friend

Как да се предпазим от лъжеца

  luza1

                         Здравейте, мили приятели!

 

Ако направим статистика колко пъти на ден ни лъжат или се опитват да ни подведат с погрешна информация, просто няма да ни го побере ума. Още сутрин с включването на телевизора, за да чуем  „пресните” новини, се започва. Лъжат, манипулират ни политиците, медиите, съседите, приятелите, децата и колегите. Някои се оправдават, че има „благородна лъжа”. Съгласна съм, че по-добре вместо жестоко да нараниш близък човек, по-добре да смекчиш грозната истина с „шоколадова глазура”.

Често тези лъжи са невинни и ги подминаваме с лека усмивка. Но как да разберем, че ни мамят, когато се отнася за сериозни неща, свързани с нашия личен живот, с нашето здраве, сигурност за нас, за нашите най-близки хора.

Ще Ви разкрия няколко начина как да разобличите измамното поведение на закоравелия лъжец. Когато устата лъже, другите части на тялото, под влияние на главния мозък, извършват издайнически движения. Ще Ви разкажа за най-очевидните.

Лъжецът се опитва да прави по-малко жестове.

Когато човек говори истината, той обръща дланите си към Вас или нагоре. Това е жест на откровеност и отговаря на израза „ Това, което ми е на сърцето, ми е и на устата.”

Лъжецът скрива ръцете си в джоба или зад гърба от страх да не се издаде с някой жест. Но без да иска при изричане на лъжа, той почва нервно да си играе с ключовете или стотинките в джоба.

Лъжецът докосва лицето си по-често:

Когато измамникът започне да Ви „оплита в мрежите”, той напряга мозъка си. В този момент той се нуждае да се „опре на нещо реално”, за да може да развихри фантазията си. Така докосванията на лицето зачестяват. Други предпочитани зони са шия, брадичка и уши.

luzi

 • Докосване и почесване на ухото.

В съзнанието на лъжеца изниква вътрешен конфликт. С това движение той се опитва да блокира ефекта на изречената лъжа.

 • Потриване по шията.

Измамникът Ви казва: „ Да, наистина е така…”, но изреченото е коренно противоположно на чувствата му. Езикът на тялото отрича категорично произнесеното. Следва почесване по шията, което може да се повтори няколко пъти.

 • Пипане на носа.

Това се свързва с детската приказка за Пинокио, на който му расте носа при всяка лъжа. Лъжецът докосва рязко носа си, което се отличава от обикновеното почесване при сърбеж. Това е много силен и разкриващ сигнал на тялото.

 • Скриване на устата с ръка.

Често лъжещият скрива устата си с ръка сякаш се чувства гузен за изречените измислици.

 • Докосване на очите.

Измамникът избягва визуалния контакт и се стреми да скрие очите си.

Жените докосват лекичко кожата под очите, преди да Ви погледнат. Колкото е по-дълъг този жест, толкова ще е по-голяма лъжата.

Мъжете търкат по-енергично очи и забиват поглед в пода или го отместват някъде на страни.

Чували сме израза: „Погледни ме в очите!”, когато някой иска да изтръгне истината от друг.

 • Активно движение на очите.

Това е най-разобличаващият сигнал, че говорещия лъже. Ето няколко сигнала, които ще Ви помогнат да го разобличите:

—Несигурен поглед. При визуален контакт, клепачите остават затворени за няколко секунди.

—Отбягване на пряк визуален контакт. Очите бързо се отместват и връщат отново към Вас.

—Трептене на клепачите. Лъжецът успява да Ви гледа в очите нахално, но неспокойните му клепачи го издават.

 • Носене на тъмни очила.

luza2

Измамникът скрива очите си зад слънчевите очила. Това му дава възможност да прикрие очите си. Ако видите някой да ходи в затворено помещение без да сваля тъмните си очила, то той се кани да Ви излъже по-лесно.

 Другата причина е ако е пил снощи доста и не помни кой му е насинил окото и идва при Вас да Ви попита дали не сте Вие. Спокойно го излъжете, за да не се наложи да се дегизирате и Вие с тъмни очила.

 • Подръпване на яката или деколтето.

Физическата възбуда стимулира нервните клетки и мошеникът чувства гъделичкане по тялото. Подръпването на тези части от облеклото се дължи на желанието да масажираме шията или да се почешем. Жестът е недвусмислен.

Случва се лъжецът да се ядоса на себе си, че ви е излъгал или на Вас, че сте го принудили да  излъже. Той почва да тропа нервно с крак, да си хапе устните, да се пощипва по лицето, потрива си ръцете, докосва си бузите и дърпа ушите си.

Най-показателни са докосванията на носа и очите.

Но когато лъжецът комбинира измамата със скрита враждебност, наблюдавайте стъпалата му, устните и ръцете. Той се издава с нервни движения на тези части на тялото и в момента на нервно напрежение не може да се овладее.

luzi3

Препоръчвам Ви да не лъжете. Може само, когато се налага да не нараните някого. В противен случай, трябва да помните всичките си лъжи, защото рано или късно ще се оплетете и издадете!

До нови срещи, мили приятели! Споделете в социалните мрежи.

Ако сте съгласни с мен или имате нещо да допълните, напишете коментар под статията!

 

Как да се предпазим от лъжеца: 7 комментариев

 1. seo fiverr

  Wow, great blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 2. seo fiverr

  Thanks again for the blog post.Really looking forward to read more. Great.

 3. ITIL online

  «Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.»

 4. eebest8 best

  «Excellent pieces. Keep posting such kind of info on your site. Im really impressed by your blog.»

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *