Всяко зло за добро

dog

                      Привет на всички любознателни читатели!

След дълги уговорки, пламенни обещания, крокодилски сълзи и настоятелни молби, вашето ненагледно дете получава домашен любимец. Малкото Ви  съкровище няма братче или сестриче, а трябва да си играе с някой, когато сърфирате в Интернет. Взимате му без да се замислите предано,игриво и шумно кученце или ласкаво, мъркащо и любопитно котенце.

Преди идването на новия обитател, детето и съпругът естествено обещават, че ще поемат абсолютно всички грижи около домашния любимец. Но какво се получава след два дена. Всичко е забравено.

Кучето дърпа завивката Ви сутрин, преди да съмне, защото е усетило със своя природен инстинкт, кой ще се грижи за него.

Как да превърнем новият проблем в преимущество?

От личен опит мога да Ви кажа, че попълнението на Вашето семейство, ще Ви донесе нови приятни моменти и ще Ви научи да полагате повече грижи за себе си. Без да усетите, ще се научите от Вашия домашен любимец колко е забавен светът наоколо.

cat

Ежедневни разходки

Страхотен начин да се отървете от някой излишен килограм и да изгорите ненужните калории от снощния шоколад.

Ето преимуществото от движението:

  • Оправяте си настроението.
  • Укрепвате костната система.
  • Сбогувате се с депресията.
  • Намалявате теглото.
  • Понижавате риска от заболяване от рак на гърдата и дебелото черво, а също и диабет.

Език на тялото

Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че кучетата общуват между себе си с помощта на езика на тялото. Хората общуват предимно с думи, жестове и погледи. Те не обръщат достатъчно внимание на езика на тялото, а този език никога не лъже.

dog1

Например мога да Ви кажа няколко признака, които показват, че Вашият събеседник изпитва към Вас антипатия:

  • Прозяване
  • Кръстосани ръце пред гърдите
  • Особена неопределена усмивка на лицето
  • Липса на зрителен контакт
  • Чоплене на ноктите или зъбите

Има много начини на поведение, които разкриват много повече от лицемерните и завоалирани думи. Научете се да обръщате внимание на тези неща.

Бъдете себе си

Домашните любимци не играят измислени роли и не се правят на недостъпната Снежна кралица. Те с радост показват своята любов към Вас. Малките жестове към близките хора, усмивките, прегръдките и признанието, че ги обичате, не трябва да бъде затворено във душата Ви. Не ги подтискайте от стеснителност, а ги показвайте като вашето предано кученце. Така и хората ще бъдат щастливи около Вас, както Вие се усмихвате при радостното Ви посрещане от домашния любимец.

Протягане

cat1

Забелязали ли сте как котката се протяга? Прави го така сладко, че Ви иде да се протегнете и Вие.

Няма да сгрешите. Ежедневният стретчинг или разтягане прави тялото гъвкаво, дава сила и устойчивост на мускулите. Ако физическото натоварване не Ви се препоръчва, това е алтернатива за Вашето добро здраве.

Концентрация на вниманието

Когато кучето си играе с парцаленото кълбо или топка, то изключва всичко друго от своето внимание. Това е доста мъдро решение. Обикновено ако гледате новините по телевизията, четете пощата и се опитвате да обясните задачите по математика на детето, нищо няма да се получи. Изпълнението на много задачи наведнъж води до неефективни действия. Научете се да се съсредоточавате на едно нещо, което ще свършите по най-добрия начин.

Приятели на всеки ъгъл и градинка

dog2

Наблюдавайте и обърнете внимание колко лесно кучетата се сприятеляват. Научете се да бъдете общителни. Дружбата между себеподобните и общуването с хора, които приличат на нас, укрепва самочувствието, здравето, повишава хубавите емоции.

В Австралия е направена изследване върху хората в пенсионна възраст и се е оказало, че при тези, които не са самотни и имат приятели процентът на смъртност е по-нисък.

Имаш ли приятели, има кой да ти помогне в труден момент да се справиш със всяка ситуация. Пък и животът е по-забавен, когато имаш кой да ти разказва новите анекдоти.

Вода по необходимост

След дълга разходка или весела игра, кучетата не пият газирани  или алкохолни напитки. Последвайте техния пример! Чистата натурална или минерална вода предпазва от обезводняване и от излишни калории. Помня, когато бях малка, моята братовчедка ми каза, че в един тон вода има една калория.

Тогава това ми прозвуча потресаващо.

Пийте повече вода, когато се изпотявате от физическо натоварване и в горещите летни дни. Така ще помогнете на организма да се справи със стреса, на който е подложен.

Весели игри

cat2

Игрите не са само за домашните любимци. Наред с жизнено важните неща като храна, сън и почивка, те са жизнено важни при развиването на Вашият интелект, креативност, решение на проблемите и навици в общуването.

Не забравяйте, когато поканите на гости приятели, да извадите карти, табла или други забавни игри, в които може да включите и децата.

Кратък, сладък, дневен сън

Вземете пример от котката или кучето как си почиват в сладка дрямка, изтегнати на килима. Научете се от тях и Вие да подремвате след обяд. Това ще подобри вниманието и работоспособността Ви. Научно е доказано, че тези които си почиват през деня по-рядко боледуват от сърце.

Любознателност, водеща до любопитство

Наблюдателните и любопитни хора по лесно се адаптират към различните ситуации в живота. Това се дължи на тяхната предварителна подготовка към внезапните събития. Любопитството води към разширяване на границите на познанието и на навиците. То е свързано с психическо здраве на широко отворен към света човек.

dog3

Не се карайте на Вашия домашен любимец, когато си завира любопитния нос в храстите. Може да Ви донесе тлъсто портмоне.

Съхранете в себе си чувството за хумор.

Навярно се смеете на котето, че е готово часове да се върти в кръг и да гони опашката си.

Не се притеснявайте да се шегувате и да правите мили глупости. Смехът е най-доброто лекарство, особено полезен за сърцето и в борбата срещу инфаркт.

Хладни приятни сенки

През лятото в горещините кучето се стреми да открие прохладните сенки на дърветата. Не му викайте да дойде при Вас, а го последвайте. Вземете пример от първичните инстинкти. Не излизайте между 10 сутринта и 14 след обяд в горещите летни дни. Не забравяйте да се намажете със защитен крем, а също така и да сложите шапка и слънчеви очила.

Котката обича риба

Вземете пример от нея. Рибата е богата на Омега -3, полиненаситени  мастни киселини. Те ще Ви предпазят от артрит, високо кръвно и болести на сърцето. Яжте риба поне един път в седмица, за да посещавате доктора по-рядко.

cat3

Навярно ще видите и други интересни неща, които ще научите от своите домашни любимци. Пишете в коментарите какво сте видели.

До нови срещи. Споделете в социалните мрежи, ако Ви е харесала статията!

Один комментарий к “Всяко зло за добро

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *