Нежелани манипулации в любовта

love5

                              Здравейте, скъпи приятели!

Много от нас са нещастни в отношенията си, но в същност не разбират какво става.

Днес може би ще Ви заболи, защото не може да си представите как хората, които обичате, може да Ви манипулират и ще видите с очите си какво всъщност правят.

Какво представлява манипулацията? Това е скрито управление на Вашето подсъзнание. Вие действате, изпълнявате някои неща и реагирате емоционално така, както е необходимо на манипулатора.Вие реагирате като малко дете и си мислите, че такава е ситуацията, че сте попаднали просто на такъв партньор или просто при Вас нещо не е  наред. Не Ви звънят, не Ви се обаждат и Вие просто оправдавате пред себе си,че партньорът Ви е зает и се примирявате.

Не подозирате, че върху Вас се оказва въздействие. Не може даже да се досетите, че в момента сте марионетка, на която й дърпат конците.

Всеки сам отговаря за своя живот. Но защо ние жените притегляме мъжете, които се държат „лошо”?

Направен бе експеримент. В една стая са събрали 19 благонадеждни мъже-бизнесмени, отстъпчиви, нежни, любящи и с благородни характери. Допълнили са бройката с един гуляйджия, пияница, хазартен тип и женкар. Поканили са една млада дама да си избере партньор по интуиция. На кого е налетяла жената? Как мислите? Разбира се, тя е избрала точно най-неподходящия.

 manipulation

Ще Ви разкрия как да усетите, че някой се опитва да Ви въздейства чрез манипулиране и се опитва да играе на котка и мишка. Не го оправдавайте, защото той се забавлява , а Вие сте потенциална жертва.

Признаци за манипулация:

 • Отначало Ви се е обръщало много внимание, но изведнъж то някъде е изчезнало. Вие се опитвате да върнете вниманието, защото то Ви е необходимо. Почвате да изпитвате съмнение, че сте пренебрегнати заради друга особа и това Ви гложди непрекъснато. Поражда се ревност и страдате.
 • Не Ви се обажда по телефона и не отговаря на СМС. „Много сме заети в работата и нямаме време.” Вие с дни чакате и не се срещате с други.
 • Той или тя постоянно обещава, че ще дойде да се видите, но не изпълнява обещаното.
 • Намирате се в режим на постоянно очакване.
 • Отменя се назначената среща в последния момент по „много уважителна причина”. А Вие толкова сте се готвили! Приготвили сте подарък за последните пари, който дълго сте избирали. Ходили сте на фризьор, маникюр, шивач, даже сте изтеглили кредит за всеки случай.
 • Струва Ви се, че вашите взаимоотношения са повече необходими на Вас, отколкото на отсрещния.
 • Понякога Ви се струва, че сте недостатъчно достойни да имате до рамото си такъв партньор.
 • Постоянно Ви се налага да се оправдавате за всяко малко не одобрено действие, което Ви изглежда като непотребен каприз.
 • Говори Ви се за бъдещи планове, но нищо не се променя. Всичко прилича на видеоигра.
 • Струва Ви се, че още малко и ще бъдете завинаги заедно и ще бъдете щастливи завинаги. Само една крачка. Имате чувството, че скоро ще чуете сватбени камбани, но това не става месеци и години…

Много хора живеят по този начин за съжаление по 10 и 20 години.

 manipulation

Вие не разбирате, че сте марионетка. Може би, когато разберете, ще изпаднете в ярост. Но в първият момент човек не знае какво да направи и как да се справи с това положение.

Когато човек попадне в такава зависимост, той не може пълноценно да се развива. Единственият изход от манипулацията е свободата. Това не означава, че непременно трябва да следва раздяла. Като разрешавате на партньора да Ви манипулира, Вие разрушавате себе си и него. Най-неприятното е, че тези нездрави отношения се пренасят и в живота на Вашите деца, защото те ще бъдат закърмени с тях.

Не може да очаквате да намерите своята половинка и тя да Ви направи щастливи. Ако се чувствате непрекъснато нещастни, как някой друг ще Ви излекува, освен ако е психоаналитик.

Ако сте стъпили здраво на земята, изпитвате положителни чувства  и не чакате да дойде някой да Ви забавлява като клоун в цирк, тогава сте на прав път. Ще срещнете друг като Вас и ще се почувствате двойно по-добре с него.

Ако сте нещастна половинка с едно крило и намерите друга половинка, също с едно крило, двамата ще бъдете цял инвалид, защото никога няма да можете да полетите заедно.

Понякога и силните личности изпадат в емоционална зависимост, когато на врата им се обеси някое мрънкащо слабо и лигаво същество. Те изпитват чувството, че трябва непременно да се погрижат за това създание, което се кани да източи емоционалната  им енергия и пълната банкова сметка.

Признаци на емоционална зависимост:

 • Готови сте на всичко, за да удържите партньора, макар че положението не Ви харесва. Принуждавате се да търпите много затруднения и да се чувствате наранени.
 • Нямате сили да прекъснете връзката, защото се чувствате отговорни за партньора. Това е илюзия.
 • Живеете с потребностите на другия, защото Ви е страх да изкажете своите желания и емоции. Може да Ви се разсърдят!
 • Изпитвате постоянен стрес. С него или нея Ви е тежко, но животът без манипулатора Ви се струва невъзможен и скучен без емоции, които непрекъснато Ви разтърсват и карат да получавате ускорен пулс.
 • Не може да се съсредоточите в работата. Постоянно си мислите къде е и с кого. Живеете като на гара, където чакате непрекъснато кога ще дойде бързия влак.
 • Губите воля и вместо да изпитвате щастие, постоянно сте нещастни в опитите да накарате партньора по всякакъв, дори и по унизителен начин, да се влюби във Вас.
 • Бягате през глава от всякакви контакти с другия пол. Страхувате се, че могат да Ви упрекнат в измислен флирт и да Ви изоставят.
 • Вие влагате много повече в тая връзка, отколкото партньора. Купувате подаръци, правите изненади, полагате грижи, но получавате само трохи-мрънкащо „ нямаше нужда” или отегчена усмивка.

Съществуват много видове манипулации. Самите Вие, ако вземете лист и химикал, може да изброите доста. Само малко си размърдайте умния, но натоварен с излишни емоции мозък.

manipulation

Ще се спра на най-очебийните.

 Манипулация с Надеждата.

 • Например партньорът Ви разказва как мечтае да отиде в Хонолулу. Как иска да си построи къща във вилната зона , да има семейство и три деца. Вие очаквате трепетно това да се случи с Вас, но това не е предложение, а само мечтите на другия.
 • Друг интересен пример е виртуалния партньор. Има хора, които си пишат с месеци, могат да си пращат каквито искат фотографии. Пишат своите фантазии, желания, но когато стане дума за среща, непрекъснато намират причина това да не се сбъдне. Тук мирише на спортен интерес от такъв „любим призрак”. Има мъже и жени, които предлагат приятелство на много хора от другия пол в социалните мрежи. Срещат се дори извратени. Преди да приемете такова приятелство, влезте в профила на този човек и вижте дали крие приятелите си или има само приятели от другия пол, дали крие някаква друга информация за себе си. Ако всичко е наред, тогава приемайте приятелство.

 

Манипулация с чувствата.

Вие седите на някое приятно място и времето е спряло. Никой не бърза. Може де сте в красиво заведение, край езерото или сте се прегърнали нежно в леглото.

Изведнъж той или тя тръгва и вие почвате да мислите какво би станало ако не беше си тръгнал/а. Влагате чувства, които ви обсебват и не Ви дават мира с фантазиите си.

Случва се и това- дава знак, че Ви желае и когато Вие се разхвърляте, казва че трябва да си тръгне.

Говори колко сте сексуални, а после заспива преждевременно с гръб към Вас и на сутринта същата песен на нов глас. Направо пародия.

Манипулация с времето.

manipulation

Вие пишете непрекъснато съобщения на телефона, звъните, но отсреща няма реакция. Вие непрекъснато сте в позиция на очакване.

Има елемент на изненада- „Имаш пет минути да се приготвиш, защото идвам!” Ами ако сте в се съблекли да влизате в банята, или сте в затруднено положение в тоалетната, а може би сте с боядисана коса, как да се оправим набързо? Един мъж може да го направи, но една жена ще се затрудни.

Сега се сещам за една моя позната, която се готвеше по цял ден за среща. Правеше почистване на цялото тяло със скраб, обезкосмяване, масаж, прическа, тоалет, приготвяше специално секси бельо. Палеха се свещи, вадеше се шампанско, ваната се пълнеше с благоухания и листенца от рози. Беше голямо приготовление с изненади.

 Накрая се престара и приготви изненада от белезници и камшик, появи се в черно кожено секси бельо, без да предупреди партньора си. Горкия така се шокира, че направи кръгом и не се появи повече.

Така, че няма смисъл да се показвате блестящи, защото има и ежедневие. Има опасност да вдигнете много високо летвата на очакванията и  да се задъхате.

Най-неприятно е, когато Ви накарат да висите с часове под часовника или в парка. Ако сте мъж и държите букет, ще Ви поглеждат съжалително. Ако сте дама, може да объркат понятията и да Ви споходят доста натрапници.

Миналата година  си бях счупила крака. Като възстановителна процедура ходех в парка на раздвижване. Тогава се приближи един чичо и каза, че вижда колко съм самотна като него и ми предложи да си правим компания. Вижте колко може да е грешно впечатлението на отсрещния.

Двойни манипулации.

Това означава, че се засягат няколко Ваши потребности. Те много трудно се проследяват, защото са взаимосвързани.

Обещава Ви се нещо, но то зависи от други независещи от обещаващия причини разтеглени във времето. Или друго, което зависи от второ и трето, което прилича все едно да спечелиш от лотарията с първия купен билет.

manipulation

Моята препоръка е да обичате  и цените себе си повече. Партньорите усещат това.

Да разгледаме следния случай. Определена Ви е среща, но никой не идва. След два часа Ви се звъни и Ви се съобщава, че сега може да се срещнете. Отговаряте, че сте чакали доста време, но сега спите. Вие отлагате срещата за друг път, защото сега не сте в състояние да излизате.

Когато срещата се прекъсва неочаквано, може да кажете: „Нека се срещнем другия път, когато и двамата имаме повече време.”

Кои са причините за емоционална зависимост:

Вашите качества:

 • неувереност в своите сили,

Може да не сте уверени достатъчно, но се постарайте да не правите непрекъснати движения с ръце и крака. Стойте изправени, с дигната глава, говорене бавно и разбрано, като подчертавате умерено думите си. Бъдете артисти и не се разкривайте. Може да сложите слънчеви очила, за да не видят уплашените Ви очи.

 • детски травми,

Ако в детството някое дете Ви е наранило, намерете го и си изяснете отношенията. Сигурна съм, че само Вие помните нещо, на което другите не са обърнали внимание.

 • сложни взаимоотношения с родителите,

Когато не сми получили достатъчно любов от своите родители, ние търсим да наваксаме това от нашите партньори. Хората, които получават достатъчно любов в детството са катастрофално малко. Това не се дължи на това, че родителите не са ги обичали. Всеки родител се стреми да бъде по-добър от своите родители. Но всичко се дължи от възпитанието и ситуацията.

Например моята мама е била на шест години, когато е почнала войната и тя е трябвало много бързо да се превърне във възрастен човек и да загуби детството си.

Тя никога не ме е глезила и не е казвала, че ме обича. Трябваше да минат години и когато вече имах внуци, мама ми каза, че ме обича.

Но аз много по-рано разбрах истината, защото и тя ме беше възпитавала по почина на Макаренко- с тояга.                                                                                                                              

 • не можем да си обезпечим достатъчно средства,

Не всеки може да бъде милионер, но ако работите това, което Ви харесва, то Вие сте щастлив човек.

 • проблеми със здравето,

Няма абсолютно здрави хора. Всеки носи нещо в себе си, така че не сте най-трагичния случай.

 • страх от недостатъците ни,

Няма хора без недостатъци. Просто се опитайте да се отървете от тях. Малко се иска воля, ако не можете, просто се опитайте малко да ги подтиснете да не се проявяват непрекъснато.

 • силно желание да бъдем защитени.

Това е нормално желание на всяко живо същество. Дори и държавите имат своя армия.

В основата на всичко лежи нашата потребност от любов. Петте елемента на любовта са :

 • грижа,
 • докосване- към него е прикрепено чувството за защита,
 • време, прекарано заедно,
 • приятни думи и комплименти,
 • подаръци.

Нашата основна задача е да проумеем нашите потребности и да намерим корените на нашата емоционална зависимост. Ако не можем да се справите сами, което е напълно реално, ще се наложи да се обърнете към специалист.

Как да излезем от влиянието на манипулатора:

love4

 • Поемете емоциите в свои ръце.

Първата крачка, която трябва да направите, е да се успокоите. В миналото емоциите са спасили живота на първобитните хора. Когато са срещали храна, която не е годна за консумация и може да ги отрови, те са изпитвали чувството на отвращение към нея.

Следете емоциите си внимателно.

 • Освободете място за партньора на своя живот.

Нека това място да не е заето с отношения с бившия приятел или мъж. Да не е заето от вашия началник, защото живеете живота само на работата си.

Една позната беше останала със своята дъщеря. Детето имаше отделно легло, но спеше всяка нощ при майка си. Когато я запитах защо, тя отговори, че така е по-удобно. Поговорихме за факта, че детето заема енергийното пространство на нейния несъществуващ партньор. Тогава тя отдели дъщеря си да спи отделно. Не мина и месец и моята позната срещна мъжа на своя живот.

 • Трябва да разберем наистина какво мисли и иска той или тя, защото психологията на мъжа и жената са коренно различни.

Мъжът винаги търси изход, а жената съчувствие. Ако сте жена и кажете на него, че Ви боли глава, той казва да изпиете хапче. Жената очаква ласка, съчувствие и си мисли колко е коравосърдечен и безчувствен мъжа до нея.

 • Станете по- независими, включително и финансово.

Намерете си по-високо заплатена работа. Ако трябва учете, усъвършенствайте се, квалифицирайте се, научете се да не харчите безразборно финансите си.

Повдигнете своята само-оценка, Вие сте значими и неповторими в този свят. Научете се да се радвате на хубавите емоции, за да отгледате щастливи деца един ден.

Когато човек обича себе си, той се явява неуязвим и няма да позволи друг да си играе с неговата съдба и да го манипулира. Този човек има твърдо мнение по въпросите и проблемите, които стоят пред него.

manipulation

До нови срещи, скъпи приятели! Надявам се да съм помогнала малко на някои, които имат проблеми. Споделете в социалните мрежи, за да научат повече хора как да се предпазят от манипулиране в любовта.

 

Один комментарий к “Нежелани манипулации в любовта

 1. Donald

  I am so grateful for your blog article.Really thank you! Fantastic.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *