Как да се предпазим от болести

как да се предпазим от рак

                Здравейте скъпи приятели!

Днес няма да се шегувам, защото ще говорим за една много сериозна тема. Самото споменаване на тази болест, ме кара да ме побиват тръпки.

Последните изследвания са показали, че много от формите на рака са свързани с храненето, излагането на слънце, пушенето и доста малко с липсата на спорт и наднормено тегло. Самото възприемане на здравословния начин на живот може да намали риска от заболяване наполовина.

Ако можеше да се открие едно хапче, което лекува рака, животът можеше да е много по- лесен. Тази болест е много по-сложен проблем, отколкото си мислят по-голяма част от хората.

При нормалното делене на клетките, на всеки един милион от действието става грешка и се създава една абнормна клетка. Тези клетки се откриват от имунната система и тя ги унищожава. Но ако това не се осъществи, появява се вероятност от заболяване.

Когато човек остарява, неговата имунна система става по-малко ефективна, а организма почва да произвежда повече абнормни клетки. По този начин системата се претоварва. Като се храним правилно и живеем здравословно, можем да помогнем на имунната система и да свалим част от нейния товар.

Преди години това заболяване беше мистериозно и ужасяваше пациенти и учени. Но сега медицината направи сериозни крачки  напред, което е обнадеждаващо. Ракът го сравняват с черна кутия, на която капакът изведнъж е отворен. Доктор Ричард Крауснър казва: «Мракът на неизвестното, око още не е озарен от знанието, то поне е леко осветен.»

Откривайки тайните на рака, учените казват, че може да направите някои промени в начина на живот, независимо на колко сте години, за да се предпазите от определени видове рак, чиято разновидност е сто на брой. И като знаете какви ужасяващи последици води заболяването, всяка една промяна заслужава огромно внимание.

Най-първото нещо, което трябва да направите е проучите дали сте генетично застрашени от болестта. Дали ваши роднини са боледували от тази болест и съответно да уведомите вашия личен лекар. Това се прави задължително с цел да се следи вашето състояние и с подходящи стъпки да се предотврати заболяването да се прояви поради наследствения генетичен код.

Според проучванията най- вредните навици, които отключват болестта са- ПУШЕНЕТО, ПРЕЯЖДАНЕТО И НЕЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ, тук голяма роля играе и  СТРЕСЪТ, който стреля най-бързо в сърцето на имунната система.

Кажете «НЕ»на цигарите!

Пушенето враг №1

Пушенето враг №1 Ако се от кажете сега в момента, може да сложите спирачки на генетичните промени, така че клетките да не мутират и да не се превръщат в рак месеци и дори години напред. След спиране на пушенето, вероятността да се разболеете от различните видове рак, като на бъбреците, панкреаса, включително устата, белите дробове намалява значително. След десет години вашите показатели ще бъдат наравно с тези, които никога не са пушили.

Откажете се от навика да посягате към цигарите в трудни моменти! Някои хора, когато се ядосат, когато говорят по телефона, когато им се налага да чакат в задръстване, посягат към цигарите. Премахнете този навик преди да сте си определили датата за отказване на цигарите. Това ще е първото нещо, което ще ви помогне да намалите броя на изпушените цигари.

Аз лично пушех винаги, когато пиех кафе. И така пиех по няколко кафета, за да имам повод да пуша. За да се откажа от цигарите, оставих и кафето. Просто сутрин започнах да пия чай. Когато окончателно оставих цигарите, се върнах към кафето, но само едно сутрин и второ следобед за ободряване,тъй като работя до късно вечерта.

Оставете цигарите изведнъж! Постепенното спиране на цигарите е пълна агония, защото може да удължи симптомите на никотиновия глад, който води до раздразнителност и безсъние.

При мен се получи. Далеч преди посрещането на Нова година, си определих, че ще спра цигарите в първата минута на 2013 година. На празника, след като се поздравихме с чаша шампанско, съпругът ми поднесе луксозна цигара. Моят отговор беше: «Вече не пуша!» Той беше изумен, защото преди 10 минути бях загасила последната си цигара.

Изхвърлете всички кутии с цигари от къщи! Това е много важно. В момент на слабост, ако имате в джоба цигари, имате точно три секунди да я запалите. Но ако нямате такива в къщи, докато идете до магазина, може вече да размислите.

Какво казва Патрик Рейнолдс, чийто дядо е основател на тютюневата компания «Р. Дж. Рейнолдс». Лелята на Патрик е починала от рак на белия дроб, баща му- от емфизем, вследствие  на пушенето. Младият мъж си задава въпрос дали той не е следващият и решава веднага да спре пушенето. Неговите думи са: «Преодоляването на първата минута е най-трудно. Борейки се със себе си, изведнъж се сещам, че облекчението е сама след четири минути. Продължавам да умирам за цигара-сега трябва да издържа три минути. В края на петте минути желанието със сигурност е отминало и аз съм горд със себе си. Това е най-хубавата тайна, която мога да споделя с хората, опитващи да откажат цигарите.»

Мой млад колега сподели, че докторът му е препоръчал друг интересен начин за борба с никотиновия глад. Когато много ви се припуши- Пийте много вода, колкото стомахът ви побере и след това направете 10 лицеви опори. За мъжката половина мисля, че няма проблем.

Може да си помогнете с никотинови пластири и никотинова дъвка. Но преди това се посъветвайте с личният си доктор.Ако самостоятелно пристъпите към пластирите и дъвката, може да си докарате някои здравословни проблеми като високо кръвно, стенокардия, диабет или язва на стомаха.

Избягвайте честата консумация на месо.

meso rak

Проучванията показват, че ракът на дебелото черво се среща много рядко при вегетарианците и в страните,където не се яде често месо.

Консумирането на месо и месни продукти води до образуването на свободни радикали-това са нестабилни молекули, които увреждат клетките, а от там и тъканите. Те увреждат самата структура на клетките и ги карат да мутират. Колкото невероятно да звучи тези злодеи могат да причинят отлагането на холестерол по стените на артериите.

Ако консумирате плодове и зеленчуци, вие ще снабдите организма с витамин А, С и Е. Това са основните бойци със свободните радикали. Портокалите, лимоните,черно френско грозде, зелените салати, чушките, киселото зеле, сладките картофи ,грейпфрута ни снабдяват с витамин С. Авокадото, сушените плодове и семена, пълнозърнестите  храни ни доставят витамин Е. Червените чушки, морковите, магданоза, доматите, дивият лук, лютивите чушки съдържат витамин А.

Другото преимущество на плодовете и зеленчуците е, че те съдържат неразтворима целулоза. Това несмилаемо вещество помага на храната да премине бързо през червата.Така се намалява престоят на токсините и канцерогените в храносмилателната система и с това се намалява опасността от увреждане на организма.

Плодовете, освен че са красиви, са много вкусни

Плодовете, освен че са красиви, са много вкусни

 Добавете в менюто си микроелемента СЕЛЕН!

Този елемент кара малките тумори и абнормни клетки да се самоунищожават, преди да причинят проблеми на организма. Селен се съдържа в млякото, сиренето, рибата, месото, пълнозърнестите храни. За да не изядете голямо количество месо в старанието си да си набавите Селен и да си набавите в допълнение излишни мазнини, по-добре се обърнете към Добавка-селен. Препоръчаната доза е 70 микрограма.

Обърнете гръб на излишните килограми!

Когато приемате много калории, вие предизвиквате активно деление на клетките. Колкото повече клетки произвежда организма, толкова шансът да се появят абнормени клетки е по-голям. Когато имаме излишна телесна мазнина, организмът ни произвежда голямо количество полови хормони-естроген. А той от своя страна повишава свръхпроизводството на клетки и от там имаме риск от раково заболяване.

Има и друго нещо. Когато имате излишни мазнини, вие притежавате по-малко протеин, който се свързва с половите хормони и ги деактивира. В заключение ще ви кажа, че кръвният поток, който съдържа повече полови хормони, води до повишен риск от рак.

Спортувайте!

Спортът е най-доброто лекарство!

Доказано е че спортът укрепва имунната система.  Когато се движите активно, след 15 минути се забелязва увеличена активност на имунните клетки. Обикновено тази активност спада след 3 часа. Но някои  чудотворни ефекти на подобрената имунна система се задържат за по дълго.

Освен това,редовните тренировки ни помагат на храносмилането — и оттам по-бързото изхвърляне на токсините от червата. Заседналият живот води до много рискови фактори.

Ако се движите през повечето време, болестите трудно ще ви стигнат.

Ще стане като в онзи виц. Една баба не се спирала и непрекъснато работела. Дошло време да умира. Смъртта я потърсила в къщи, но бабата била на полето.Смъртта отишла на полето, но бабата вече била на лозето. Смъртта пристигнала на лозето, но бабата била вече на реката да пере.Така до нивата, краварника, двора, магазина. Накрая Смъртта се отказала от бабата и казала, че ще почака бабата да я потърси.

И така, ако не ви се ходи във фитнеса-правете си бързи разходки, карайте колело, плувайте, танцувайте!

Тъй като моята статия стана много дълга,реших да ви разнообразя с няколко  снимки от българското море.

Внимателно общувайте със слънцето!

Ултравиолетовите лъчи увреждат ДНК -знаете, че това е една верига от сегменти с информация в клетките, която предава генетичния код. При увреждане на ДНК в пролифериращите клетки, има възможност да се създадат ракови клетки. И тук идва лошият момент.Ултравиолетовите лъчи потискат имунната система и по този начин раковите клетки получават пълна свобода да се развихрят. За съжаление много млади момичета мислят, че ако се изпекат на слънцето до цвят » мулатка», ще бъдат по-екзотични и чаровни. Резултатът е увреждане влакната на еластина и колагена в кожата, което води до бръчки.

Не казвам, мили мои, да се затворите зад завесите и да не се показвате на слънце.Просто носете шапки,очила, стойте повече под чадъра и се мажете със слънцезащитен крем. Запомнете,че ултравиолетовата радиация навлиза в ядрото на всяка клетка и причинява поражения. Производството на колаген и еластин се затруднява. Кожата загубва способността да се възстановява.

В слънчевите дни непременно употребявайте защитен крем. Намажете ръцете, лицето , врата и деколтето. Правете това сутрин, преди да нанесете грима. Не забравяйте зоната около очите и устните!

море 7

Слънчевите лъчи предизвикват производството на свободни радикали. Свободният радикал представлява кислородна  молекула, която е лишена от един електрон и това я изважда от равновесие.За да стане стабилна, тя отнема електрон от здрава клетка. Ако не се спре този процес, той придобива  лавинообразна форма, което води до поражения в клетките.

Обърнете внимание на бенките си!

Ако са повече от 12 на брой, разгледайте ги с лупа. Ако имат неравни ръбове, изпъкнали части или неравномерно оцветяване със следи от кръв, непременно се обадете към дерматолог! Вашата бърза реакция може да ви спаси от неприятности.

Как ни влияе замърсяването на околната среда.

«Няма никакъв смисъл да се предприемат предпазни мерки от замърсяването, ако сте с наднормено тегло, пиете огромни количества алкохол, водите заседнал живот или пушите-отбелязва д-р Дейвид Бауда.-Защо трябва да се притеснявате за околнато среда, ако не обръщате внимание на много по-високото си рисково поведение?-пита той-Да, околната среда има роля при риска от рак.Но основната опасност идва от факторите в начина на живот, които вие можете да контролирате.»

Най-напред трябва да промените своето поведение. Спортът, консумиране на плодове и зеленчуци, контролиране на теглото. спиране на цигарите е първото нещо.

След това трябва да обърнем внимание на околната среда.

Проверявайте етикетите. Избягвайте токсичните консерванти.

Измивайте старателно храната си. Преди консумация натопете плодовете и зеленчуците във вода за  15 минути и след това обилно изплакнете. Така ще отстраните пестицидите от тях, също и нитратите. Не яжте гнили и наранени плодове. Пазете се от мухъла. Ако част от храната е мухлясала, изхвърлете целият продукт, защото той е заразен вече от спорите.

-vitamini rak

Мили приятели, много е важно да полагаме грижи за себе си и за своите близки с цел да не допуснем тяхното и нашето разболяване!

Ще бъда много щастлива ако съм ви помогнала с тази статия да обърнете внимание на драгоценното ви здраве и живот! До нови срещи!

                           Споделете в социалните мрежи!

Как да се предпазим от болести: 2 комментария

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *