food2

Неочаквани разкрития пречат да отслабнем

food6

Здравейте, драгоценни!

Успяхте ли вече да смъкнете някой излишен килограм? Ако сте се борили упорито и не сте успели да постигнете ефект, има отговор на получения резултат. В тази статия ще Ви разкрия няколко секрета за това, което Ви пречи да отслабнете. Всичко е толкова лесно и просто! Нужно е само да му обърнете внимание.

Най-напред ще поговорим за това, кое Ви пречи в ежедневието:

 • Пестициди

Учените от Канада са установили, че хората които поемат големи количества с храната от тези токсини, срещат големи затруднения при опитите си за сваляне на килограми. Тези хлорорганични съединения се явяват спънка при сваляне на килограми, тъй като се нарушава процеса на изгарянето на мазнините.

Плодовете и зеленчуците са покрити с мръсотия, пестициди, а често са покрити с восък, за да имат примамлив търговски вид.

Зеленчуците се киснат във вода около 20 минути. Това важи особено за зелените листни маси, които имат и полепнали кални частици по тях. Измиват се старателно под течаща вода. Плакнат се обезателно с питейна вода.

Плодовете се мият със специална четка за това. Ако са покрити с восък, обезателно ги обелете непосредствено преди консумация.

 • Месечен цикъл

Всеки месечен цикъл при жените, води до загуба на желязо. Всички знаем, че желязото е елементът, който пренася кислород до всички наши клетки и мускули. Недостигът на кислород намалява нашата активност и забавя метаболизма на организма.

Други групи, които са застрашени от липса на желязо са кърмещите майки и бременните.

При бременните жени, бебето взима от организма на майката всичко необходимо за правилното му развитие. Ако майката не се храни непълноценно, липсите са за нейна сметка.

При кърмачките действа същия принцип. Желязото изтича с кърмата.

Не трябва да забравяме хората с бъбречна недостатъчност, със стомашно-чревни разстройства и тези с ниски нива на витамин А.

За да си помогнем сами и да не изпадаме в състояние на „летаргия”,необходимо е да консумираме следните 10 продукта:

 1. Черен дроб
 2. Сусам и сусамово масло /тахан/
 3. Слънчогледови семки
 4. Тиквени семки
 5. Шоколад и какао на прах

food7

 1. Стриди и миди
 2. Сушени домати
 3. Сушени кайсии
 4. Рибен хайвер
 5. Сушени подправки и билки—сушен магданоз, мащерка и сушена градинска мента. Всички други известни подправки, също съдържат желязо, но в по-малко количество.
 • Смяна на часовите пояси

Съществува тясна връзка между нашия биологичен часовник и метаболизма. Ако Ви се налага да пътувате често със самолет, Вие често сменяте часовите зони. В този случай се налага да възстановявате вашия биологичен ритъм, който оказва огромно влияние на забавяне на метаболизма. Оттам на всички жизнени процеси.

При продължителен полет /около 16 часа/, специалистите препоръчват да се въздържате от храна, ако можете. Това е доста трудно, но поне се опитайте да не ядете през нощта.

След пристигане, се хранете по малко и често. Така организмът ще може по-бързо да се адаптира.

Преди полет обезателно се наспете, за да  сте в кондиция. Ако пътувате на изток, легнете по-рано от обичайното Ви време и обратно ако пътувате на запад.

Не си лягайте веднага при пристигане в хотела, а изчакайте да се свечери. Не се излагайте на пряка слънчева светлина.

 • Нерегулярно хранене

Направени са опити с доброволци, които са се хранили с една и    съща храна. Едната група се е хранила по часовник. Другата безразборно. Оказало се, че вторите са наддали на тегло, докато първите не са.

За да имате успех при отслабването, разделете храната на пет равни части и се хранете в определени часове. За малко да забравя да Ви напомня, че количеството на всяка порция трябва да не е по-голяма от водна чаша.

 • Недоспиване

Когато не си доспивате, се чувствате отпаднали. Естествено е да почнете да пестите енергията си и да се движите по-малко. Всичко това води до намалено изразходване на калории. За да отслабнете, лягайте по-рано и спете в продължение на 8 часа, а още по добре е 10 часа. По време на сън организмът изразходва енергия за възстановяване на всички жизнени функции и органи. Другата добра страна е, че няма да си завирате главата в хладилника по среднощ за поредната порция торта.

 • Драстично намаляване на порциите

Някои в стремежа си по-бързо да отслабнат, почват да се хранят по-малко от врабче. Организмът минава в режим на глад и се поставя  в отбранителна позиция. Метаболизмът почти „заспива”. Всичко, което се поема като храна, се разпределя в „резервните депа”. Почваме да чувстваме обратния ефект на диетата.

 • Недостиг на калций

Калцият участва активно при регулиране метаболизма и  разграждане на мазнините. Затова не забравяйте да поемете дневната си доза във вид на чаша мляко, извара, сирене или кашкавал.

food3

Американските учени са открили, че млечните обезмаслени продукти, ще ви доведат до бързо и качествено отслабване без ефекта на йо-йо.

Ако не обичате мляко, набавете си калций от аптеката. Консултирайте се с личния доктор, ако имате здравословни проблеми.

 • Не закусвате

Вечния спорен въпрос на пушачите, които „закусват” кафе с цигара. После се чудят какво става със стомаха им и преминават на хапчета против киселини в стомаха.

Наложете си да започнете с нещо макар и малко. Една бисквита, на другия ден увеличете на две. Така докато почнете да закусвате.

Прескачането на закуската води до изяждане на по-големи порции на обяд. Да не говорим за „дремещия” метаболизъм.

Рискът от затлъстяване се увеличава на 5%.

 • „Пускате корени” на стола

Не се заседявайте на едно място. Вместо да накарате секретарката  или колежката да Ви донесе вода или кафе, раздвижете се. На всеки 20 минути станете и направете нещо. Не позволявайте на метаболизма Ви да си почива.

 • Обезводняване

Липсата на вода забавя всички функции в тялото. Кръвоносните съдове се задръстват с излишни шлаки. Водата носи радост на всички клетки. Помага им да се заредят с енергия и хранителни вещества. Същевременно изхвърля всичко ненужно и отмива шлаките. Водата не струва скъпо, но е много скъп и необходим природен продукт за организма.

Станете и си налейте една чаша вода. Ще се почувствате веднага по-добре.

А сега ще поговорим за дните и нашето поведение, когато се сбираме с приятели на обща трапеза.

От какво трябва да се пазим в компания:

 • Ядете без прекъсване

Когато сме на гости и ни се поднесе нещо вкусно, не забелязваме как почваме да бодем с вилицата често-често. Спрете се за малко. Погледнете настрани, особено ако сте в заведение. Ако няма красиви гледки, помислете си за нещо хубаво. Направете пауза от 2 минути преди да поднесете отново вилицата към гладната Ви ненаситна уста.

food5

 • Не дъвчете достатъчно

Не бързайте да преглъщате. Никой няма да Ви отнеме порцията. Дъвчете бавно и се наслаждавайте на всяка хапка, чиито вкусови качества можете да усетите само с езика. В стомаха няма вкусови рецептори, така че не бързайте. Запомнете качеството на изискания готвач е по-важно от голямото количество буламач.

 • Тъпчете се

Ако се храните бавно и разделяте порцията на малки късчета, никога няма да преядете. Може би сте свикнали да отхапвате големи парчета и нетърпеливо да тъпчете устата си до краен предел. Това ще Ви накара да изядете много голямо количество, преди да се заситите. В момента, в който ще си кажете, че сте се наяли, ще почувствате корема си като огромен надут балон. Чувството не е много приятно и ще Ви се поиска да си полегнете и да оставите приятната компания.

Приятелите ще Ви оценят като голям чревоугодник, който не заслужава много уважение с тези животински първични чувства на любов първо към храната, а после към тях.

 • Не пиете по време на хранене течности

За да помогнете на стомашно-чревния тракт да придвижи храната,  отпивайте малка глътка вино, бира, а най-добре вода.

Течностите ще Ви накарат да се почувствате сити по-бързо.

 • Не оставяте вилицата на масата

Не бързайте да набождате следващото парче! Първо сдъвчете храната, преглътнете и отпийте малко течност. Направете малка пауза преди да вземете отново вилицата. Не бързайте, все пак сте се събрали да се видите, а не само да се нахраните.

 • Мълчите

food4

Не Ви призовавам да говорите с пълна уста и да пръскате трохи срещу изненаданите Ви приятели. Приятните събеседници навсякъде се ценят. Така ще удължите приятния престой и ще изкарате неповторима и емоционално щастлива среща.

 • Винаги трябва да сте пръв

Не бързайте да изгълтате като мисирка всичко от чинията и да се почувствате горд като в детската градина. Ако се притеснявате, че някой ще изяде пръв общото блюдо в средата на масата, поискайте си отделна чиния. Не се надпреварвайте с вашите училищни приятели. Погледнете часовника и направете си сметка, че трябва да поднасяте вилицата към устата си през 2 минути.

food

До нови срещи, драгоценни! Надявам се, че съм Ви била поне малко полезна. Споделете в социалните мрежи!

&nbsp

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *