Защо харчим много и как да се справим

пари

          Здравейте, скъпи приятели!

В днешното напрегнато време, много малко са любимците на съдбата, които  не разчитат на някаква  мизерна заплата. Повечето от хората живеят благодарение на възнаграждението на техните работодатели. Когато пазаруваме ни се иска да задоволим потребностите на всички членове на семейството и се оказва, че не можем да изкараме от заплата до заплата. После взимаме заеми и затъваме повече в блатото на нервите и безпаричие.

Какво трябва да направим, за да избегнем това неудобство!

Отговорът е прост и лесен.

Правете по-малко ненужни покупки!

Кои са факторите, които ни карат да харчим излишни пари:

Тъжно настроение.

Когато сме тъжни, харчим три пъти повече пари в магазина. Това въздейства пагубно, защото се стремим да се утешим по някакъв начин и се опитваме да си подарим нещо, да се поглезим или да покажем на другите колко сме значими. Стоките, особено по-луксозните ни се струват ценни и привлекателни. Тайно се надяваме, че ще помогнат да си върнем хубавото настроение.

Изпитваме глад.

В предишните ми статии съм писала, че е опасно да се пазарува със „скърцащ” стомах. В този случай се нахвърляте на всичко, което е пред очите, без да четете етикетите. Красивата нездравословна храна ще изпразни портмонето Ви и ще се залепи на ханша.

Обикновено гладът издава команда на главата: „Грабни това в количката, защото много се нуждая от него!” За съжаление същото става понякога и за стоки, които не са за ядене. Гладът бърза да Ви завлече по-бързо да минете през касата и не Ви позволява да разсъждавате.

Съветвам Ви преди да отидете в търговския център или да посетите някой друг магазин, първо да закусите.

Пазаруваме и си пишем в социалните мрежи.

Когато си пишем с хора, които ни носят хубаво настроение, губим чувството за контрол. Особено полученият приятен комплимент, повишава самочувствието ни и ставаме неудържими. Точно в този момент сме склонни да си подарим на нас или на този, който гали нашето его, куп излишни и ненужни вещи. Особено ако става дума за предстоящия вечерен купон.

Бъркотия и безпорядък.

Преди години мама ми е казвала, че който има безпорядък в къщи, същото има и в главата му. Разхвърляната къща, бюро в офиса и  работно място намалява самоконтрола на мозъка. Това  ни кара да не контролираме чувствата и разума, а импулсивно да се нахвърляме и да пълним кошницата с ненужни стоки. Колкото и да е странно, безпорядъка около Вас води до изтъняване на портмонето.

Слънцето грее весело.

money1

В такива хубави дни настроението ни скача и повлича нагоре и нашите разходи. Колкото и да Ви е трудно да повярвате, както тъжното настроение влияе на покупките, така и веселото влияе за изчезване на парите от джоба. Ние преставаме да мислим за сметките и бързаме да почерпим хубавото настроение с някоя излишна глезотия.

Пазаруване в любими магазини.

Пазаруването в един и същ магазин е много опасно. Особено ако се отнася за някои маркови бутици, които обожавате. Там човек просто се забравя и просто не му се иска да излезе с празни ръце. Не се привързвайте към определен магазин. Когато пазарувате дрехи или обувки, вземете някой с Вас, който ще Ви помогне в избора и ще Ви предпази от неразумни харчове със съвет. Особено евтино ще Ви излезе ако Ви съпътства завистливата приятелка.

Как да харчим по-малко?

 • Направете си дневен тефтер на разходите.

Записвайте си какво се харчи всеки ден. Така в края на седмицата може да направите равносметка кои са излишните неща в бюджета.

Това може да са нездравословните сандвичи, които си купувате на обед, вместо да си направите по-добри в къщи. Може да е поръчаното кафе от близкото кафене до офиса, вместо да си купите пакет и да си го направите сами. Сами ще прецените колко неща може да не ги купувате.

Събирайте касовите бележки ако не желаете да записвате разходите. Те също могат да Ви ориентират дали се вмествате в бюджета.

Хвърлянето на касовите бележки в коша на магазина е вреден навик. Може да пропуснете да прочетете срока на някоя стока и ако е развалена няма да можете да направите рекламация.

Често в магазините се намалят стоките, на които им наближава срока на годност. Направете си сметка колко време имате, за да изконсумирате купената храна. Лично аз съм виждала как някои купувачи се затрупват с колбаси, меса и други храни, които не могат да изядат в дадения срок и после са принудени да ги хвърлят. Човешкото око е ненаситно.

 • Спестете пари от транспорта до работата.

Ако пътувате с кола до работното място, може да се уговорите с колега, който Ви е по път и да си разделите бензина.

Ако нямате кола, старайте се да пътувате с градския транспорт. Не че имам нещо против такситата, но съгласете се това не е социален транспорт.

Купете си карта за пътуване в градския транспорт. Това ще Ви излезе по-евтино, ако купувате всеки ден билети.

В хубавите и приятни дни, излезте малко по-рано и идете пеша до офиса. Разбира се ако не е в съседното населено място. Така ще спестите парите за билет и ще се появите пред шефа с повишен тонус и заредени с енергия.

 • Не всички забавления са с пари.

Направете здравословно обедно меню за семейството, сложете го в кошница и се отправете към близкия парк. Така всички ще се разходят и ще хапнат с удоволствие навън. Храната в ресторантите не е по-вкусна от домашната, дори и сандвичите навън не могат да се мерят с Вашите, направени с любов.

Ако имате превоз- кола или велосипеди, не губете време, а се пригответе за весела екскурзия.

 • Поканете си гости.
 • money2

Вместо да ходите всеки почивен ден на ресторант, поканете приятели у дома. Разберете се кой какво ще приготви и ще донесе. Направете  си празник, без да чакате сервитьора да Ви донесе питието и след половин час салатата.

 • Отворете си спестовна сметка.

Всеки път, когато получавате заплата, отделяйте малка сума за сметката. Не ги теглете за глупости. Просто ги забравете. Хората казват, че капка по капка вир става. Това ще бъдат парите, които ще Ви помогнат ако останете без работа или се разболее неочаквано член от семейството. Не Ви ги пожелавам тези неща, но човек трябва да гледа напред и да не си въобразява, че е недосегаем.

 • Да предвидим отпуската.

Изберете си предварително къде ще почивате. Много фирми взимат предварително капаро за почивка и правят изгодни отстъпки. Другия начин да намерим по-евтина оферта е да направим покупка „билет в последната минута”. Има сайтове, които продават два пъти по-евтини оферти, защото се правят разпродажби в последните дни, когато офертата изтича.

За тези, които не им омръзва да готвят и мият чинии, препоръчвам да си наемат студио в някой от известните курорти. Характерно е за тези квартири, че имат всички удобства за готвене, чинии, чаши, прибори, хладилник в кухненски бокс. Може да се съберете с приятели и да си прекарате весело. Ще заплатите само пътуването и квартирата. Храната не я слагам в сметката като голям разход, защото където и да сте, ще се храните. Важно е, че ще спестите пари и ще отидете няколко пъти да се повеселите и в заведенията.

 • Използвайте промоциите.

Всеки по-голям магазин има намаления през седмицата. Брошурите може да ги вземете в магазина или да използвате тези, които ги разнасят по домовете. Не отказвайте да си вземете карта на клиент. Често по-късно, след като натрупате точки в нея, може да си купите стоки с намаление или да получите други бонуси.

 • Сезонни разпродажби.

Отличен начин да спестите пари. В края на всеки сезон се предлагат намаления на дрехи и обувки. Можете да си купите дори маркови стоки на изгодна цена. Понякога се предлага да платите цена за една стока, а да вземете две бройки. Просто бъдете търпеливи и очакванията Ви ще бъдат възнаградени.

 • Не водете децата с Вас в магазина.

Децата винаги ще Ви накарат да похарчите повече пари за шарени и понякога ненужни неща. Ако нямате достатъчно средства, избягвайте да водите детето с Вас. Няма нищо по-тъжно от гледка как дете плаче за шоколад или дъвка, а родителят да мрънка, че няма пари.

 • Научете се да планирате разходите си.
 • пари

Когато получите заплата, направете си сметка дали ще купувате нещо необходимо този месец, като дрехи или обувки. Заделете тези пари настрана.

Планирайте колко пари ще Ви трябват за разходите като ток, вода, кабелна телевизия, квартира-ако нямате такава.

Направете си меню какво ще готвите през седмицата. Така може да отидете в магазина с готов списък и да избегнете излишни покупки.

Ако пазите диета, направете си списък предварително за седмицата и го съчетайте с менюто на семейството ако е възможно. Ако нямате семейство още, ще Ви е много по-лесно да се справите с планирането, защото няма да се съобразявате с никой.

До нови срещи, скъпи приятели. Надявам се да Ви съм била полезна!

 

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *