Как да се предпазим от грешки

 

 

nova

                                       Здравейте, мили приятели!

 

В стремежа си да изглеждаме добре, често правим грешки. Понякога си вредим и когато се опитваме да бъдем „пестеливи”, но си отнемаме от здравето. После даваме пари за лекарства.

Днес ще поговорим за това как да се предпазим от някои заблуждения, защото стремежа на някои хора да спечелят пари на всяка цена може да се окаже пагубно за вас.

На какво трябва да обърнем внимание 

Козметиката има срок на годност

Проверявайте сроковете на годност на всяко козметично средство, когато го купувате. Ако срокът на годност е заличен или не се чете, не рискувайте. Не взимайте последния флакон или опаковка от витрината, слънчевата светлина вече е оказала пагубното си влияние върху козметиката.

Изхвърлете от козметичната чантичка всичко, което е преминало срокa на годност. Не се скъпете, защото рискувате да заприличат все едно, че ято комара са ви нападнали, а може  да ви попитат дали не сте крали мед от близкия пчелин.

Спиралата за мигли има срок на годност от 3 до 4 месеца.

Червило-1 година.

Фон дьо тен-2 години.

Руж/във вид на пудра/-2 години.

Не гримирайте очите си ако имате алергичен или инфекциозен конюнктивит. Попадането на химикалите в нежното ви око може сериозно да ви навреди.

kozmetika

Цветни лещи за очите

Ако сте решили да изпробвате дали гаджето е запомнило цвета на очите ви, сложете си цветни лещи. Ако е влюбено във вас, ще изпадне в голямо недоумение. Слагате си тъмни очила и му казвате: „ Скъпи, познай какъв цвят бяха очите ми?” Ефектът ще е  по-смешен ако сте в голяма компания.

Ако имате проблеми със зрението, непременно се консултирайте с очния ви лекар. Той трябва да ви напише рецепта за лещи, които не само ще изменят цвета на очите, но и ще коригират зрението ви. Пазете очите си, защото зрението е много ценно, за да го рискувате с лека ръка.

Серум за мигли

Серумът за мигли ще помогне очите ви да изглеждат по-изразителни с поглед на кошута. Но често тези препарати имат страничен ефект на потъмняване на кожата около очите, така че бъдете внимателни да не ви попитат имате ли общо със семейство Адамс.

Изкуствени мигли

С изкуствените мигли ще получите по-бърз и по-силен ефект, отколкото със серума. Но   може да получите алергична реакция от лепилото. Рискувате да получите „червена” очна линия или сутринта да ви върнат от работа, защото ще изглеждате, че не сте „изтрезнели”. Тогава не ви остава нищо друго, освен от яд наистина да изпиете една текила вместо утрешно кафе.

Фталати

p1

Това са химически вещества, които често се използват в шампоаните, в сапуните и в лака за нокти. Ако сте бременна, четете внимателно опаковките, тъй като химикалите от тази група, могат да навредят на плода.

Избягвайте козметични средства със съдържание на диметилфталат, дибутилфталат, диетилфталат и др. Трябва да отбележа, че тези вещества се съдържат не само в козметиката, но поне там ако се избягват, ще помогнем на нашето здраве.

Хидрохинон

Дерматолозите препоръчват този препарат за премахване на пигментните петна. Обикновено можем да си набавим от него само с рецепта. Внимателно подхождайте към проблема, защото прекалената употреба на препарата, може да  доведе до обезцветяване на кожата.Така вместо да си нарисуваме вежди, ще си извадим очите.

Парабени

Това са най-употребяваните консерванти в овлажняващите средства и в козметиката. В последно време се прави всичко възможно да се избегне употребата на тези химикали, защото изследванията показват, че могат да предизвикат ракови заболявания.

Някои изследвания са разкрили парабени в тумори на гърдата. Но не е доказано окончателно , че те са причина на заболяването.

Маши и преси за коса

е1

С тези уреди може да правите къдрици, може да изправяте косата, но ефектът е до следващото миене. В крайна сметка те увреждат косата и не се чудете ако косата ви заприлича на метла.

Изправяне на косата с помощта на кератин

Изправянето на косата с кератин, я прави нежна и гладка като коприна  при докосване. Макар, че официално се отрича използването на формалдехид при изправяне на косите, някои изследователи са го открили в препаратите. Наличието му има рисков  фактор. Ако изправяте косата си два пъти в годината, рискът от злокачествено заболяване значително намалява.

Боя за коса

Изследванията в тази област са доста противоречиви. Все пак, ако сте бременна, не използвайте боя за коса до второто тримесечие. Може да употребявате естествена къна. Само, че не отговарям ако бебето се роди рижаво, а вие нямате такива в рода ви. Иди обяснявай, че не си виновен.

Скоро гледах едно предаване как свекървата изгони снаха си, защото роди тъмнокожо бебе. Милата родилка! Добре, че съвсем случайно намери във вещите на свекърва си една стара снимка на тъмнокож мъж и с това се разкри кой е направил «погрешна» стъпка.

Повечето учени отхвърлят риска от злокачествени заболявания от боята за коса. Единствено под съмнение е черната боя, за която се предполага че носи риск за левкемия или лимфом.

Изкуствен загар

Това се получава с помощта на кремове,които имат в състава си цветна добавка. Тя влиза в реакция с аминокиселините на повърхността на кожата и създава „временен загар”. Препоръчва се да не се употребява често. Особено ако сте били в болнични и се явите „почернели” на работа, веднага ще ви обвинят, че сте ходили на почивка, имитирайки болест.

Внимавайте също препарата да не попадне в очите или лигавицата на носоглътката, особено ако мирише на какао и някой реши да го опита.

Солариум

zagar


Минерална козметика

Тя не съдържа толкова консерванти, но съдържа алергени и хората с чувствителна кожа трябва да бъдат внимателни към съставките, доколкото това е възможно.

Салони за маникюр и педикюр

Преди да отидете на маникюр или педикюр, проверете салонът дали отговаря на хигиенните изисквания. Не ходете на процедури ако имате наранявания около ноктите. Не си бръснете краката преди това. В продуктите за маникюра има широк спектър на химически вещества като ацетон, фталати, формалдехид и др. Те могат да предизвикат раздразнение на очите, кожата, носоглътката и дихателните пътища. Много е важно инструментите да са почистени правилно, за да не ви заразят с гъбички или бактериални инфекции.

Лазерно почистване на петна по кожата

Премахва се горния слой на кожата. Прави се задължително при дерматолог.

Недостатъкът на процедурата е, че може да доведе до обезцветяване на кожата и до малки белези по кожата.

Крем против слънце

Съставките в тези кремове се използват от много години. Считат се за безопасни. Трябва само да се подбере правилният фактор за защита на кожата. Употребявайте кремове със широк спектър на защита. Изберете си крем с висок фактор, за да избегнете преждевременното стареене на кожата и риска от рак.

krem

Довиждане, скъпи приятели! Ако ви харесва статията, споделете я в социалните мрежи! Може да се абонирате,за да получавате известия за новите статии във формата на дясната лента!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *