Внимание, почистващите препарати са по-вредни от цигарите!

111111

Да бъдеш домакиня е опасно за живота — това е заключението на норвежките учени. Оказва се, че редовното почистване с помощта на домакински химикали вреди на белите дробове толкова, колкото пушенето на пакет цигари на ден! Защо продуктите за почистване заплашват само жените и как сега да поддържаме чистотата в къщата? Нека да поговорим за всичко в ред:

Какъв вид изследвания е това?
Учени от университета в Берген в продължение на 20 години наблюдават здравето на шест хиляди души. 80% от тях редовно са използвали почистващи препарати: някои просто почистват къщата, а други работят в услуги по почистване.

Резултатите от изследването бяха неочаквани: любителите на почистващите продукти са с 40% по-голяма вероятност да имат бронхиална астма, а обемът им на белите дробове на година намалява с 3.6 мл. Професионалните почистващи препарати напълно губят 3,9 мл годишно.

Оказа се, че частиците от домакинските химикали са виновни за всичко — те се натрупват в женските бели дробове, дразнят лигавицата и влияят неблагоприятно на дихателната система. Учените сравняват опасностите от използването на почистващи продукти с редовното пушене: „Впечатлението е, че домакините пушат по 20 цигари всеки ден в продължение на 10 до 20 години.“

Пушачките са били в групата с най-висок риск: поради двойното увреждане, дихателната им система вече се е износила до 40-годишна възраст.

Защо става въпрос само за жени? Но какво да кажем за мъжете?

Мъжете могат да продължат спокойно да поддържат чистотата в къщата или дори да изкарват прехраната си с почистване. Резултатите от проучването показаха, че почистващите продукти не причиняват никаква вреда на мъжкото тяло. Защо това се случва, учените не знаят точно.

„Очевидно дробовете им са по-слабо засегнати от почистващите химикали. Освен това предишните проучвания показват, че здравето на мъжете е по-малко повлияно от тютюневия дим и дървесния прах “, обяснява Остин Суонс, автор на изследването.

Какво да направим?

Учените призоваха производителите на домакински химикали да посочат на опаковките дали опасните вещества се съдържат в продукта. Но от маркетингова гледна точка това е изключително нерентабилно, така че е малко вероятно компаниите да ги слушат. Затова проверете сами състава. Най-опасните химични съединения са:

Хлор, хлорорганични съединения — в почистване, почистващи препарати.
Фосфати и фосфонати — в детергенти.
ПАВ — в почистващи препарати и почистващи препарати.
Формалдехид — в препарати за миене на съдове, почистващи препарати за килими (могат да бъдат етикетирани като формалдехид, метанал, метилен оксид, оксиметилен).
Солна киселина (солна киселина) — в почистващи продукти.
Изберете продукти, в които тези вещества изобщо не са, или съдържат минимално количество (колкото по-нататък е посочено в състава, толкова по-малко е). Не забравяйте да прочетете инструкциите, не превишавайте концентрацията на почистващото средство и следвайте предпазните мерки за безопасност.

Експертите също настояват, че по време на почистването е необходимо да носите не само ръкавици, но и маска или респиратор. И след като чистотата се възстанови — проветрете къщата.

Бъдете здрави!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *