Как да се предпазим от потене

 

 

                      Здравейте, скъпи приятели!

 

потене

И ето най-после наближава дългоочакваното лято. В такива моменти почваме да правим планове за предстоящата почивка-разбира се, че повечето от вас предпочитат морето, солените водни бани и топлият пясък.

 

Но има такива, които казват, че е криза, че всяка стотинка трябва да се съхранява при ЧИЧО СКРУЧ и трябва да пестим тока, водата, да не се къпем и перем често.Това си е разход. Като се изпотим веднъж не миришем много и защо да не сложим изкуствената блузка втори път!

И така влизате в обществения транспорт и ви лъхва миризма на „умрели щъркели”.

 

Какво става всъщност.

Наистина първичната пот няма мирис.Тя се състои почти от 98% вода.  Тя се смесва с отделения секрет на мастните жлези, някои рогови вещества на кожата и под въздействието на бактериите, почва да се разлага. Получават се ненаситени мастни киселини и летливи миризливи съединения. Да не говорим, че потта е рай за микробите.

 

Трябва да признаем, че потенето е необходимо за организма поради топлинния баланс, но сега това не е предмет на нашето обсъждане.

body3

 

Случва се понякога потните жлези да имат повишена активност и да произвеждат свръх количество пот.

Кои са причините за това:

—заболяване на ендокринната система/базедова болест/

—затлъстяване

—вълнение, стрес

—физическо натоварване

—нервни, простудни, бъбречни, сърдечни, инфекциозни заболявания

—недостатъчни грижи за хигиената

—затворени, тесни и изкуствени обувки, неподходящи за сезона

 

Хиперхидрозата/повишено потене/ може да бъде на определени места, като дланите, ходилата, в подмишниците и половите органи/,но може да бъде обща по цялото тяло. Често предизвиква леки възпаления и дава почва на микробите и гъбичките да се развиват и оттам  да предизвикат появата на изриви и малки рани.

пот

 

Какво трябва да направим?

Първото и най важното е да отстраним първопричината за прекаленото потене.

Другото, което трябва да правим всеки ден, е да спазваме личната хигиена. Трябва да мием участъците на потене всеки ден, не само лятото но и зимата.

Едно време при „социализма”ни учеха да се къпем само в неделя. Всяка къща нямаше баня. Когато някой „Ударник на социалистическия труд” лъхнеше на пот, комсомолките тръпнеха от екстаз.

 

Сега, когато имаме прекрасни условия да се къпем, когато пожелаем, някои хора живеят в миналия век.

 

Носете през лятото отворени обувки от естествен материал.  Всеки ден ги сменяйте с друг чифт, като почиствате вътрешността на първия,напоен в спирт. Ходете боси винаги, когато имате възможност.

 

И тъй като къпането дава само временен ефект, хората естествено са измислили и други варианти да скрият лошата миризма.

пот

пот

 

За наше голямо удоволствие, бяха изобретени дезодорантите, които имат вълшебното свойство да спират разлагането на потта, предизвикано от бактериите.

Между другото, ако нямате пари за парфюм, подарявайте на жена си и на любовницата еднакви дезодоранти. Така няма лесно да ви хванат в прелюбодеяние, когато се прибирате в къщи.

 

Стикове

Това са дезодоранти, които имат формата на дебел молив, може да си ги носите в дамската чанта навсякъде.

Имат един недостатък- често оставят следи по дрехите.

Спрей

Този вид се пръска на кожата във вид на малки капчици и не оставя следи. Единственото лошо нещо е, че като почнем да го пръскаме, сякаш ни хваща наркотик и докато не му видим сметката набързо не мирясваме.

Най често в дезодоранта се използва спирт/който може да раздразни по-чувствителните кожи/, бактерицидни и дезинфектиращи вещества.

Имат широк спектър на ухания- плодове, билки, цветя и други.

потене

Парфюм-дезодорант

Тяхното действие е краткотрайно, тъй като съдържат повее спирт и парфюм в по-умерено количество. Препоръчват се за хора, които работят на климатик, седнали на бюро и не им се налага да се потят прекомерно, стига да не са в една стая с началника.

Антиперспиранти

Те образуват механична преграда за потта като запушват отворите на потните жлези.

Много специалисти ги отхвърлят, защото потта остава блокирана в каналите и може да предизвика възпаления.

Дезодоранти-антиперспиранти

Това е най-ефикасното средство в борбата срещу потенето и лошата миризма, тъй като действието му е комплексно.Допълва се и от нежна композиция на парфюм. Не влияе отрицателно върху кожата и потните жлези.

 

Лечение

—Залейте една супена лъжица градински чай с 300 мл вряла вода.Похлупете съда и го оставете да престои 20 минути. Прецедете чая и го разделете на три части. Пийте сутрин, обед и вечер по 100  мл чай един час след хранене.

—Вземете половин чаша топла вода и сложете вътре 20 капки извлек от валериана. Изпийте го преди лягане.

—Разтворете една супена лъжица сол в една чаша топла вода. Плакнете си два пъти ръцете с този солен разтвор, за да избегнете честото потене на ръцете.

—При потене на краката, правете си бани с отвара от дъбова кора и  лайка.Добър ефект оказва и калиевият хиперманганат, разтворен във вода/до розов цвят/.

—Вземете една шепа нарязани орехови листа и ги залейте с един литър вряла вода. Оставете сместа да изстине и си направете баня на краката.

Всичко това ще ви помогне да намалите неприятното потене. Но помнете ако имате сериозни проблеми, свързани с някое заболяване, непременно се обърнете към личния си доктор.

потене

 

 До нови срещи, приятели! Ако ви е била полезна тази статия, споделете я в социалните мрежи!Може да се абонирате на сайта на мястото за тази цел най-отдолу!

 

 

Один комментарий к “Как да се предпазим от потене

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *