Как да запазим здравето си на работното място

 

кака да запазим здравето си на работното място

Любимата работа освен,че носи щастие, е добра за здравето

 

Здравейте мили приятели! Мисля, че тази тема е доста актуална и ще ви заинтригува. Случвало ли ви се е да гледате сутрин в началото на седмицата как хората бързат с нетърпение за работа? Чудя се дали това е от голямо желание за високи трудови успехи или първи да се натегнат на шефа с утрешното кафе. Ето съседката за малко да си изкълчи крачето, добре че пострада само токчето.

Наскоро учените откриха, че тези които са в рисковата група да получат сърдечен инфаркт, са по-податливи към това в 8 часа сутринта в понеделник, отколкото през другите дни на седмицата. Оказа се че не пушенето,не повишеният холестерол, не високото кръвно налягане, дори не новата любовница са виновни за така нареченият «Синдром на черния понеделник». Големият виновник е неудовлетвореността към вашата работа. Тези, които се занимават с тежка монотонна работа, са обзети от чувството на недоволство. Хората с трудна и стресираща професия са предразположени да получат сърдечни заболявания пет пъти повече от тези, които имат не толкова натоварена нервна работа и имат контрол върху работната среда.

Насладата от работата може да ви предпази от стрес и сърдечни болести. Отношението към нея е много важно.

Как да направите работата приятна,когато тя се е превърнала в досада? Вслушайте се в себе си!
Някои хора работят като машини. Какво става? Получавате възнаграждение, после голямо поощрение, издигате се, получавате много пари, с които задоволявате своите нужди и тези на семейството.

Но ако непрекъснато мислите за работа, не можете да спрете, говорите и вкъщи и пред любовницата само за работа, почвате да се дразните от любимите хора, които искат малко внимание, то вие сте работохолик! Вие ощетявате личността си от духовна храна и това води до депресия или до посягане към лекарствата и алкохола.

Ако сте работохолик, при всички случаи организмът ви изпраща сигнали-Намали темпото! 

Сложете черта между дома и работата!
Помислете за всички неща, които обичате да правите у дома с близките си хора и не желаете работата да ви пречи.

Представете хапвате си спокойно на пикник, полегнал небрежно настрани на пролетна полянка и изведнъж ви звъни телефона с цел делови разговор. Какво правите? Замахвате и телефона отива при рибите в реката!

Ами другия вариант- правите любов и изведнъж трябва да спрете и да направите списък на заявките, защото някой клиент е забравил да звънне в офиса. Харесва ли ви?! Не вярвам да е така!

Не допускайте във вашето домашно пространство да нахлуят служебни задължения! Престанете да мислите, че работният ден е 24 часа. Това важи и за тези, които имат частен бизнес. Семейството е свято и е на първо място.

Как да запазим здравето на работното място

Отделете време за почивка в дългия работен ден!

Отидете на тихо и спокойно място, изпийте чаша чай или кафе.

Може просто да се разходите на чист въздух навън около работното място. Спазвайте това като задължение към себе си. Никога не отлагайте почивката и обяда.

Имам колежка, на която  я боли кракът,често от носа и тече кръв, има  високо кръвно налягане, но тя не може да спре да работи за 10 минути и да почине. Често накуцвайки, тя се опитва да свърши всичката работа на света. Работата никога не свършва!

Отстъпете място другите да се проявят!

Майка ми винаги ми е казвала- Накарай другите да свършат някоя работа, важното е да не вършиш всичко ти. Отначало няма да е супер, но втория и третия път ще се получи.

Работохолиците мислят, че няма друг човек, който да свърши перфектно всичко като тях. Оставете я на вашите колеги. Не бъдете перфекционисти. Може да останете приятно изненадани и да  имате време да се отпуснете. Ако не сте съгласен-дайте работата на шефа! Той при всички случаи трябва да е по-добър от вас!

Научете се да казвате НЕ!

Ако не разполагате с необходимото време да свършите поставената задача и се налага стресиращо да се напрягате, кажете «не» на началника, на колегите, на себе си. Ако се налага кажете «не» и на семейството. Когато времето не ви стига да се справите добре със задачата, не си струва да я претупате и после да бъдете критикувани.

 

Как да превърнем скучната работа в забавна!

Освободете се от робските задължения!
Преглеждайте всеки ден работните си задължения. Ако сте препълнени с много  задачи, прехвърлете някои на колегите. Освобождаването ви от някои досадни задачи, може да върне интереса ви към работата.

Повикайте «другарче за помощ»!
Ако не може да прехвърлите на колега задачите, които ви изнервят, извикайте го да ви помогне. Така времето ще мине по бързо и по-приятно.

Правете промени!

Пробвайте нови решения в работата. Променете нещо в интериора, прередете бюрото, закачете нов весел календар. Може да нарисувате карикатура и да я закачите на дъската. Внимавайте само да не обидите някой колега със сприхав характер! Сменете стереотипа на работа като подредите задачите за ден в друга последователност. Ако е възможно преместете се временно на друго бюро в офиса. Не ви съветвам ако имате паролата на колегата в компютъра, злонамерено да му я смените! Само ако много ви ядосва. Ха-ха!

Внасяйте разнообразие в делника!

Прогонете подтиснатото настроение. Ако партньорът в къщи не ви е угодил достатъчно, не пренасяйте «намусената муцунка» на работното място! Бъдете любезни с колегите си, отвръщайте им на поздравите и ако ви задават въпроси. Никой няма да се разсърди  ако кажете уместна шега. Бъдете себе си! Не се правете, че сте отговорни за събитията в близкия изток.

nova rabota

Помощ!!! Работата ми е досадна и ме отегчава!

Известният доктор Сена казва: «Работата трябва да е приятна и удовлетворяваща. Трябва да ви харесва това, което правите, да сте увлечени и очаровани от него. Когато стигнете точката, когато не ви е забавно и работата стане отегчаваща, рутинна и досадна, това е сигурен признак, че сте я надраснали и трябва да търсите ново предизвикателство.»

 

Някои хора обръщат гръб на старата кариера и смело се гмуркат в океана на нови поприща. Те започват работа, която изисква отново да се учат на всичко необходимо отначало и това ги кара сякаш да се събудят от летаргичен сън, изпълват се с нова свежа енергия.

За да не бъде промяната стресираща, не правете прехода рязко, а постепенно. Ако сте открили online магазин, не е нужно веднага да захвърлите старата работа. Настоящето време не ни позволява изведнъж да останем без приходи! Просенето по улиците е забранено. В магазините има вече камери и охрана и ако изядем едно фъстъче на аванта-веднага ще бъдем публично опозорени!

Ако твърдо сте решили да зарежете старата работа, спрете се на няколко пункта!

Добре обмислете тази решаваща стъпка!

Отделете си ден или два за размисъл. Също като на изборите за политици. Не употребявайте в тези дни алкохол. Нека бъдете сами, без приятелите и семейството да ни разсейват. Те често в старанието си да ни помогнат, оказват натиск върху нас. Преценете способностите си  и помислете с какво наистина искате да се занимавате.

Сложете на везните това, което ви харесва и това, което не ви харесва! Кое като правите, ви зарежда с енергия. Какви таланти и умения използвате при изпълнение на тези задачи. Какви са хобитата ви и имате ли желание да ги превърнете в своя работа.

Напишете отляво на един лист всичко, което обичате и ви вдъхновява и отдясно-всичко, от което искате да се отървете. Помислете какво ще спечелите и какво ще загубите от новата професия. Не взимайте импулсивни решения, защото може да съжалявате после.

Ако някоя професия много ви харесва, но нямате шанс да я получите, защото нямате нужните умения, ето какво може да направите!

Идете при работодателя и му кажете, че желаете да поработите един месец или два без заплащане, а в замяна да получите обучение. Добре е да предложите на обучаващият ви колега да го отървете от някои досадни задължения. Той с удоволствие ще ви ги отстъпи.

Така ако сте достатъчно добър, след изтичане на уговорения срок, може да получите нова работа. Ако това не се получи, вие ще може да кандидатствате на друго подобно подобно място и да напишете в молбата за постъпване на работа, че имате известен опит вече. Добре ще е ако поискате и препоръка от там, където са ви обучавали. Уверявам ви, те в никакъв случай няма да ви откажат.

Пожелавам ви успех, мили приятели!

binees1

До нови срещи!

Как да запазим здравето си на работното място: 3 комментария

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *