Оставете лъжица захар на двора

захар, пчели, пчела

                          Здравейте, скъпи приятели!

През последните години се наблюдава крайно печална тенденция. Медоносните пчели изчезват. Още в началото на 90-те години пчеларите са забелязали този странен феномен, а 2006 г. е получил име „Синдром на разрушаване на пчелните семейства”. Учените не могат да обяснят явлението и с какво е свързано.

Ще Ви разкажа какво заплашва нашето човечество изчезването на пчелите. Вие можете да помогнете да се измени тази ситуация.

30% от нашата храна зависи от опрашването на насекомите, а това се извършва най-вече от пчелите. Ако те изчезнат, хората ще пострадат.

Британските зоолози написаха: „Ако пчелите изчезнат от лицето на земята, хората няма да преживеят повече от 4 години.” За някои пчелите изглеждат маловажни, но без тях ще загубим много. Може би всичко е малко преувеличено, но да се радваме, че още има пчели и не всичко е загубено.

Всеки от нас може да помогне да спасим тези малки и ценни насекоми. Моят съвет е винаги да оставяте лъжица захар в своя двор. Работата е там, че пчелите често се уморяват. Просто не им достигат сили да се върнат в кошера и от това умират, тази внезапна „закуска” направо им връща силите.

Смесете две лъжици захар с една лъжица вода и поставете това в двора. Може би ще Ви се стори несериозно, но ако 1/3 от населението направи това, ще съумеем да спасим пчелите.

Ако загубим тези неуморни труженички, ще загубим един от най-ценните и универсални продукти като меда. Ще престанат да растат много плодове и зеленчуци, защото няма да има кой да ги опрашва. От магазините ще изчезнат половината продукти- ябълки, праскови, авокадо, дини, даже и кафето. Ще изчезнат и млечните продукти. Ще попитате „Защо?”. За нормалното съществуване на кравите, овцете и козите им трябва люцерна и други растения, които се опрашват от пчелите.

Колко малко ни струва да направим този малък жест и да оставим нашите внуци и правнуци да продължават да ползват благата на тези малки, ценни, неуморни и всеотдайни труженички.

До нови срещи, скъпи приятели! Споделете в социалните мрежи!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *