Как да свалим нервното напрежение

enegi3

                          Здравейте, скъпи приятели!

В днешното задъхано ежедневие често ни се случва да изпадаме в нервно напрежение. Вместо да избухваме като събуден вулкан, нека сами си помогнем да избегнем неприятни непредвидени ситуации.

Ще Ви разкрия няколко прости техники, които ще Ви помогнат да се справите в този момент.

 1. Започнете да дишате дълбоко!

Така за кратко време можете да свалите част от гневното напрежение, което клокочи в гърдите Ви.

 1. Бройте до десет!

Тази народна мисъл ще Ви помогне да не загубите концентрация и контрол над поведението си,а на-важното е,че ще задържи езика между зъбите. Така няма да извършите нещо необмислено, за което ще съжалявате после.

 1. Пазете своето уважение и любов към самите себе си!

Не се упреквайте напразно за ситуацията. Особено ако не зависи всичко само от Вас. Това само ще повиши нивото на стрес и ще доведе до нови грешки.

 1. Пъдете от главата си мислите и съмненията, които Ви тормозят!

Спомнете си за монаха, който си повтарял на глас: „ Не те слушам! Не те слушам!”, когато дяволът се опитвал да го провокира.

Има и една приказка за неродения Иван. Как снахата си мечтаела да забременее и да роди син, който ще порасне и така нататък, после друго и накрая ще му се случи нещо лошо. И затова снахата почва да плаче.

Когато си мислите за лоши неща, Вие сами ги провокирате.  Вселената улавя Вашите мисли и ги отразява като Ваши желания.

 1. Послушайте музика, която Ви харесва!

Ще се откъснете от нервната ситуация и стреса. Ще се заредите с положителна енергия. Не напразно казват, че изкуството ще спаси СВЕТА.

 1. Направете малка разходка навън, ако имате възможност.

Това ще свали нервното напрежение. Ритмичната походка ще нормализира ударите на сърцето. Веселото слънце, падащите снежинки или капките от дъжда ще Ви накарат да забравите дребните преходни неща.

 1. Престанете да се стараете да бъдете идеални!

Никога няма да го постигнете. Този стремеж може само да Ви доведе до напразни очаквания и непредвиден стрес от големите надежди.

 1. Усмихвайте се повече!

Това е страхотна практика, която действа като бумеранг. Лично аз приемам хората от добрата им страна и съм забелязала, че когато се усмихнеш, отсреща ти отвръщат веднага със същото. Хората просто искат една добра дума, усмивка или комплимент, които отразяват двойно като в огледало от своя страна.

Дори да сте напрегнати, усмивката просто Ви кара да се почувствате по-добре.

 1. Започнете да игнорирате дребните дразнещи неща!

Не се напрягайте излишно от случки, които не зависят от Вас. Ако сте загубили пари, помислете си, че пари се печелят. Някой Ви е погледнал накриво, той може би си мисли в момента за лошата тъща. Направете пет крачки и оставете всичко зад гърба си.

 1. Не бързайте излишно!

Това е лош навик, който  може да Ви донесе   допълнителни проблеми в бъдещето. Не забравяйте, че това е един ненужен допълнителен стрес, който трябва непременно да избегнете.

Лично аз имам горчив опит по този въпрос. От много бързане на работното място и подтичване, паднах и си счупих тазобедрената шийка. Наложи се да си седя в къщи цели девет месеца. За цялото старание получих „тиквен медал”.

 1. Избягвайте прекомерното натоварване на работното място!

Не се претоварвайте прекалено психически и физически на работа. Особено ако сте наемен работник. Така ще увредите здравето си. Не пренасяйте проблемите в къщи. Забравете за тях и обърнете внимание на близките си любими хора.

enegi2

 1. Живейте в настоящия момент и планирайте утрешния ден!

Не се задълбочавайте с  излишно планиране и грижи, които могат да почакат. Просто си определете една дата, когато ще свършите някоя неприятна задача, която Ви гложди непрекъснато. Така ще се успокоите и няма да отложите определената работа, която е възможно да Ви донесе усложнения.

Бъдете оптимисти в настоящия момент и забравете лошите минали събития. Те не съществуват вече и не ще се върнат.

 1. Научете се да управлявате времето си!

Използвайте мъдро времето си. Направете си приоритети и се залавяйте с по- важните неща като слагате на опашката по-маловажните.

 1. Не прекалявайте с кофеина!

Това е силен стимулатор, който води до прекомерно натоварване на нервното напрежение.

 1. Спете достатъчно и почивайте, когато имате възможност!

Това е важна грижа за здравето на Вашето тяло. Когато сте преуморени, ставате раздразнителни. Това може да доведе до здравословни проблеми.

 1. Потърсете помощ от приятелите или близките си!

Споделете какво Ви мъчи и поискайте съвет от хората, които Ви обичат. Ще намалите напрежението и може би ще намерите изход от сложната ситуация.

 1. Направете основно почистване в дома си!

Така ще повишите чувството на комфорт и ще подредите мислите в главата си.

 1. Отпуснете се и правете това, което е по силите Ви!

Не се опитвайте да контролирате всичко. Това не е по силите Ви и не се надявайте сами да промените света. Толкова много неща не зависят от Вас.

 1. Преглеждайте по-често старите си снимки!

Всеки обича да си прави снимки, когато е щастлив. Връщайте се по-често като преглеждате тези моменти. Ще видите как старите красиви моменти отново се връщат, за да Ви напомнят, че животът е хубав.

 1. Използвайте чувството си за хумор!

Когато сте ядосани или уплашени, опитайте се да погледнете нещата отстрани. Опитайте се да видите смешната  им страна. Например, когато началникът Ви крещи, представете си, че е намазан с катран и овалян в гъши пух. Ха-ха-ха!!!

Не бързайте винаги да реагирате адекватно. Понякога мълчанието е наистина злато.

Моя близка има следната тактика. Когато кажат нещо, тя отвръща: „Добре, добре…” и после прави това, което мисли, че е правилно. Така не ядосва отсрещния като кръстосва шпаги с него и пази своите нерви.

Не знам дали е правилно да се прави по този начин, защото рано или късно бумерангът се връща и удря някого по главата, който не е внимавал.

До нови срещи, скъпи приятели! Споделете в социалните мрежи! Чакам вашите коментари на сайта как Вие се справяте с нервното напрежение.

 

Один комментарий к “Как да свалим нервното напрежение

 1. Газма

  Меньше прислушивайтесь к различным словам. Какие-то злые языки могут сказать, что-нибудь касающееся вас, что может быть вам очень неприятно, оскорбления или же наговорить вам всякой гадости, которая вовсе не обязательно является правдой, к примеру-  ваш муж или жена вам изменяет.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *