Как да се предпазим от затъпяване

затъпяване

            Здравейте, скъпи приятели!

Много от нас обичат непрекъснато да решават кръстословици. Даже са научили наизуст почти всички отговори. Други се тръшкат защо не се запишат в телевизионните игри, защото почти винаги им се отдава да познаят верния отговор на зададения въпрос.

Но това не е достатъчно да запазим нашия интелект. Забравяме, че вместо да висим в социалните мрежи или пред телевизора, може да прочетем някоя прекрасна книга. Четенето на книги, освен че влияе на фантазията ни, развива красивия начин на изразяване и общуване. Ако четем всеки ден и научаваме нещо ново, това оказва влияние на паметта. Страхотно е да се опитаме да се занимаваме с математика. Опитайте се да сметнете колко ще платите на касата, преди да дойде Вашия ред. А може би сте забравили таблицата за умножение? Просто не мога да повярвам! Единствения и лесен начин да не затъпеете е да помагате на децата или внуците да си учат уроците. Ако не сте били добър ученик, нищо не Ви пречи да разгледате учебниците, които остават в къщи, когато ученикът е на училище. Така ще откриете един нов свят.

Оказва се обаче, че има и много различни фактори, които влияят на нашия интелект и с тях се сблъскваме ежедневно.

Този сладък, сладък свят.

Оказва се, че захарта освен, че се лепи там, където не ни харесва, но при честа употреба в големи дози, влияе зле на мозъка и паметта. Не случайно диабетиците страдат повече от деменция, отколкото другите. Предполага се, че се дължи на увеличения риск от възпаления при повишено съдържание на захар в кръвта. Другата негативна страна е, че се нарушава познавателната способност.

Предпочитайте тръстиковата захар, която е богата на микроелементи и витамини. Тя има кафяв цвят и е по-малко калорична от бялата, която се прави от захарно цвекло.

Не можете да се вмъкнете в любимата Ви дреха.

Напълняването в средна възраст се свързва с повишен риск от слабоумие в старческа възраст. Как мислите? Това не е ли достатъчен стимул да се захванете с диета и спорт.

Още не е напълно изяснено каква е връзката на напълняването и работата на мозъка.

Но е доказано, че преяждането може да доведе до затъпяване. Преяждането води до отпускане на мозъчната дейност. Защо става така ?- ще попитате. Много ясно, когато преядете, цялото усилие на организма се съсредоточава да преработи поетата храна. Всичката кръв се насочва към стомаха да му даде Първа помощ и да предотврати затискане на сърцето от ненужния товар. Останалите органи нямат сили да се съпротивляват и предпочитат да  подремнат.

Жените и мъжете еднакво са предразположени към преяждане. Тези, които го правят редовно, мисълта им е заета непрекъснато около храната. Те си устройват събирания с обилно хранене и се чувстват щастливи само, когато са заобиколени със съмишленици с големи коремчета. През другото време изпитват чувство на вина, ниско самочувствие, често сменят настроението си и изпадат в депресия.

Постоянен стрес.

Мислите ли, че дълго ще издържите като постоянно подскачате от нерви. Карате се с мъжа в къщи, крещите на децата, показвате среден пръст на колегата, да не говорим ако шофирате в задръстване. Хормоните на стреса, не само парализират нормалното действие на мозъка, но и ускоряват времето до старческото слабоумие. На всеки му се е случвало, когато е ядосан, мозъкът му да блокира и да не знаете какво да отговорите на противника при словесен двубой.

Краткият стрес ни мобилизира да решим проблема. Но ежедневният стрес ни отнема всичката енергия.

Чести полети със самолет през часовите пояси.

Всяко пътуване през различни часови пояси оказва влияние на паметта и познавателните способности. Това може да продължи до един месец след като сте се върнали в къщи и сте забравили за пътуването.

Нарушението на ежедневния ритъм, на хормоналния баланс и храненето оказват непоправимо влияние на целия организъм, в това число и на мозъка.

Заобиколени сте от пушачи.

Може да не пушите, но като пасивен пушач поемате цяла палитра от токсини. Повишава се концентрацията на монооксид в кръвта и се намалява снабдяването на клетките с кислород. Увреждат се кръвоносните съдове и нейроните, които служат като мост между клетките, които съхраняват информация. После се чудите как не можете да се сетите за нещо, което го знаете.

Обичате да правите всичко наведнъж.

затъпяване

Храните се, говорите на колежката и пишете съобщение на телефона. Това Ви прави лоша услуга. Кората на фронталните дялове на мозъка, която се явява лидер на мозъчната дейност, има ограничен лимит на капацитет и мощност. Ако прекалявате и мислите, че превъзхождате Наполеон, мозъкът може да блокира, подобно на компютъра, когато не знаете как да работите правилно.

Ако се чувствате уморени и не можете правилно да се съобразявате в обстановката, време е да промените нещо.

Какво трябва да ядем, за да не затъпеем?

Витамини, минерали, микроелементи или добавки.

Най-напред се посъветвайте с Вашия доктор.

Доказано е, че каротинът, витамините от групите В, С и Е, женшен, магнезий и гинко са полезни и влияят превъзходно върху работата на мозъка. Но тяхната употреба се препоръчва на хората, които имат проблеми с храносмилането и тези, които са на определена диета.

Препоръчително е всички полезни вещества да се поемат в натурален вид и тогава те имат най-добра полза за организма.

Полза и преимущества на здравословното хранене.

Добрата и правилно балансирана диета, ще Ви помогне не само да поддържате нормално тегло, но и ще подобри работата на Вашия мозък. Ако непрекъснато се ограничавате във всичко, няма да можете да се съсредоточите на каквото и да е. От друга страна ако се натъпчете с тежка храна, ще се почувствате отпуснати, вяли и едва ще се домъкнете до дивана, да не говорим за сериозна работа.

Лъжица захар-храна за мозъка.

Както знаете, нашият мозък се храни с глюкоза, която се съдържа във въглехидратите. Ако се нуждаете да стимулирате мозъка да работи  пълноценно изяжте чаена лъжица мед или изпийте чаша чай с лъжичка захар. Не прекалявайте със захарта, защото ще се получи обратен ефект. Не напразно навсякъде я наричат бялата отрова.

Чаша кафе повишава концентрацията на вниманието.

Няма да станете гениални, но ще се събудите за събитията около Вас. Ако не пиете повече от едно кафе, изяжте няколко блокчета шоколад. Така ще си наваксате дозата кофеин, която ще Ви ободри. Но не прекалявайте! Честият прием на кофеин води до възбуденост, нервно напрежение, безсъние и повишава кръвното налягане.

Рибата- необходима храна за мозъка и целия организъм.

Рибата съдържа ненаситни омега-3 мазнини. Това е идеална храна за мозъка, която снижава риска от инсулт, загуба на памет и старческо слабоумие. Необходимо е в седмицата да консумираме риба поне два пъти.

Боровинки- вълшебен дар на природата.

Учените са доказали, че боровинките предпазват от възрастови  изменения на мозъка, подобрява паметта и настроението.

Пълнозърнести продукти и авокадо.

Употребата на тези продукти намалява риска от запушване на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към органите.

Незаменимите ядки и шоколад.

Семките, ядките и черния шоколад са богати на антиоксиданти. Те, съчетани с витамин Е, подпомагат мозъчната дейност. Достатъчно е да ядете около една супена лъжица на ден.

затъпяване

Закусвайте редовно.

Мозъкът трудно се събужда без подходяща закуска. Съчетайте мюсли, млеко и малко канела. Това ще Ви снабди с енергия и няма да добави излишни килограми на талията. Може да добавите плод.

Спете осем часа.

Почнете деня със закуска, утринна гимнастика, чаша ароматно кафе.

Настройте се, че денят ще е прекрасен!

Не забравяйте да пиете по два литра вода!

Желая Ви успех!

До нови срещи, скъпи приятели! Споделете в социалните мрежи!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *