Мързелувайте за здраве!

thunder

                                  Здравейте приятели!

Казват, че всички големи открития са направени благодарение на човешкия мързел. Ако хората не изпитваха чувство на мързел, щяха да пренасят всички тежести на ръце. Нямаше да изобретят колелото, автомобилите, крановете, машините, дори дистанционното на телевизора. Хората се стремят да облекчат своя труд и да не се напрягат много.

При последните избори в Съединените Щати роботите са написали повече от 500 статии за The Washington Post- всичко защото на журналистите не им се е писало сухи шаблонни записки.

Как мислите? Мързелът дали е хубаво нещо?

Колкото и да се чудите, особено Вие, които сте рожби на социализма, това е така. Американските учени са стигнали до извода, че това е много важна и нужна част от живота, а ние често я отхвърляме като недостатък. Мързелът Ви защитава от прекалено натоварване и стрес. Научните изследвания са доказали, че работохолиците са повече с неустойчиво здраве, за разлика от мързеливите.

Тези, които работят повече от 60 часа в седмицата са двойно по-застрашени от болести на сърцето, кръвоносните съдове и храносмилателната система.

В Китай работохолиците са станали истинска социална катастрофа. Всяка година умират повече от 500 хиляди работници от преумора.

Може би се питате: „А кой ще заработва парички, докато аз мързелувам?“

Фанатизмът не означава ефективност и все повече ръководни кадри го разбират.Професор Джон Пенкевел от Станфорския Университет е изследвал и доказал, че резултатите между тези, които работят 55 часа и тези, които блъскат 70 часа, са абсолютно еднакви. Освен това, работохолиците са емоционално неустойчиви и по-често взимат болнични.

Мързелът ни прави ценни сътрудници. По мнение на учените, това качество ни помага да стигаме до нестандартни решения и помага на творческите ни способности. Не напразно е казано:         „ Накарай мързеливия на работа, за да те научи на ум и разум!“ Това правило е използвал Билл Гейтс: както сам той си е признавал, че по-скоро ще вземе на работа мързеливия: и нищо да не му пречи  да мързелува, а той по-скоро ще намери ефективно нестандартно решение на задачите. От друга страна ще икономиса на компанията доста време и пари.

Колкото и да е невероятно, историята показва, че милиардерът е прав. Повечето гениални открития са резултат не на каторжен труд, а на появило се вдъхновение. Декарт е измислил осите X и Y, като наблюдавал една муха. Законът за хидравликата е възникнал в главата на Архимед, когато си е лежал блажено във ваната. Александър Флеминг е открил пеницилина, когато се е върнал от отпуска и се е чувствал отпочинал и свеж.

Науката обяснява това явление, че някои неврони работят интензивно, когато почиваме. Най-големите творчески решения се раждат в състояние на покой. Това явление е открито от неврологът Маркус Райхъл през 2001 година.

Ще си кажете: „Ако това е така, аз просто ще престана да ставам от леглото!“

Мнението на учените е, че човечеството не е застрашено от такава заплаха. Просто ще се уморите от безделието и сами ще пожелаете да се върнете на работа. Ако е минало доста време и не Ви се иска да ходите на работа, значи тя не е за Вас и трябва да я смените. На нашите предци не им се е ходело пеша и са изобретили автомобила. Нямате желание да изпълнявате нарежданията на началника? Може би е по-добре е да откриете свой бизнес и самите Вие да станете началник!

Точно сега в състояние на покой може да направите преценка на живота си и да и сътворите план за действие. Мързелувайте без угризения на съвестта в името на своето усъвършенстване.

До нови срещи, скъпи приятели! Споделете в социалните мрежи да зарадвате приятно някои свои приятели!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *