alcohol

Как да се предпазим от алкохола

alcohol

                          Здравейте, мили приятели!

 

В тази статия ще разгледаме колко тънка е границата между малко алкохол за отпускане и няколко чашки в повече. Тези, които пият алкохол рядко, само при сериозни поводи, не  попадат в границите на застрашения процент от потенциалните алкохолици.

За съжаление от алкохолизъм са застрашени както мъжете, така и жените. Казват: „Пияна жена, весела къща!” Дали е така? Лично аз съм виждала в повечето случаи как алкохолът превръща кротката женица в агресивно създание, наподобяващо разярено чудовище.

Събират се приятелки по женски. Покрай веселите приказки и свободни обсъждания за колеги и дразнещи свекърви, решават да изпият още по някое питие допълнително. Така рискуват и пресичат границата на умереното и патологическо пиене. Да не говорим какви „магарии” могат да направят разкрепостените женски компании- от неприлични подмятания по някой кавалер до женски танци, съчетани със стриптийз на масата пред смаяните от учудване очи на другите посетители.

Понякога се питаме: „Злоупотребявам ли  със алкохол?” Според експертите отговорът е положителен, когато Вашата лоша привичка се отразява пагубно на Вас и Вашите близки.

  • Жените са по-склонни към алкохолизъм.

alcohol 

В случая не говоря за висшистките, които се женят за богаташи и са принудени да бъдат затворени в „златка клетка”.

Ще обърна внимание на това, че женското тяло преработва по-бавно токсичния метаболит на алкохола и той по-дълго циркулира в кръвта. Освен това, жените притежават повече естрогени  и затова чернодробните клетки са по-чувствителни към токсините. Така те са по уязвими към алкохолизъм, чернодробни заболявания и язва на стомаха.

  • Женския мозък е по-чувствителен към алкохола.

Редовното пиене без мярка уврежда малкия мозък, който отговаря за координацията на движенията, възприятията и контрола. Развива се необратимо увреждане  на говора, нестабилна походка и забавено мислене.

С намаляването  размера на мозъка, се нарушава нормалната функция на клетките и губим своята интелигентност, разбира се ако сме я имали. По принцип един интелигентен човек би трябвало да победи своята зависимост от алкохола.

  • Допустимо количество алкохол при жените.

Ако пиете цяла вечер наравно с вашия приятел или съпруг, ще почувствате цялото неблагоприятно въздействие на алкохола.

Дозата, която е позволена за жената е:

—150 милилитра  вино,

—350 милилитра бира,

—40 грама твърд алкохол, при 80% алкохол.

Искам да уточня, че това е позволено един път на ден и изпиването само на едно от трите изброени.

Да не стане така като онази дебела жена, на която докторът казал да яде само две филии, а тя попитала: „ Докторе, това да го ям преди ядене или след него?”

alcohol1

  • Агресия и насилие

Не мислете,че пиенето на затворени врати в къщи е безопасно. Алкохолът е честа причина за агресия между партньорите и пияните скандали са много по-опасни от тези на трезво.

  • Алкохол и болести

Ако пиете по една чаша вино на ден, това се отразява благоприятно на организма. Но ако пиете повече, нанасяте си вреда. Увеличава се вероятността да се разболеете от аритмия, анемия,хипертония, сърдечна недостатъчност, диабет и да получите инсулт.

Алкохолът увеличава риска от ракови заболявания.

  • Признаци на злоупотреба с алкохол

— Не можете да спрете да пиете.

— Причинявате болка на близките си в нетрезво състояние.

— Не обръщате внимание на детето.

— Пропускате да отидете на работа.

— Попадате в полицията  за шофиране в нетрезво състояние.

— Когато не пиете, изпитвате чувство за тревожност, изпотявате се, неустойчиви сте.

alcohol2

Запитайте се:

— Дразнят ли Ви хората, когато казват, че много пиете?

— Чувствате ли сте някога вина за това, че пиете алкохол?

— Мислили ли сте, че трябва да намалите алкохола?

— Пили ли сте сутрин алкохол, за да се избавите от махмурлук?

Ако отговорите с „ДА” на един от тези въпроси, Вие имате проблем.

Има лечение на зависимите от алкохол като се почне с психотерапия и употреба на лекарства. Не съществуват вълшебни средства и хапчетата няма да решат психологическите проблеми довели  до алкохолизъм. Хората, които имат този проблем трябва да бъдат подкрепени от най-близките им. Трябва да намерят съчувствие и разбиране от тяхна страна.

Ако трябва зависимите се пращат в клиники, където нямат достъп до алкохол и нямат дразнители около тях.

Най-важно е човек да може да се спре на време да пие и да осъзнае, че това не помага за решаване на трудните моменти в живота, а само за отлагането им и временно забравяне. Проблемите не се решават сами и отлагането им все повече ги задълбочава. Бъдете отговорни за своя живот и този на хората около Вас и Вашите близки.

 

До нови срещи, мили приятели! Споделете в социалните мрежи ако познавате хора, на които трябва да се помогне!

Один комментарий к “Как да се предпазим от алкохола

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *