Пробиотици и какво трябва да знаем преди покупката им

пробиотици

Какво представляват пробиотиците и пробиотичните продукти — „модерен“ атрибут за здравословен начин на живот, опит за намиране на панацея или наистина ефективен начин за възстановяване на здравето? Днес можете да чуете всяко мнение. И ние предлагаме да се обърнем към гледната точка на експертите и да се опитаме да разберем на кого и при какви заболявания пробиотиците могат да помогнат.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които се възползват от гостоприемника, когато се прилагат в правилните количества. Те могат да бъдат намерени в храни и хранителни добавки.

Лекарите все още не са се договорили кой наистина се възползва от употребата на пробиотици. Клинично доказването на тяхната ефективност започна сравнително наскоро. Така че, има основателни причини да се използва пробиотик, съдържащ Lactobacillus acidophilus за лечение на остри чревни инфекции при деца. Също така, някои пробиотици намаляват симптомите на синдрома на раздразненото черво.

Пробиотиците често се бъркат с пребиотиците: хората вярват, че разликата в една буква няма значение. Междувременно, пребиотиците са съвсем различна „материя“. Това са компонентите на храната, които се усвояват само в дебелото черво и влияят на здравето и жизнените му функции. Ако пробиотиците са микроорганизми, тогава пребиотиците са „храна” за тях, в ролята на които действат различни органични компоненти. Известно е, че някои растителни продукти — ябълки, овес, банани, лук и ленени семена — притежават свойствата на пребиотиците.

Рецепта от Мечников

Изглежда, че идеята за прием на пробиотици за насърчаване на здравето се появи наскоро, но всъщност тя е на повече от сто години. Тя беше предложена от руския физиолог, Нобелов лауреат Иля Мечников. Той каза, че микроорганизмите, които обитават нашите черва, играят важна роля в живота на организма като цяло. И по-специално, в борбата с болестите. И също, за съжаление, в тяхното развитие.

В своите упадъчни години Мечников обърна внимание на българския лактобацил (наричан още „българската бактерия“), изолирана през 1905 г. от българския айран. Необичайно голям брой столетници в България накараха учения да се замислят за лечебните свойства на българската бактерия.

До самия край на живота си Мечников активно популяризирал кефира като средство за удължаване на живота. Постепенно млечните продукти започват да навлизат в диетата на жителите на развитите страни. В средата на 20 век към кефира се добавя и киселото мляко, също на базата на българска бактерия.

Сметка за милиони

Въпреки че ферментиралите млечни продукти не удължават живота — Мечников греши в това — но грешката му промени хранителната култура към по-добро. Учените започнаха постепенно да изясняват ролята на микроорганизмите в нашия стомашно-чревен тракт.

И така, оказа се, че човешкото черво е много «гъсто населен» орган: тук живеят около 10 трилиона микроорганизми. Това е дори повече от броя на клетките, които изграждат нашето тяло. Общо става въпрос за около 1000 различни видове бактерии. Съставът на бактериите в целия стомашно-чревен тракт е разнороден: например в стомаха, средата, в която е много кисела, бактериите са сравнително малко, но с преминаването към дебелото черво се увеличава техният брой и разнообразие.

Микроорганизмите, които обитават стомашно-чревния тракт, изпълняват много важни функции:

  • създаване и поддържане на имунитет
  • регулиране на чревната подвижност (по-специално, те допринасят за образуването на нормална изпражнения)
  • патогенна флора
  • поддържане на нормални хранителни процеси и енергиен баланс
  • защита на клетките
  • телесен детокс
  • поддържане на хомеостаза
  • контрол на вируса
  • участва в метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини
  • антиоксидантен ефект

Бактериалният дисбаланс е причината за заболяването

Група специалисти от водещи руски научни центрове публикува резултати от изследвания, които показват, че нарушаването на чревната микробиота допринася за развитието на различни заболявания. Сред тях, например, затлъстяването. Международни наблюдения показват, че корекцията на наднорменото тегло е по-ефективна, ако се използва Bifidobacterium catenulatum.

Но бактериите засягат не само заболявания, които по някакъв начин са свързани с храносмилането. Например, редица научни трудове отбелязват, че бактериалната ДНК се намира в атеросклеротични плаки. Установена е и чревна бактерия, която допринася за образуването на атеросклероза — това е Collinsella.

Що се отнася до такова опасно заболяване като диабет, тогава, както подчертават специалистите, изследванията са особено щателни. Сред европейците с диабет тип II се увеличава броят на лактобацилите. Жизнената активност на тези бактерии води до увеличаване на глюкозата на гладно.

Можете да изброите допълнително: направени са много изследвания. И така, бактериалната флора влияе върху развитието на възпалителни заболявания, неврологични патологии, онкология, алергии и др.

Правила за прием

Имайки предвид голямото количество данни за състава на чревната микрофлора и до какво водят нейните нарушения, днес са разработени схеми за използване на пробиотици за лечение. Те са обобщени в насоките на Световната гастроентерологична организация (WGO).

В документа се посочва, че пробиотиците могат да се предлагат както като част от продуктите, така и като отделни препарати. Някои бактерии не са силно устойчиви, поради което в хранително-вкусовата промишленост се използват различни технологии, за да ги защитят.

Въз основа на анализа на огромен масив от данни, получени от изследователи в различни страни, местните експерти формулират следните принципи на терапия и превенция с пробиотици:

Употребата на пробиотици помага да се предотврати развитието на чревни инфекции;

Пробиотиците трябва да се консумират дълго време, от 2,5 до 9 месеца. Само в този случай ще бъде постигнат желаният ефект. И можете да разберете в кои продукти има много пробиотици от нашата следваща статия.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *