядосат, когато говорят по телефона, когато   им се налага да чакат в задръстване, посягат към цигарите. Премахнете този навик преди да сте си определили датата за отказване на цигарите. Това ще е първото нещо, което ще ви помогне да намалите броя на изпушените цигари.

 • Патрик Рейнолдс, чийто дядо е основател на  тютюневата компания «Р. Дж. Рейнолдс» се стряска. Лелята на Патрик е починала от рак на белия дроб, баща му- от емфизем, вследствие  на пушенето. Младият мъж си задава въпрос дали той не е   следващият и решава веднага да спре пушенето. Неговите думи са: «Преодоляването на първата минута е най-трудно. Борейки се със себе си, изведнъж се сещам, че облекчението е само след четири минути. Продължавам да умирам за цигара-сега трябва да издържа три минути. В края на петте минути желанието със сигурност е отминало и аз съм горд със себе си. Това е най-хубавата тайна, която мога да споделя с хората, опитващи да откажат цигарите.»
 • Направете нещо, което ще отвлече вниманието Ви.

Един доктор препоръча на колегата ми, когато много му се припуши да изпие максимум количество вода. В следващият момент да направи 10 лицеви опори.

 • Лекарства с рецепта

lecarstva

За да не използвате продукти, съдържащи никотин, поговорете с личния си доктор дали да не Ви изпише лекарства, които влияят на рецепторите на мозъка и намаляват влечението към желанието да запалите цигара. Едновременно те Ви карат да изпитвате неприятно чувство към пушенето. Други хапчета ще Ви помогнат да намалите чувството на безпокойство от никотиновия глад и ще ви помогнат да се концентрирате върху другите дейности.

 • Поемете контрол върху стресовите ситуации.

Болшинството от хората пушат, защото цигарите ги карат да се отпуснат. Ако сте вече непушач, трябва да намерите друг начин за справяне със стреса. Може да опитате масаж, йога или да слушате приятна тиха музика. Може да медитирате ако това Ви носи удоволствие. Избягвайте стресовите ситуации в първите седмици след оставяне на цигарите.

За мен най-силното лекарство против стреса е работата. Натоварете мускулите с физически труд и ще забравите всичките си неволи.

 • Спортувайте

При всяко желание да пушите, сложете маратонките, вземете ролковите кънки, колелото и навън към парка. Така ще намалите никотиновия глад. Ще изгорите излишните калории и няма да напълнеете след като оставите цигарите. Ако Ви е неудобно да се изявявате като спортист, вземете кучето на съседа и го изведете навън да потича, а Вие се направете, че се опитвате да го настигнете.

sport

 • Избягвайте алкохола и другите неща, които Ви провокират.

Най напред заменете за една седмица сутрешното кафе с билков чай. Така ще намалите желанието за първата цигара. По-късно вече ще можете да се върнете отново към кафето. Избягвайте вечер да пиете алкохол, който също ще Ви  провокира да пушите. Заменете концентрата с по-лека напитка. Направете си коктейл от плодове и сипете една капачка алкохол.

Ако изгаряте от желание да запалите цигара след хранене, измийте си зъбите или дъвчете дъвка.

 • Хранете се със зеленчуци.

Учените са установили, че храненето с плодове и зеленчуци намалява желанието за никотин. Не пазете диети след отказване на цигарите. Просто се хранете здравословно и няма да напълнеете.

 • Възнаградете себе си.

Събирайте парите спестени от цигарите в една касичка и си купете скъп подарък за това колко сте упорити, силни и последователни.

gift

  

 Разберете, че въздържанието не носи само материално   преимущество. То ще Ви донесе подобряване на здравословното състояние, което е най-важно.

 1. Пулсът Ви ще намалее след 20 минути и кръвното налягане ще спадне.
 2. Ден без цигари ще намали в кръвта Ви въглеродния двуокис и ще го върне към нормалното състояние.
 3. До три месеца няма да сте в рисковата група за сърдечен пристъп, ще се подобри работата на белите дробове и целият организъм.
 4. Ще намалите риска от сърдечни болести, инсулт и рак.

Този списък може да продължи до безкрайност. Изберете си дали да съкратите живота си или да го изживеете щастливо без болести, да се радвате на внуци и правнуци до дълбоки старини. Изборът е Ваш, защото животът си е Ваш. Но Ви съветвам с любов от цялото си сърце да вникнете в моите думи.

Казват, че ако ГОСПОД е искал човек да пуши, щял е да го създаде с комин върху главата.

До нови срещи и бъдете здрави! Споделете с приятели в социалните мрежи!

 

Один комментарий к “Как да се откажем от цигарите

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *