Как да се предпазим от насекомите

nasekomi

                                             Здравейте, скъпи приятели!

Слънчево безгрижно лято, пълно със забавления! Но внимание, не само Вие искате да се забавлявате! Цялата природа, всички животинки от малки до големи са го ударили на любов, размножаване и същевременно на угощение.

За съжаление често ставаме примамлив апетитен обект за малките летящи и пълзящи твари. И тъй като ГОСПОД  ни е създал да живеем всички в разбирателство под синьото прекрасно небе, ще трябва да се научим сами как да се справим с несправедливата агресия на малките насекоми към нас.

Често ухапванията на тези малки „кръвопийци” е безвредно, но понякога могат да ни донесат сериозни проблеми. Ще трябва да открием как да се предпазим от усложнения, които могат да развалят хубавото ни лятно настроение.

Най напред искам да Ви спомена, че се продават множество видове спрей, който може да отблъсне с миризмата и с химичния си състав съприкосновението Ви с тези досадни малки агресори.

Паяци

nasekomo

Ако Ви ухапе паяк, сложете компрес от лед на мястото за 20 минути. След 40 минути повторете процедурата. Така няколко пъти, докато почувствате облекчение. Приемете орално противовъзпалителен препарат. Без рецепта може да се снабдите с аспирин, ибупрофен или напроксен.

При появата на болка и силен оток, непременно се обърнете към лекар.

Не забравяйте също, ако Ви чувствате втрисане  или ставни болки, разгледайте цялото си тяло дали някъде имате ухапано място.

Най страшни са ухапванията на паяци като черната вдовица и кафявия отшелник. Отровата им може да доведе до скованост и невъзможност от придвижване. Трябва да знаете, че паяците нанасят най-големи поражения на алергичните хора, малките деца и възрастните. При другите, ухапването минава в рамките на 3 дена.

Нека това не Ви успокоява и да предизвика избягването на лекарска помощ.

Мухи

Като си помислим за тях, веднага в съзнанието ни изплува мисълта колко са досадни. Даже понятието се използва нарицателно- „досаден като муха”.

За съжаление някои от тях обичат да хапят. Ако Ви се случи, измийте мястото с вода и сапун. Сложете лед, за да намалите оттока и сърбежа. Най-добре ще Ви помогнат препаратите против сърбеж със специални соли, които се продават в аптеката.

Комари

nasekomi

При ухапване, най-напред почистете мястото с вода и сапун. Освен леден компрес, може да поставите на мястото каша от сода за хляб и вода. Почакайте да засъхне и след малко измийте.

Ако имате под ръка оцет, може да направите компрес от слаб разтвор на оцет и вода. Не се чешете, за да не разнесете инфекцията от ухапването.

Не знам дали това ще Ви успокои, но хапят само женските комари. Мъжките се хранят със сок от растенията. Женските комари отглеждат в себе си потомството и за да бъде то изхранено, се нуждаят от свежа кръв. И тъй като Вие сте се разхвърляли полуголи в горещите летни нощи, те са привлечени от топлината на Вашето тяло. Пренасянето на зараза от комари още не е доказано напълно.

Съществуват много препарати, които ще отблъснат неприятните атаки сред природата. Нужно Ви е само да се отбиете в аптеката.

Мравки

Ухапването от обикновена мравка е неприятна само в дадения момент и после забравяте за нея.

Но ухапването на червена мравка може да предизвика появата на мехури. Почистете мястото и нанесете крем, който съдържа хидрокортизон или лосион, съдържащ каламин. При поява на температура, потърсете лекарска помощ.

Пчели и оси

nasekomi

Първото, което трябва да направите е да извадите жилото от ухапаното място. Махнете всички бижута, за да не се впият в меките тъкани при появата на отток. Почистете раната и сложете лед за 10 минути и след 10 минутна почивка повторете процедурата. За намаляване на възпалението, изпийте противовъзпалителен препарат. Може да се консултирате в аптеката и да си купите такъв, който да седи постоянно в аптечката Ви, а не да го търсите след като Ви ужили насекомото. Ако сте алергичен, задължително се обърнете към лекар, за да Ви направи инжекция. Добре ще е ако прибавите към лекарствата, които носите в себе си и антихистамини, които могат да спасят живота ви.

През горещите дни често предпочитаме да се храним със сладки плодове. Внимавайте много, когато поднасяте към устните чепка грозде или друг плод, в който няма да забележите скритата оса  или пчела. При попадане на насекомото в устата и след ухапване, може да се блокират дихателните пътища и това да доведе до смърт.

Има техники на поставяне на тръба в устата към дихателните пътища, които може да научите от Вашия доктор. Така при подуване на езика, притокът на кислород няма да бъде прекъснат.

Кърлежи

nasekomi

При ухапване от кърлеж, най добрият вариант е да го извади доктор.

Може да го извадите и Вие. Не мажете мястото с крем, защото кърлежът може да повърне и да предизвика инфекция. Вземете пинсета и хванете кърлежа в най-близката част до кожата. Дърпайте внимателно, докато извадите паразита. Внимавайте да не го смачкате и да изстискате течността в раната. Не е нужно да въртите кърлежа обратно на часовниковата стрелка, защото челюстите му нямат винтообразна форма. Ако го разкъсате, извадете остатъците както се вадят трънчета от кожата.

Сложете кърлежа в малко бурканче със спирт и го пазете в продължение на месец, за да го занесете на изследване ако се появят усложнения, причинени от ухапването.

Пожелавам Ви да не се сблъсквате с описаните в моята статия неприятности! Но все пак- ПАЗЕТЕ СЕ, ЗА ДА ВИ ПАЗИ И ГОСПОД!

                                                                До нови срещи!

Один комментарий к “Как да се предпазим от насекомите

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *