Как да се предпазим от главоболие при жените

head1

                    Здравейте, мили момичета!

Проблемът с главоболието при жените често се пренебрегва. Мъжете мислят, че това е основното оправдание на нежния пол, когато не искат да правят секс. Но когато не играем театър, трябва да се подходи сериозно към въпроса, защото неговото задълбочаване води до излишно страдание.

Лекарите са установили, че има 5 вида главоболие. Всеки вид  изисква различно лечение и подход. В тази статия ще разгледаме как да различим от кой вид главоболие страдаме и какви мерки трябва да предприемем, за да се преборим с мъчителния проблем.

  • Главоболие при хормонално нарушение.

Много момичета се оплакват по време на менструация от болки в главата. Причината е изменение на количеството естроген в организма. Подобни симптоми може да се наблюдават и при половото съзряване. Обикновено главоболието изчезва при бременност и менопауза.

При приемане на орални контрацептиви, се изравнява  равнището на естроген. Но има и изключения, когато същите предизвикват главоболие.

Решение се оказва приемането два пъти на ден по 200 мг магнезий.

  • Мигрена.

Мигрената възниква, когато кръвоносните съдове, които водят към главния мозък, отначало се свиват, а после се разширяват. От това се раздразват рецепторите за болка, които се намират наоколо. Причината за реакцията на кръвоносните съдове е неизвестна, но се предполага, че по този начин се намалява нивото на серотонин в кръвта, който се явява помощник при предаване на информация между клетките в мозъка.

В много рядки случаи мигрената може да бъде причинена от малформация в кръвоносен съд. При този случай главоболието е в едната страна.

В повечето случаи се изпитва болка в цялата глава.

Обикновено 30 минути преди главоболието, в една част от хората възниква раздразнителност, нервност, безпокойство, загуба на апетит и позиви за повръщане.  Рядко се появяват  зрителни промени на предметите около нас. Страдащия изпитва чувствителност към миризмите, всеки шум и светлината. Някои изпитват слабост в ръцете и краката.  Всички симптоми изчезват преди да се появи главоболието и в много редки случаи го съпровождат.

Болката може да обхване двете части на главата или цялата глава. Тя е пулсираща и от едната страна  е по-силна обикновено.

Мигрената може  да се появява често и да бъде продължителна, а после да изчезне и да не се върне седмици, месеци и години.

Ако не приемете някакви мерки, мигрената няма да Ви пусне от няколко часа до дни. Понякога болката преминава с приемане на аналгетици, но в повечето случаи не помагат. Налага се пълен покой на тъмно място и желателно е да се поспи няколко часа.

bezsunie5

При поява на симптоми предшестващи мигрена, може да се приемат орално препарати наречени триптани, които свиват кръвоносните съдове и нестероидни противовъзпалителни средства.

Някои лоши навици като недостатъчен сън, гладуване, употреба на алкохол, прием на шоколад, кофеин, твърди сирена и червено вино може да предизвикат пристъп. Колкото и да Ви е чудно- мигрената може да бъде провокирана от климатичните промени.

  • Главоболие при напрежение.

Това е най-често срещано главоболие. Чувства се в челото, тила, очите. Струва Ви се, че главата е стегната силно с превръзка.

Причините са депресия, тревожност, ярка светлина, неудобна поза, много стрес.

В много от случаите главоболието се появява при заболяване на ушите, гърлото, зъбите, носа и очите. Хроническата болка, предизвикана от пренапрежение на очите я свързват с главоболие при напрежение.

Внезапната болка в очите или около тях, се свързва с повишаване на артериалното налягане във вътрешната част на окото. При този случай на опасност от глаукома се налага консултация с доктор.

При повишено кръвно налягане се чувства пулсация в главата, но то рядко води до хронично главоболие.

Главоболието при напрежение се лекува с парацетамол и ибупрофен. Препоръчват се препарати, които съдържат кофеин, аспирин и парацетамол.

  • Хронично главоболие.

При този случай е характерно, че дните без болки са по- малко от дните със главоболие. Причините могат да бъдат много разнообразни. Около 5% от населението боледува от хронично главоболие. При болки на 15 дена от месеца и в продължение на 3 месеца, със сигурност е налично хронично главоболие.

Лошото е, че страдащите непрекъснато употребяват обезболяващи средства и това води до последици.

head2

Ако пиете повече от две хапчета в седмица, непременно се консултирайте със специалист.

Не пийте на поразия лекарства. В зависимост от причината на главоболие, докторът ще Ви препоръча тези, които ще Ви помогнат. Спектърът на лекарствата, които лекуват хроничното главоболие е много разнообразен и Вие няма да уцелите точно какво Ви подхожда.

Спете достатъчно, правете физически упражнения, медитирайте, овладейте стреса и ще си помогнете да излезете от това състояние.

  • Клъстерно главоболие.

Това е много силно и страшно главоболие от което губите желание да живеете. То се явява през нощта и трае около 40 минути. Понякога е съпроводено с болки в очите и отделяне на сълзи.

Пристъпите може да се повторят няколко дни и да изчезнат за няколко месеца и години.

За радост това заболяване се среща много рядко. От него страдат по-малко от 1% от населението, като мъжете боледуват 7 пъти повече от жените.

Болестта се предава по наследство и алкохолът се явява провокатор на пристъпите.

Лекарствата при мигрена може да помогнат в някои случаи. Обикновено лекарите предпочитат да помогнат на страдащите с инжекции. Пациента се поставя на легло и му се слага кислородна маска, тъй като кислородът се оказва един от най-ефективните методи на лечение.

Спектърът на лекарства също е много пъстър като се започне от лекарства за сърце до антидепресанти. Не се лекувайте без лекарско предписание.

Хранете се често по малко, защото болките може да са предизвикани от понижаване на нивото захар в организма. Намалете консервантите, захарта, изкуствените подсладители, алкохола и кофеина.

Спете достатъчно и правете разходки преди сън, а сутрин непременно гимнастика.

Бъдете внимателни! Ако често:

  • Страдате от главоболие, което е локализирано на едно място.
  • Болки в очите, разширени зеници, помътняване на погледа.
  • Онемяване или паралич на едната страна на лицето.

Непременно повикайте лекарска помощ, защото имате симптоми на аневризъм.

Опасността се явява в пълнене на мозъчните кръвоносни съдове бързо с кръв и увеличение на размерите им. Изпъкналата увеличена част притиска околната мозъчна тъкан.

head3

За сега няма обяснение в медицината защо възниква тази болест.

Заболяването е по-често при възрастните хора и при жените. Най често се проявява между 30 и 60 години.

Разривът на кръвоносния съд може да доведе до тежки последици. За това бъдете особено бдителни.

Радвайте се на живота, на малките неща, избягвайте стресовите ситуации, водете балансиран режим и най-вече бъдете здрави!

До нови срещи, скъпи момичета!

 

Один комментарий к “Как да се предпазим от главоболие при жените

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *