НЕ ПАДАЙТЕ В ПЛЕН НА ДОКТОРИТЕ

Не разчитайте на медицината. „Лекува“ добре много болести, но не може да оздравеете. Досега тя дори не може да научи човек как да стане здрав.
Нещо повече: страхувайте се да не бъдете заловени от лекари! Понякога те са склонни да преувеличават слабостта на човека и силата на своята наука, създават въображаеми болести у хората и издават сметки, които те не могат да платят.

— За да сте здрави, са нужни собствени усилия, постоянни и значителни.
Нищо не може да ги замени. Човек е толкова съвършен, че е възможно да си възстанови здравето от почти всяка точка на неговия упадък. Само необходимите усилия се увеличават с възрастта и задълбочаването на заболяванията.

— Стойността на всяко усилие се определя от стимулите, стимулите — от значимостта на целта, времето и вероятността за нейното постигане. И много съжалявам, но все още в характера!
За съжаление здравето, като важна цел, се изправя пред човек, когато смъртта стане близка реалност. Въпреки това, дори смъртта не може да изплаши слаб човек за дълго време.

— Четири условия са еднакво необходими за здравето: физическа активност, ограничения в храненето, закаляване, време и възможност за почивка.
А също и щастлив живот! За съжаление, без първите условия, това не осигурява здраве. Но ако в живота няма щастие, тогава откъде да намерим стимули за усилия да се напрягаме и гладуваме? Уви!

— Природата е милостива: достатъчни са 20-30 минути физкултура на ден, но такава, че да се задушиш, изпотиш и пулсът ти да се удвои. Ако това време се удвои, като цяло ще бъде отлично.

— Трябва да се ограничите в храната. Изберете: живейте постоянно с ръка на устата и бъдете кльощави през цялото време или яжте много, а след това няколко пъти в годината напълно гладувайте.

— Да можеш да релаксираш е цяла наука, но изисква и характер. Ако беше само той!

— Казват , че здравето само по себе си е щастие. Това не е вярно: толкова е лесно да свикнеш със здравето и да спреш да го забелязваш. Въпреки това помага за постигане на щастие в семейството и на работното място. Помага, но не определя.
Вярно е, че болестта — това със сигурност е нещастие, ако тежи.
И ако е лесно, тогава някои дори са доволни: можете да се отпуснете и може би ще ви съжаляват. Или поне да се самосъжалявате.
И така, струва ли си да се борим за здравето? Мисля!

— И още едно малко допълнение — специално за младите. Разбира се, вие сте здрави и е твърде рано да се заблуждавате с мисли за бъдещи заболявания. Но… времето е мимолетно. Преди да имате време да погледнете назад, ще отпразнувате тридесетия си рожден ден и ще започне първото десетилетие, когато трябва да мислите за бъдещето … Освен това, уви! — и сега не всички имате здраве.

 

Често при мен идват уплашени млади мъже и жени, които вече се държат за лявата страна на гърдите си, оплакват се от сърцебиене и развиват свитъци от електрокардиограми. За щастие повечето от тях нямат друго заболяване освен детрениране.
Виждате това на рентгеновата снимка: сърцето му — малко — се свило от бездействие. Да тича или поне да танцува всеки ден, а той седи пред книгите и не изпуска цигарата от устата си, и вече спи с хапчета.

Така че може би трябва да прочетете някоя книга (да получите знания) допълнително. Още повече, че младите не вярват на дума, искат доказателства. (Те го правят правилно, разбира се.)
Но и тези, които са здрави, които нямат нужда да четат книга, не забравяйте: движението, зелената храна, закаляването и времето за сън са наистина необходими. Можеш да ми се довериш.

 

Академик Николай Амосов – доктор на медицинските науки

Желая ти здраве във всички органи и пари във всички джобове, шкафове и куфари!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *