Как да се предпазим от безсъние

sleep1

                    Здравейте, драгоценни!

Днес ще поговорим за  любимото ни време, в което прекарваме една трета от съзнателния си живот. Навярно се досетихте, че става дума за нашия сладък, отморяващ и желаещ сън.

Причините, които ни пречат да заспим са твърде много и може би има томове, написани на тази тема. В тази статия ще разгледаме някои интересни неща, на които вероятно не сте обърнали внимание.

Кои професии Ви принуждават да жертвате Вашия сън?

 • Доктор

За да се грижат за здравето на пациентите, които се нуждаят от спешна помощ, в болниците има винаги дежурни доктори. Освен това има и дежурни цели операционни екипи, които са готови да Ви помогнат и върнат към живота.

Някои си мислят, че докторите пият само кафета и спят на дежурствата. Но ако, да не Ви се случва, се наложи да попаднете в болницата през нощта, съвсем ще си измените мнението. Лично на мен ми се случи спешна операция през нощта. Мислех си, че ще трябва да изчакам до сутринта. Но се оказа, че половин час след като установиха диагнозата, вече бях в операционната. При това операцията беше за счупена кост, а не за възпаление или кръвоизлив.

Така, че ако дежурните откраднат някоя минута да дремнат, то това съвсем не е тази дрямка, която ще направите във Вашата спалня, а дрямка с едно отворено око.

 • Полицай

Случва се да работят по няколко денонощия без сън при изпълнение на акция. Работят и в дните, които за Вас са почивни и празници. Този график е много уморителен, свързан с напрежение, разправии с нарушители на реда и води до сериозни последици за здравето.

Налага се всички полицаи да се научат да се разпускат от напрежението. Лично аз съм виждала как дежурен полицай танцува на дансинга в бара по време на работа. В същото време навън става бой между пияни младежи.

 • Тираджии и шофьори на дълги разстояния

Тези хора пътуват на дълги разстояния. Обикновено имат безмилостен график и затова шофират и през нощта. Често умората ги настига и затварят очи в дрямка на волана. Това е причина за тежки катастрофи и загуба на превозващите фирми. За човешките последици няма да коментирам.

Препоръчва се да си качат красива стопаджийка, която да ги разсейва по пътя с интелектуални разговори.

 • Диспечер в авиацията

Професия, свързана с голяма отговорност за безброй човешки животи. Не се допуска заспиване на работното място.  Диспечерите в авиацията трябва твърдо да се борят със своя биологичен  часовник, който иска своя нормален ход.

Препоръчва се вместо да си слагат нощно време клечки, с които да си подпират очите, да изпратят тъщата за зелен хайвер и да се наспят на спокойствие.

 • Пилот на самолет

Пилотите извършват дълги полети и преминават през различни часови пояси. При всеки полет трябва да се приспособяват към новите условия. Нарушава се биологичният им ритъм, но те трябва да останат в кондиция, защото отговорността за самолета и пасажерите е предимно в техните ръце.

Напоследък се говори за самолетни катастрофи, които са се получили от извънредни полети и недоспиване. Затова се повиши контролът пилотите да имат 8 часов сън преди полетите.

sleep3

Това не важи за сладките стюардеси, които могат да се забавляват в дискотеките, само да не закачат красивите пилоти.

 • Барман

Обикновено, заведенията с консумация на алкохол, работят вечер или през нощта. Барманите нямат щастие да дремнат за малко. Наоколо се носи такъв шум, че дори да не му обърнете внимание, пощръклелите за алкохол и емоции посетители няма да ги оставят на спокойствие.

Ако барманът е със здрави нерви, вероятно ще спи през деня достатъчно. Но ако съседското дете е решило да влезе с барабани в училищния оркестър, това няма да му се получи.

 • Администратор в социалните мрежи

Това е професия, която сериозно влияе не само на биологичния ритъм, но и на нервната система. Администраторът трябва да е на разположение през цялото денонощие и всеки ден, за да може да угоди на всеки безмозъчен, който се опитва да докаже на другите колко е велик.

 • Финансов аналитик

Работа, която е свързана с чуждите пазари. Често за по-големи доходи, аналитиците специализират на чуждите пазари. Това е свързано с промяна на режима поради различните часови пояси. Налага се да работят и  извънредно, защото шефа иска да смени автомобилния парк. Отговорността, която носят често не им дава покой и в почивния ден. Те са изнервени и често плащат за грешките на другите некадърници.

sleep

Ако работите само нощем, опитайте се да спазвате същия режим и в почивните дни.

Ако Ви е трудно да работите през нощта, пийте ободряващи напитки, правете почивки и се обаждайте на вашите колеги, които също работят в момента. Ако сте забравили как се псува, обадете се на колега, който е в почивка.

Как да заспим през деня?

Ако Ви се налага сутрин след работа да отидете до магазина, сложете си тъмни очила, не разменяйте клюки с бъбривата съседка и не се мотайте много на слънце.

Приберете се, направете си душ, спуснете щорите и пердетата, сложете тампони в ушите и превръзка на очите.

Ако чуете силна музика, това е свекървата, която си прави веселба като дразни дядото отсреща. Пратете я да разходи кучето в парка.

Ако не можете да се успокоите веднага, почетете от новия роман няколко страници и всичко ще си дойде на място.

С какво да се храним, за да преодолеем безсънието и да не спим на работното  място?

 • Ако не можете да заспите от честата смяна на часовите пояси яжте вишни преди сън. Те повишават нивото на мелатонина и оттам на желанието за сън.
 • Триптофанът участва в синтеза на мелатонин. Млякото съдържа триптофан и калций. Медът в малки количества стимулира съня. Ето защо Ви препоръчвам преди сън чаша топло мляко с лъжица мед. На тези, които тичат в тоалетната след всяка глътка мляко, не им препоръчвам тази чаша. Ще се наложи да бъдете дежурни през цялото време, отредено за сън.
 • Преяждането води до насочване на кръвния поток към стомаха, а не към мозъка. Така енергията отива на друго място. Ако Ви престои важна работа или проект, хапнете лека белтъчна храна като риба със зеленчуци.
 • Често казваме, че сме много уморени и избягваме срещи, купони или други приятни емоции. Причината е, че не се движите достатъчно. Разкършете се и накарайте кръвта да нахлуе във всяка клетка сънльовци! Пийте достатъчно вода и чай. Не забравяйте и плодовете и зеленчуците, които съдържат вода- краставици, дини, марули и всякакви зелени листа.
 • sleep2
 • Преди дълго шофиране изпийте чаша кафе или силен чай. Те ще Ви помогнат да бъдете бодри и да не заспите на волана. Направете го, когато трябва да се съсредоточите за важна среща или трябва да сте в кондиция.

Ако Ви престои гостуване на тъщата за една седмица, не пийте кафе. Препоръчвам Ви няколко капки валериан върху кубче захар!

До нови срещи, скъпи приятели. Споделете в социалните мрежи, ако Ви е било забавно да четете!

Один комментарий к “Как да се предпазим от безсъние

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *