Как да се предпазим от пърхот

parhut

                Здравейте, мили приятели!

При често появяване на малки бели „снежинки” по раменете и горните  части на дрехите, може да се предположи, че имате пърхот. Не изпадайте в паника. Това не е точно заболяване. Това е явление, подобно на растежа на ноктите и космите, с тази разлика, че предизвика козметични неудобства. Пърхотът не е опасен за здравето, но ще развали настроението Ви, когато облечете тъмна официална дреха.

Нашият епидермис се обновява на всеки 27 дена. Клетките се движат към повърхността и губят своето ядро. Това ги превръща в рогови. Когато всичко е нормално, роговият слой се отделя без да го забележим. Но когато броят на отделящите рогови клетки е по-голям от нормалното, говорим да пърхот. Тези хора, които имат пърхот, се характеризират с два пъти по-ускорена обмяна на епидермалните клетки.

Пърхотът се явява в периода на половото съзряване, достига своя апогей през зрялата възраст и намалява в напреднала възраст. Близо 20% от населението имат пърхот. Пърхотът се предизвиква от гъбички, които се размножават в кожната мазнина, която се отделя от мастните жлези. Сухият въздух изсушава кожата и предизвиква лющене.

През лятото проявата на това неприятно явление намалява. Пърхотът се бои от слънцето. Слънчевите лъчи унищожават гъбичките, които предизвикват пърхот и себорея. Ако излагате главата си на слънце, не забравяйте да нанесете защитен крем против слънце поне 30 SPF върху кожата на главата.

В студените зимни дни, кожата ни е подложена на редица агресивни въздействия-студен северен вятър, студ, сняг, дъжд. Кожата на главата е също подложена на всички атмосферни влияния. В студа пърхотът става по-изразен.

Една от причините е, че зимата понякога мием по-рядко косата.

Причините за поява на пърхот са  две: вътрешни и външни.

Вътрешни:

 • Преумора
 • Нервни заболявания.
 • Инфекциозни болести
 • Нерационално хранене при диети и недостиг на витамини
 • Хормонални разстройства
 • Имунни нарушения
 • Наследствена предразположеност и алергии.

Външни причини:

 • Недостатъчни грижи за косата при замърсена околно среда- рядко миене на главата.
 • Неправилни грижи за косата- прекомерна употреба на боя, лак, гел и други козметични средства. Те изсушават кожата на главата и предизвикват нейното лющене.
 • пърхот
 • Ниски температурни амплитуди през зимата- пренебрегване на шапки, шалове и други средства, които пречат за силното охлаждане на скалпа.

Пърхотът може да се появи и на други места където има косми- на веждите, миглите и не рядко на челото. Повишеното отделяне на мазнина от кожата и зачервяване, също може да е признак на пърхот. Обърнете се към дерматолог.

За съжаление не можем да се отървем окончателно от пърхота. В нашите възможности е да ограничим донякъде неговата поява и непрекъснато да го контролираме. Трябва да сме упорити, защото и при най- малката пауза, той се завръща отново.

Не изпадайте в отчаяние. За някои хора е достатъчно през ден да се мият с обикновен шампоан, за да премахнат малките люспи по скалпа.

Ако обикновените шампоани не Ви помагат, необходимо е да се снабдите със специални, които имат лечебни свойства. Необходимо е да запомните, че след като нанесете лечебния шампоан, трябва да изчакате една минута, за да има време да проникне под роговия слой на кожата. Следва обилно изплакване и нанасяне втори път на шампоан за една минута.

Лекуването на пърхота става със специални средства в състава, на които влизат:

 • Кетоконазол –бори се с гъбичката, която причинява пърхота.

Съчетан с обикновен шампоан, той няма отрицателно действие върху побеляла, боядисана и третирана коса. Не се резорбира от организма. Прилага се два пъти седмично в продължение на един месец. После се употребява нормално, когато си миете косата. Лятото е най- добро време за профилактичен  курс на лечение.

 • Селенов сулфид- освен, че се бори с гъбичката, намалява лющенето на кожата, има антисеборейно действие.

Унищожава причинителя на пърхота- Malassezia furfur и има мощно антиоксидантно действие.

 • Салицилова киселина- намалява лющенето, но може да увеличи сърбежа.

Понижава Ph на кожата и оттам облекчава излющването и почистването на роговите клетки. Стимулира регенерацията на кожата. Всмукването на салициловата киселина от кожата е минимално, поради краткотрайния допир на шампоана с кожата.

 • Катран- намалява лющенето, но сваля боята на боядисаната коса.

Непочистеният катран е смес от10000 различни компоненти. Той е по-активен от почистения. Бори се с бактерии, гъбички, сърбежа и е антисептичен. Влияе на количеството и размера на новите епидермални клетки и по този начин унищожава люспите.

Катранът се поставя в мехлеми, кремове, лосиони, пасти, шампоани, гелове и сапуни.

 • Цинков перитион- облекчава сърбежа и раздразнения скалп.

В шампоан предотвратява повторната поява на пърхота до 6 седмици. Така казват производителите.

 • Сяра- помага за отделянето на роговите клетки.

Обикновено се комбинира със салицилова киселина.

Как сами да си помогнем срещу пърхота и сърбежа?

 • Наберете листа от коприва и ги смелете на каша. Прибавете към сместа водка, като внимавате съотношението да е 1:10. Коприва- една част и водка десет. Сложете сместа в затворен съд и поставете в хладилника за 10 дни. Прецедете през марля. Втривайте с тампон в скалпа от сместа 3 пъти седмично.
 • Мажете кожата на главата 3 пъти в месеца с лимонов сок. Подобрява кръвообращението и действа като антисептик.

При лечение на пърхот се използват допълнителни средства като настойки, препарати за изплакване и лосиони, съдържащи масло от чаено дърво и сок от алое.

Често хранителните алергии предизвикват пърхот. Ограничете орехите, морските дарове и шоколада.

Ако имате мазен пърхот, ще Ви помогне натриване на скалпа със срязана на две глава кромид лук. Зеленчукът е богат на сяра и отделя лесно мъртвите клетки.

Може да се наложи да направите хранителна диета. Ограничете консумацията на захар и животински мазнини. Консумирайте продукти, богати на витамин В и особено В6.

пърхот

Пърхотът не е заразен. Но се препоръчва от хигиенна гледна точка да употребявате само собствени гребени, четки, кърпи за глава и шапки.

Ако не получите желания ефект от самостоятелното лечение, потърсете помощ от дерматолог.

До нови срещи, мили приятели! Споделете в социалните мрежи!

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *